Felgi Opony w YJ
Moderator: Mroczny
- BoMBowiec
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Felgi Opony w YJ
1. Jaka jest standardowa szerokosc felgi w YJ z 1994r?
2. Jaki maksymalny rozmiar opony szerokosciowo mozna wlozyc na te felge bez wiekszych problemow?
3. Jakie oponki 31x10.5x15 polecacie do YJ uniwersalne na szose i w teren?
2. Jaki maksymalny rozmiar opony szerokosciowo mozna wlozyc na te felge bez wiekszych problemow?
3. Jakie oponki 31x10.5x15 polecacie do YJ uniwersalne na szose i w teren?
Maciej Mikler - Van Klub Polska - http://www.van-club.com
- BoMBowiec
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:

Jeszcze jakby mi ktos powiedzial jakie ET ma standardowo felga w YJ...
No i jakie powinna miec by opony nie obcieraly te wieksze...
-
- Kontaktowanie:
- BoMBowiec
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie napisalem ze auto dostaje lift ok. 2".
Jakby ktos mogl uscislic jakie jest teraz ET, a jakie jest potrzebne...
Jakby ktos mogl uscislic jakie jest teraz ET, a jakie jest potrzebne...
Oryginalan felga ma chyba 7'', jakie ET to nie wiem, ja mialem opony chyba 215 i przy max. skrecie niewiele miejsca do resoru zostawalo.
Natomiast 31x10,5x15 nie obciearaja np. jak sie je zalozy na Mangelsy 8'' (ET chyba -10).
Za to wystaja znacznie na zewnatrz blotnikow.
A co do opon - jesli maja byc uniwersalne to polecam BFG AT.
Natomiast 31x10,5x15 nie obciearaja np. jak sie je zalozy na Mangelsy 8'' (ET chyba -10).
Za to wystaja znacznie na zewnatrz blotnikow.
A co do opon - jesli maja byc uniwersalne to polecam BFG AT.
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
-
- Kontaktowanie:
To prawda, ja pisalem ze na Mangelsach nie obciera majac na mysli resory. Opona o flere przyciera, zwlascza ze sie pod nia nie chowa, tylko opadajacy brzeg flery wypada nad opona. Jak sie zalozy szersze flery to mniej przyciera - po za tym jest mniej blota na bocznych lusterkach i szybachWojciechrr pisze:ale musi kasta iść do góry, bo będzie obcierać
kumpel dał samą kastę do góry parę cm i ma 31x10,5x15 mt i wystaje dużo, ale jeszcze mu obciera przy max. wykrzyżu

-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
Jeszcze nie wiem, niedawno zalozylem i jeszczee nie zweryfikowalem.
Ale tez mam pewne obawy
Natomiast zrobili mi dokladnie taka szerokosc jak chcialem, tak ze caly bieznik jest pod flera (i 'na oko' wyglada jakby kolo nie wystawalo), ale bok opony wystaje ok. 2 cm na zewnatrz.
Zobaczymy - pewnie w koncu i tak sie polamia, mam tylko nadzieje ze niezbyt szybko.
Ale tez mam pewne obawy

Natomiast zrobili mi dokladnie taka szerokosc jak chcialem, tak ze caly bieznik jest pod flera (i 'na oko' wyglada jakby kolo nie wystawalo), ale bok opony wystaje ok. 2 cm na zewnatrz.
Zobaczymy - pewnie w koncu i tak sie polamia, mam tylko nadzieje ze niezbyt szybko.
-
- Kontaktowanie:
-
lift budy nie ma zadnego znaczenia. powtorze, co Zeber napisal, ze musi byc inne => ujemne ET w przypadku Wrangla YJ przy tym rozmiarze opon i wiekszym, jezeli mowimy o haczeniu o resory.Wojciechrr pisze:ale musi kasta iść do góry, bo będzie obcierać
w przypadku obcierania o nadkola, to nie znam auta, ktore nie obciera o nadkola przy swoim maskymalnym indywidualnym wykrzyzu. chyba, ze monstrum totalne.

Daniel,
a skad w koncu wziales nowe flary? 6.5 czy 8 calowe?
prawdopodobnie z toba koresponodowalem na pm w weekend, co Ci pisalem, ze jezeli nie zalozysz dystansow przy tym ukladzie felgi i opony, to bedzie obcieralo o resory ...Jeszcze jakby mi ktos powiedzial jakie ET ma standardowo felga w YJ...

pozdrawiam,
YJ 4.0
YJ 4.0
-
- Kontaktowanie:
A czy to nie jest tak ,ze oryginalne ,fabryczne felgi maja zawsze ET=0 ? Moze sie myle ,ale tak zawsze mi sie wydawalo. Jesli nie, to jaki jest offset fabrycznych i jaka jest roznica w offsecie pomiedzy stalowymi, a aluminiowymi produkcji jeepa? Pytam o 15-ki o szerokosci 7 cali.
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT
Mam nadzieje, ze nie wytna za reklame, od Jacka Dyby z Gdanska. Szerokosc, jak pisalem, robia jak sobie zazyczysz - mi zrobili 14 cm i jest tak jak chcialem.Przemek wawa pisze:Daniel,
a skad w koncu wziales nowe flary? 6.5 czy 8 calowe?
Troche trzeba bylo naginac przy zakladaniu (inaczej np. przod i tyl bylo OK, a srodek za nisko), no i wyglad pozostawia na razie troche do zyczenia, ale ogolnie, za ta cene, jestem wielce zadowolony.
A co do liftu budy - sam planuje zrobic. Oryginalne male kolka nie obcieraly, nawet jak zlapalem maks. wykrzyzu (i z braku blokady trzba bylo walczyc szpadlem

-
to tak jak u mnie, co bralem od siebie z wawki. tyl idealny wyszedl plastykom, ale przod ...Troche trzeba bylo naginac przy zakladaniu (inaczej np. przod i tyl bylo OK, a srodek za nisko), no i wyglad pozostawia na razie troche do zyczenia, ale ogolnie, za ta cene, jestem wielce zadowolony.

nic to, bede atakowal bardziej prawym przodem bardziej.

wcale ...i wcale nie miałem dużo podniesionego auta

pozdrawiam,
YJ 4.0
YJ 4.0
-
przeciez Ci pisalem, ze za 400 stowy z Radzyminskiej mozesz miecDanielF pisze:No to teraz mowisz![]()
Kurnia, ide zapalic bo sie zdenerwowalem, ale na pewno sa jakies niefajne, krzywe, za waskie, albo za szerokie

ale moga przyciac, chirurgicznie ...
pozdrawiam,
YJ 4.0
YJ 4.0
- BoMBowiec
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dobra widze ze sie dyskusja ruszyla w koncu i za to was kocham
Podsumujmy:
- Orginalne felgi 7" stalowe na YJ maja ET = 0 i tak jest we wszystkich furach -ktos to potwierdza na 100%?
- na 7" mozna wpakowac 10.5 calowa opone, ale zeby nie przycierala o resor trzeba dystanse, albo ja wpakowac na 8" i ET -10...
- przy zalozenu szerszych opon i felg kola beda wystawac poza nadkola i od gory beda przycierane czasem... (problemu chyba nie mam bo dostalem z Jeepem orginalne szerokie czarne poszerszenia) Te poszerzenia to w slangu = flery jak wy to mowicie?
- tym bardziej z powyzszym nie powinno byc problemu bo pojdzie kompletny lift 2" chyba Skyjacker
Chyba wszystko co powyzej podsumowalem dobrze wywnioskowalem z waszych i swoich przemyslen? Jak co to poprawcie. Dzieki

Podsumujmy:
- Orginalne felgi 7" stalowe na YJ maja ET = 0 i tak jest we wszystkich furach -ktos to potwierdza na 100%?
- na 7" mozna wpakowac 10.5 calowa opone, ale zeby nie przycierala o resor trzeba dystanse, albo ja wpakowac na 8" i ET -10...
- przy zalozenu szerszych opon i felg kola beda wystawac poza nadkola i od gory beda przycierane czasem... (problemu chyba nie mam bo dostalem z Jeepem orginalne szerokie czarne poszerszenia) Te poszerzenia to w slangu = flery jak wy to mowicie?

- tym bardziej z powyzszym nie powinno byc problemu bo pojdzie kompletny lift 2" chyba Skyjacker

Chyba wszystko co powyzej podsumowalem dobrze wywnioskowalem z waszych i swoich przemyslen? Jak co to poprawcie. Dzieki

- moa
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
nie wiem jak stalowe oryginaly od jeepa, ale ogolnie to nie prawda. firmowy et jest zalezny od widzimisie konstruktora. w wiekszosci przypadkow jest dodatni aby "srodek" felgi byl w okolicach lozyska/przegubu/whatever. (et dodatnie - felga glebiej w blotniku, ujemne - na zewnatrz).BoMBowiec pisze:Orginalne felgi 7" stalowe na YJ maja ET = 0 i tak jest we wszystkich furach -ktos to potwierdza na 100%?
- pan.boczek
-