Lift na dystansach
Moderator: Mroczny
Lift na dystansach
Na EJP rozmawialismy, ze mozna podniesc auto na dystansach. W przyszlym roku i tak mnie czeka zalozenie zawiechy z wiekszym liftem, ale moze poki co podniose go delikatnie o te 2" na tych podkladkach. Czym to sie je? ile to kosztuje? Jak to ma sie w uzywaniu w praktyce? Wiem, ze nie jest to super hipe sztywne rozwiazanie, ale poki co moglo by byc...
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT
...ten temat przerabiał ostatnio Paweł "Kosa" - wybrał dorabiane sprężyny i amorki na lifcie z USA. To chyba będzie lepsze rozwiązanie (wcale nie takie drogie) i nie będziesz wydawał nie potrzebnie pieniędzy na kupno aluminium i jego toczenie. Jak będziesz chciał żebym Ci coś podpowiedział to masz do mnie numer kom. 

TYLKO kilka(naście) Jeepów ... czasami nawet jakaś sztuka sprawna 

Napisz do mnie... załatwię Ci te gumy w śmiesznych pieniądzach...
G-UNIT nowe otwarcie- czas na testy
biggy12@poczta.onet.pl
biggy12@poczta.onet.pl
sprezynybelfer pisze:gumy czy sprężynyXJeep pisze:przez rok smigam na podkladkach gumowych pod sprezyny
strasznie siadaja ...![]()
![]()

gumy nie maja szans usiasc

a charakterystyka sprezyny jest taki a nie inna

nie ma to jak dluzsza sprezyna...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
A ile przytyłeś przez ostatnie 6 miesiecyXJeep pisze:sprezynybelfer pisze:gumy czy sprężynyXJeep pisze:przez rok smigam na podkladkach gumowych pod sprezyny
strasznie siadaja ...![]()
![]()
gumy nie maja szans usiascrobia jako dystans ...
a charakterystyka sprezyny jest taki a nie innasiadla mi o 3 cm po 1/2 roku
porazka
nie ma to jak dluzsza sprezyna...![]()

Hmmm, docieraja do mnie rozne opinie co stosowania tego ustrojstwa... jesli juz to z jakiego materialu najlepsze? guma? alu? teflon? o jakich kosztach tu mowa?
Cos takiego znalazles na jakiejs zagranicznej stronce...
Jeep Coil Spring Spacer Lift Kits work great when you just need a couple of inches for larger tires or ground clearance. Specially formulated polyurethane coil spring spacers give your Jeep extra lift for bigger tires and wheels while maintaining a stock ride and superior handling characteristics. We have the largest selection of Jeep coil spring spacer lift kits on the market today. If you are looking for a lift without breaking the bank, check out our Jeep Coil Spring Spacer Lift Kits.
Cos takiego znalazles na jakiejs zagranicznej stronce...
Jeep Coil Spring Spacer Lift Kits work great when you just need a couple of inches for larger tires or ground clearance. Specially formulated polyurethane coil spring spacers give your Jeep extra lift for bigger tires and wheels while maintaining a stock ride and superior handling characteristics. We have the largest selection of Jeep coil spring spacer lift kits on the market today. If you are looking for a lift without breaking the bank, check out our Jeep Coil Spring Spacer Lift Kits.
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT
ale problem
kupujesz wałek stalowy fi 10 odpowiednio długi (ja kupiłem tak około 20 cm styka aż nadto pod 2 sprężyny) koszt około 45 zyli
drukujesz ze strony avtogradu schemat
zanosisz tokarzowi (znajdź takiego co umie czytać rys. tech.
)
koszt toczenia ok 100 zyli
zakładasz podkładki (do granda 4)
kupujesz wałek stalowy fi 10 odpowiednio długi (ja kupiłem tak około 20 cm styka aż nadto pod 2 sprężyny) koszt około 45 zyli
drukujesz ze strony avtogradu schemat
zanosisz tokarzowi (znajdź takiego co umie czytać rys. tech.

koszt toczenia ok 100 zyli
zakładasz podkładki (do granda 4)
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber
GG 3814878
GG 3814878
dokladnie... rudzia sie nie czepiavandall1 pisze:Mismanowi zrobiliśmy z ertalonu i robi do tej pory.Nie koroduje i jest lekkie.Niech sie sam wypowi.
u nas w pyrlandi popularna jest z kolei guma

zapodajcie do WIKTORA jeep-usera

ale i tak twierdze ze to polsrodek ...

a autopsji ...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
Ciekawi mnie kwestia gum do podniesienia XJ. Mam nadzieję, że nie mówicie o takich podkłakach dostepnych w większości sklepów moto hihihihihi. Padła tu cena 80zł a tamte kosztują 6zł./szt.
Może i warto zaoszczędzić hihihihihi. Szczerze to kiedyś liftowałem XJ na dystansach z tworzywa sztucznego. Nie wiem jaki to był materiał ale kosztował 30zł. a tokarzyna wziął 20zł. za wytoczenie środków. Podniosłem tym sposobem o 10cm. Na początku podniosłem również mocowanie amorów bo fabryczne okazały się zbyt krótkie. Oczywiscie za chwilę trzeba było wydłużyć wahacze. Taki patent słuzył bardzo dobrze i w wiekszości było to katowanie w terenie. Skakałem autkiem i szarżowałem po asfalcie. Buda popękała a moją wydumkę przeniosłem nienaruszoną do kolejnego XJ. Z czasem tylko zainwestowałem w długie amortyzatory.

1. To powiedz nam gdzie można kupić gumy do liftu 2" za 6złżeber pisze:Ciekawi mnie kwestia gum do podniesienia XJ. Mam nadzieję, że nie mówicie o takich podkłakach dostepnych w większości sklepów moto hihihihihi. Padła tu cena 80zł a tamte kosztują 6zł./szt.Może i warto zaoszczędzić hihihihihi. Szczerze to kiedyś liftowałem XJ na dystansach z tworzywa sztucznego. Nie wiem jaki to był materiał ale kosztował 30zł. a tokarzyna wziął 20zł. za wytoczenie środków. Podniosłem tym sposobem o 10cm. Na początku podniosłem również mocowanie amorów bo fabryczne okazały się zbyt krótkie. Oczywiscie za chwilę trzeba było wydłużyć wahacze. Taki patent słuzył bardzo dobrze i w wiekszości było to katowanie w terenie. Skakałem autkiem i szarżowałem po asfalcie. Buda popękała a moją wydumkę przeniosłem nienaruszoną do kolejnego XJ. Z czasem tylko zainwestowałem w długie amortyzatory.

2. podniosłeś syfa o 10cm (4") na podkładkach

Faktycznie cóś mi się wydaje że to ściema albo metr był walnięty, a może to był nie metr tylko milimetrPKi pisze:1. To powiedz nam gdzie można kupić gumy do liftu 2" za 6złżeber pisze:Ciekawi mnie kwestia gum do podniesienia XJ. Mam nadzieję, że nie mówicie o takich podkłakach dostepnych w większości sklepów moto hihihihihi. Padła tu cena 80zł a tamte kosztują 6zł./szt.Może i warto zaoszczędzić hihihihihi. Szczerze to kiedyś liftowałem XJ na dystansach z tworzywa sztucznego. Nie wiem jaki to był materiał ale kosztował 30zł. a tokarzyna wziął 20zł. za wytoczenie środków. Podniosłem tym sposobem o 10cm. Na początku podniosłem również mocowanie amorów bo fabryczne okazały się zbyt krótkie. Oczywiscie za chwilę trzeba było wydłużyć wahacze. Taki patent słuzył bardzo dobrze i w wiekszości było to katowanie w terenie. Skakałem autkiem i szarżowałem po asfalcie. Buda popękała a moją wydumkę przeniosłem nienaruszoną do kolejnego XJ. Z czasem tylko zainwestowałem w długie amortyzatory.
2. podniosłeś syfa o 10cm (4") na podkładkachCzy dobrze się czujesz
![]()

Sorki ale jakiś taki humor mam dzisiaj wisielczy, choć i tak nie wieże w te 10 cm...

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Oczywiscie nie musze przekonywać do moich koncepcji i niedowiarków serdecznie pozdrawiam. Mój XJ a właściwie dwa jeździły na 33' i od opony do błotnika było jeszcze ok.20cm. W najwyższej wersji maska była na wysokości moich piersi
a mam 182cm. Co do gum za 6zł. to kupić je mozna na każdej giełdzie a w Wawie napewno w sklepie na ul. Mokotowskiej i Puławskiej przy Dolnej. Za chwilę znów mnie wyrzucą bo to przecież nie jest GIEŁDA tylko forum (pozdrawiam moderatorów)