patent na kolo na klapie... inny troche..
Moderator: Mroczny
patent na kolo na klapie... inny troche..
czesc,
a gdyby kolo zapasowe umiescic na 'platformie' z tylu na klapie, ale platforma ta opuszczala sie..na dol, tworzac przy okazji jakis niby podest? Widzi to ktos?
a gdyby kolo zapasowe umiescic na 'platformie' z tylu na klapie, ale platforma ta opuszczala sie..na dol, tworzac przy okazji jakis niby podest? Widzi to ktos?
Re: patent na kolo na klapie... inny troche..
No nie wiem czy nie "zdrowiej" aby koło z uchwytem przesuwać na bok. Życie zna takie przypadkibartman pisze:czesc,

Wariant góra-dół będzie wymagał sporo siły chyba (koło+platforma sporo by ważyły)

Jeep Grand Cherokee '95(94) 4.0 LPG IIG i 2 ostrzeżenia moderatora
Łódź>Piotrków Tryb.>Opoczno>PRZYSUCHA>Radom>Lublin
GG: 115927
Łódź>Piotrków Tryb.>Opoczno>PRZYSUCHA>Radom>Lublin
GG: 115927
A , i jeszcze mi się przypomniało , że widzę ostatnio pepka w Krakowie na ul. Loretańskiej , który ma wieszak na koło przymocowany do błotnika .
Czy właściciel bywa może na tym forum ?
Bo jeżeli tak i byłby taki uprzejmy to chętnie bym podglądnął jak to jest zrobione .
Wiem że był jakiś link do takiego patentu ale zdjęcia to nie to samo co "organoleptyczne" badania .

Czy właściciel bywa może na tym forum ?
Bo jeżeli tak i byłby taki uprzejmy to chętnie bym podglądnął jak to jest zrobione .
Wiem że był jakiś link do takiego patentu ale zdjęcia to nie to samo co "organoleptyczne" badania .

Stiopa
XJ Sport '93
XJ Sport '93
Re: patent na kolo na klapie... inny troche..
byl w dziale jeep..temat o zderzakch ..ymm dalem tam link do jakies strony z USA ..i jest tam pokazane rozwiaznie na kolo na tylnej klapie ...poszukaj ...sambartman pisze:czesc,

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Kolo na relingachpłaski pisze:Moim zdaniem dwa relingi,płyta z gwintem ,śruba w gwint,relingi i kolo na dach i po kłopocie.

Relingi sa za slabe - trzeba zamontowac osobny bagaznik.
A po co w ogole kolo zapasowe

Ja na codzien (krotkie wypady lub jazda po miescie) w ogole nie woze kola. Zamiast tego 2 spray'e (wiem, wiem jakie sa jego wady).
A jak jade w teren to wrzucam na spod do bagaznika i przyciskam innym szpejem.
Jezdzac autami osobowymi, przez kilkanascie lat przejechalem dobrze ponad pol miliona km i tylko raz przebilem kolo - i to mozna powiedziec ze na wlasne zyczenie.
W terenie przebicie kola jest bardziej prawdopodobne, wiec wtedy zabieram.
A na codzienzostawiam klopot (i dodatkowy ciezar) w garazu.[/b]
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
No nie zrozumieliśmy się. Chodzi o mechanizm otwierania stelaża tak, żeby koło wchodziło pod syfa, ale tylko na postoju, w momencie, kiedy potrzebny jest dostęp do bagażnika. Ewentualnie mogłoby stawać pionowo, na ziemi przy zderzaku.solt pisze:No chyba nie po to robisz lift, zeby sie akurat tam kolo zmiescilo?WJ Jeep pisze:Można by pomysleć o prostym mechanizmie wsuwania koła pod syfa...![]()
4,5" x 2,54 = 11,43 cm, cyzli mniej wiecej dojazdowka w ZJ
W terenie zapas jest konieczny. Kto twierdzi inaczej jeszcze mało wie

WJ '00 6.5"
Jest taki patent: http://rockratz.com/tcr1x.htmlpezet pisze:Kolo na relingachpłaski pisze:Moim zdaniem dwa relingi,płyta z gwintem ,śruba w gwint,relingi i kolo na dach i po kłopocie.![]()
[/b]
i chyba daje radę

Only at ...
wspomnienia po ... XJ 4.0 i TJ Unlimited, jest kzj95
wspomnienia po ... XJ 4.0 i TJ Unlimited, jest kzj95
pisalo sie o tym i nawet jeden z nas mial poprobowac zrobic home made ale jakos cicho o wynikachPiotrusz pisze:Jest taki patent: http://rockratz.com/tcr1x.htmlpezet pisze:Kolo na relingachpłaski pisze:Moim zdaniem dwa relingi,płyta z gwintem ,śruba w gwint,relingi i kolo na dach i po kłopocie.![]()
[/b]
i chyba daje radę

>>>nie rzucim ziemi skad nasz ROOT<<<
IROKEZ 1991, XJ 4.0L HO Limited mod.1992, LPG IIgen.
IROKEZ 1991, XJ 4.0L HO Limited mod.1992, LPG IIgen.
Wcale nie cicho KLIMSON będzie to robione , projekty już są tylko teraz musiałem calutki przodek zrobić to to zostało przesunięte na drugi plan a nawet na trzeci bo teraz będe robił zderzaki do przodu a potem do tyłu i tu jest opcja powieszenia koła na tylnym zderzaku na zawiasie. Więc cierpliwości.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji