numer w prawym dolnym rogu przedniej szyby?
Moderator: Mroczny
- madvet
- jestem tu nowy...
numer w prawym dolnym rogu przedniej szyby?
co to za oznaczenie? nie mogę się doszukać tu w postach, myślałem że to VIN, ale w dowodzie mam zupełnie inny
'94 XJ 2.5
Re: numer w prawym dolnym rogu przedniej szyby?
no to ładnie.... jak inny niz w dowodzie to lepiej sie tym nie chwal...madvet pisze:co to za oznaczenie? nie mogę się doszukać tu w postach, myślałem że to VIN, ale w dowodzie mam zupełnie inny

to numer VIN w najczystszej postaci...

http://www.jeep.avtograd.ru/Cherokee/VIN/index.htm
wrzuc go w dekoder VIN'u
http://www.jeep.avtograd.ru/VIN/vin_en.asp
..cos ty chlopie sprawdzal przy zakupie...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
Po prawej patrząc od zewnątrz czy od środka ? 

'90/91 XJ 2.1TD Limited
http://www.gromady.krakow.pl/galeria/jeep
Masz przykład: 1J4FJ78SXWL279979madvet pisze:czy ktos moglby mi podac przykladowy VIN, wiem ze powinien miec 17 znakow. Moj w dowodzie nie dosc ze ma 13 to jeszcze zaczyna sie od oznaczenia modelu BJ2012 (Bejing Jeep), mam nadzieje ze to urzednicza pomyłka, auto na tym dowodzie jezdzilo pare lat w Polsce
- madvet
- jestem tu nowy...
problem polega na tym, że VIN na szybie mam prawidłowy, w dekoderze mi wychodzi:
country: Taiwan
Manufacturer: Beijing Jeep Corp.. LTD, (China)
Type:n/a
GVWR (Gross Vehicle Weight Rating ) :1819-2272 kg
Model:Cherokee - 4WD
Series:SE
Body type: 4-door
Engine: 2,5 litres, I-4, carburettor
Control digit:Has not passed check, the symbol on 9-th position should be
Year:1994
Plant:Beijing Jeep Corp., Ltd
(co to jest to"control digit"?)
no a w dowodzie w rubryce "numer nadwozia" mam 13 cyfrowy numer, który figuruje w moim samochodzie na tabliczce znamionowej w komorze silnika (po prawej stronie, pod szybą), pierwsze 6 znaków tego numeru: BJ2012 to po prostu model samochodu (w Chinach tak wlasnie oznaczony jest Jeep Cherokee). Niestety nie zdołałem sprawy dzisiaj wyjaśnić, bo załatwiam wszystko na odległość, samochód stoi 200 km ode mnie.
Jutro musze dorwac wlasciciela komisu, nie wiem do konca jak to jest, ale gdyby auto rzeczywiscie bylo trefne to komis powinien chyba odpowiadac za stan prawny pojazdu, wiem ze nie odpowiada za ukryte wady, wie ktos jak to wyglada?
ja go nie oddam! życie poświęce, ale nie oddam
country: Taiwan
Manufacturer: Beijing Jeep Corp.. LTD, (China)
Type:n/a
GVWR (Gross Vehicle Weight Rating ) :1819-2272 kg
Model:Cherokee - 4WD
Series:SE
Body type: 4-door
Engine: 2,5 litres, I-4, carburettor
Control digit:Has not passed check, the symbol on 9-th position should be
Year:1994
Plant:Beijing Jeep Corp., Ltd
(co to jest to"control digit"?)
no a w dowodzie w rubryce "numer nadwozia" mam 13 cyfrowy numer, który figuruje w moim samochodzie na tabliczce znamionowej w komorze silnika (po prawej stronie, pod szybą), pierwsze 6 znaków tego numeru: BJ2012 to po prostu model samochodu (w Chinach tak wlasnie oznaczony jest Jeep Cherokee). Niestety nie zdołałem sprawy dzisiaj wyjaśnić, bo załatwiam wszystko na odległość, samochód stoi 200 km ode mnie.
Jutro musze dorwac wlasciciela komisu, nie wiem do konca jak to jest, ale gdyby auto rzeczywiscie bylo trefne to komis powinien chyba odpowiadac za stan prawny pojazdu, wiem ze nie odpowiada za ukryte wady, wie ktos jak to wyglada?
ja go nie oddam! życie poświęce, ale nie oddam

'94 XJ 2.5
Control digit - cyfra kontrolna - obliczana na podstawie pozostałej części numeru służy weryfikacji, czy ktoś sobie numeru nie zmienił (przez przebicie jednego znaku np).
Ja np. kupiłem samochód z "wadą" polegającą na tym, że w numer na tabliczce różnił się jednym znakiem od tego w dowodzie rejestracyjnym (zamiast B było
- okazało się, że samochód jeździł tak od 4 lat po Polsce - prześledziłem cały jego "życiorys" obdzwaniając po kolei wszystkie urzędy komunikacji, gdzie był rejestrowany i szukając, gdzie się pomylili
. Wyjaśnienie całości kosztowało mnie kilka telefonów + 60pln za badania techniczne ("odczytanie znaków identyfikacyjnych z natury")
Ja np. kupiłem samochód z "wadą" polegającą na tym, że w numer na tabliczce różnił się jednym znakiem od tego w dowodzie rejestracyjnym (zamiast B było

'90/91 XJ 2.1TD Limited
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
peepy z chin i tajwanubartosiak pisze:Hej nie róbcie paniki - weźcie pod uwagę, , że to jest Bejing Jeep made in china! i nie starszcie człowieka!
niech spokojnie wyjaśni sprawę z poprzednim użytkownikiem ew. w ASO dowie się jaka jest prawidłowa numeracja Chińczyków!

że je robią to wiedziałem, ale że sprzedają na normalne rynki to nie

no przyznawać się teraz cwaniaki który jeszcze ma tajwańskiego peepa?
biesiadny?

#noichuj
- Ryszard Giedrojć
-
Nie kucaj na robocie. Ja miałem Kijanke ASIA ROCSTA kupioną w salonie w Polsce. Facet wypisujący fakturę opuścił jedną cyferkę. Pierwszy własciciel tego nie zauważył, urzędnik też był gapa i tak wpisał do dowodu. Ja, z moim pogodnym matołectwem, nawet nie wpadłem na pomysł, by to sprawdzać, gdyż kupowałem auto od koleżanki. Dopiero jakiś czujny diagnosta wykrył błąd i było wesoło. Sprzedawca wystawiał fakturę korygującą, komunikacja skierowała Rocstę na odczytanie numeru do stacji diagnostycznej, a potem i tak nałozyli tabliczke zastępczą z numerem przepisanym z ramy. W zasadzie wydział komunikacji nie powinien ci wpisać VIN z mniejszą liczbą cyfr i to na nich spada część odpowiedzialności.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- madvet
- jestem tu nowy...
przeglądałem wszystkie papiery i znalazłem babola. Na papierze z polskiego urzędu celnego prawidłowy VIN jest przekreślony, a pod nim jakaś ćwikła wpisała ten 13-sto znakowy i koło tego walnęła parafkę. Teraz mnie z jednego urzędu do drugiego przerzucają psie pędzle...a pani w urzędzie komunikacji początkowo twierdziła, że nie ma problemu, że widocznie chińskie VINy są krótsze
ale najśmieszniejsze jest to, że auto śmiga po Polsce od 95 z tym numerkiem, eh..
(tak sie chciałem tylko poskarżyć)

ale najśmieszniejsze jest to, że auto śmiga po Polsce od 95 z tym numerkiem, eh..
(tak sie chciałem tylko poskarżyć)
'94 XJ 2.5
- Jaaareeek !
-