Pierścienie...........
Moderator: Mroczny
Pierścienie...........
Zastawnaiam się czy warto zmieniać pierścionki bo jak już mam porozbierany silnik to okazja jest, nie brał mi oleju nie kopcił. A może ktoś wie ile powinien mieć zamek na pierścionku jak go włoże w tuleje
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
No chodzilo mi o sprawdzenie cisnienia sprezania cylindrow na sucho a puzniej po wlaniu niewielkiej ilosci ojeju do cylindrow - wiesz ile Ci ucieka przez pierscienieAdamek pisze:Radek666 pisze:Trzeba bylo najpier prube olejowa zrobic i sprawdzic czy warto....
Jak to ma wygl±daæ

Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka
Mialem sobie kiedys Jeepka

Koszt wszystkich to 250 zł więc taki sobie, a przebieg auta to na liczniku 190 000 ale czy to prawdziwy głowy nie damdanielpoz pisze:a ile kosztuja te pierscienie??? bo jesli grosze to wymieniaj jesli sporo to ja bym olal skoro motor dopbrze pracowal
A już wiem o co ci chodziło no niestety już za późno na ten test, wszystko porozbierane , ale jeszcze mozna zamki zmierzyć i też będzie wiadomo jaki jest stopień zużycia, tylko nie wiem jakie te zamki mają być.Radek666 pisze:No chodzilo mi o sprawdzenie cisnienia sprezania cylindrow na sucho a puzniej po wlaniu niewielkiej ilosci ojeju do cylindrow - wiesz ile Ci ucieka przez pierscienieAdamek pisze:Radek666 pisze:Trzeba bylo najpier prube olejowa zrobic i sprawdzic czy warto....
Jak to ma wyglądać
Ja mam 250tys. i oleju też nie bierze więc Twoje pierścienie chyba jeszcze długo popracująAdamek pisze:
Koszt wszystkich to 250 zł więc taki sobie, a przebieg auta to na liczniku 190 000 ale czy to prawdziwy głowy nie dam

A 250zł - lepiej mieć niż wydawać na zapas

Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21
nowymi pierscieniami mozesz sobie tylko zaszkodzic,
odpusc sobie, albo rob tez od razu szlif cylindrow, w przeciwnym razie efekt po robocie moze byc gorszy niz przed
takie patenty jak zmiana samych pierscieni to byly dobre w polonezie, zeby jego zywot przedluzyc jeszcze o miesiac
odpusc sobie, albo rob tez od razu szlif cylindrow, w przeciwnym razie efekt po robocie moze byc gorszy niz przed
takie patenty jak zmiana samych pierscieni to byly dobre w polonezie, zeby jego zywot przedluzyc jeszcze o miesiac

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Zgadzam się z tobą, ale jak pisałem okazja jest więc mozna się zastanowić nad tym.techmark pisze:Adamek pisze:
Ja mam 250tys. i oleju też nie bierze więc Twoje pierścienie chyba jeszcze długo popracują![]()
A 250zł - lepiej mieć niż wydawać na zapas
Też tak słyszałem i właśnie tego się boje.........suziXL pisze:nowymi pierscieniami mozesz sobie tylko zaszkodzic,
Mam kilku znajomych, a pozatym już dzwoniłem do dwóch i odpowiedź jest taka sama..........................wymieniać po uprzednim zmieżeniu zamka ................ dzwonie dalej.suziXL pisze:z kad bedziesz wiedzial, ze dodzwoniles sie do uczciwych![]()
jak masz jeszcze watpliwosci to dzwon do Wiktora albo do raffikow

- Discotheque
-
Wiesz co nie obraz sie ale moze lepiej zawiez silnik do jakiegos sprawdzonego mechesa. Niech zweryfikuje calosc, sprawdzi owal tlokow, gladzie cylindrow, luzy na sworzniach tlokowych i kupe innych rzeczy. Silnik to nie klocki LEGO i czasami nie mozna wymienic jednego bez wymiany paru innych rzeczy.
I jak ktos robi wycene remontu to zawsze mu mowie zeby do koncowej kwoty dodal 50% i to jest dopiero realne.
Kiedys bylo popularne robienie "szweda" czyli wymiana samych pierscieni przed sprzedaza dobitego auta i starczalo to na okolo 30-40tys km.
Ale nie ma podstaw do obaw przed wymiana pierscieni jezeli zarowno tloki sa ok jak i tuleje nie maja progow, nie skroci to zywotnosci silnika.
I jak ktos robi wycene remontu to zawsze mu mowie zeby do koncowej kwoty dodal 50% i to jest dopiero realne.
Kiedys bylo popularne robienie "szweda" czyli wymiana samych pierscieni przed sprzedaza dobitego auta i starczalo to na okolo 30-40tys km.
Ale nie ma podstaw do obaw przed wymiana pierscieni jezeli zarowno tloki sa ok jak i tuleje nie maja progow, nie skroci to zywotnosci silnika.
A dlaczego mam się obrażać
Nie będe zawoził nigdzie tego bo sam moge to zrobić i podejrzewam że lepiej i dokładniej, gładź jest dobra progi można powiedzieć znikome ledwo wyczuwalne pod palcami i wszystko jest w miare git co do przebiegu tak mniej wiecej ma to wyglądać. A silnik jak silnik to takie klocki lego właśnie tylko trzeba dokładnie to poskładać. Co do ceny końcowej wiadomo zawsze coś po drodze wylezie ale bez przesady nie 50 %
Przedtem miałem pewne obawy co do wymiany samych pierścieni ale już nie mam, a i nie zapominaj że właśnie po to są takie fora jak to żeby można było zapytać czasem co nieco i upewnić się do niektórych rzeczy.

Przedtem miałem pewne obawy co do wymiany samych pierścieni ale już nie mam, a i nie zapominaj że właśnie po to są takie fora jak to żeby można było zapytać czasem co nieco i upewnić się do niektórych rzeczy.
- Discotheque
-
No więc tak co do głowicy to jak narazie sprawdziłem ją zalewając naftą i nie ma przecieku. Na tłokach nie ma wżerów i przetarć no może znikome ale to chyba normalne, co do pomiarów to mam mikromierze ale nie wiem czy jest większy sens to sprawdzać jak by było źle to gołym okiem by widać było a wtedy to do szlifu blok i do wiedzenia. Jak się myle to mnie popraw będe wdzięczny.
Z tego co piszesz,to ja bym nie grzebał,tym bardziej,że jak mówisz nie ma przecieków po nalaniu na tłoki,a próg jest ledwo wyczuwalny.
Szlif tym bardziej bez sensu-musisz wtedy nowe tłoki zapodać.
Czasem honuje się/przegładza/ cylindry-wtedy ida nowe pierścienie.Wstawienie nowych pierścieni na stare cylindry moze tylko pogorszyć sprawę-pierścień górny /świeży/w spotkaniu z zarysem starego progu może peknąć-wtedy d.upa!
Luzy na zamkach-zdaje sie powinny byc poniżej 0.2,ale łba sobie za to uciąć nie dam
.I niech Ci do głowy nie przyjdzie przypadkiem wsadzanie jakichś nadwymiarów z podpiłowanymi zamkami.
Jak już wyjąłeś tłoki z bloku-wyczyść dobrze rowki pierścieni i kup sobie tasmę do zakładania tłoka z pierścieniami w blok.To bardzo stresująca czynność...
Szlif tym bardziej bez sensu-musisz wtedy nowe tłoki zapodać.
Czasem honuje się/przegładza/ cylindry-wtedy ida nowe pierścienie.Wstawienie nowych pierścieni na stare cylindry moze tylko pogorszyć sprawę-pierścień górny /świeży/w spotkaniu z zarysem starego progu może peknąć-wtedy d.upa!
Luzy na zamkach-zdaje sie powinny byc poniżej 0.2,ale łba sobie za to uciąć nie dam

Jak już wyjąłeś tłoki z bloku-wyczyść dobrze rowki pierścieni i kup sobie tasmę do zakładania tłoka z pierścieniami w blok.To bardzo stresująca czynność...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
-