z czego zrobiony jest XJ ??

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

z czego zrobiony jest XJ ??

Post autor: LAREDO » pn wrz 26, 2005 5:07 pm

niby głupie pytanie ale.... najprawdopodobniej po zlocie w ELDORADO zauważyłem że samochód mi pęka. W miejscu gdzie pod tylną szybą z zasady jest napis 4X4 są pęknięcia, a wygląda to tak jak by szpachla popękała. Podobne pęknięcia zauważyłem w kiklu innych miejscach. Wiem że klapa bagażnika nie jest tłoczona z blachy tylko jest to tworzywo. Czy przerabiał ktoś ten temat ?? czy inne elementy też są sztuczne ?? czy może poprostu mój pojazd to jedna wielka kupa szpachli ....:( ??
szykuje się ponownie na 4x4 ale nie wiem na co :)
GSM 695 659 000

mel

Post autor: mel » pn wrz 26, 2005 5:16 pm

Laredo - no cóż trudno wyrokować czy kupa szpachli i czy po eldorado :roll: - stety i xj i (zj - tów mniej tapla się w terenie ale myślę, że ich z pewnością to dotyczy) pękają - szczególnie - przy słupkach - na wysokości łączenia z dachem, w miejscu gdzie kończą się błotniki a zaczynaja się okna - z tyłu itd. Rady nie ma - to wychodzi po prostu brak ramy i łapanie zbyt dużych wykrzyży w terenie. - wjedż przednim kołem na betonowy śmietnik (taki przy przystankach a jak masz kłopot to go połóż)i spróbuj otworzyć i zamknąć klapę - taki lajf :)3
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn wrz 26, 2005 5:16 pm

Przeprowadz test na zloto :)21

To co da sie ugryzc i zostana slady bedzie plastikiem to co nie bedzie stalą :)21
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

mel

Post autor: mel » pn wrz 26, 2005 5:21 pm

:)21 :)21 :)21 - z języczkiem czy bez? bo jak nie złoto i plastik to może czekolada albo gówno - ale skąd znowu czekolada w d.pie.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » pn wrz 26, 2005 5:41 pm

ijasne... dzięki chłopaki za pocieszenie. Wasze niedoczekanie cobym syfa po zadku lizał.....na dachu pękło , wstawię szyberdach.... ale na to drugie miejsce nie mam pomysłu :D
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn wrz 26, 2005 5:47 pm

LAREDO pisze:ijasne... dzięki chłopaki za pocieszenie. Wasze niedoczekanie cobym syfa po zadku lizał.....na dachu pękło , wstawię szyberdach.... ale na to drugie miejsce nie mam pomysłu :D
Jezeli Ci samo z siebie peka to zrob tak. Uchyl tylna klape tak na oko z 20cm. Chwyc jedna reka za rog dachu przy klapie tam gdzie konczy sie rynienka. Druga reka z pomoca kolana lub bez nie wiem ile tam wyciskasz na silowni na laweczce :)21, no to moze byc kolanem naciskaj klape z boku i zerknij czy buda nie pracuje za mocno. Jezeli poczujesz prace i na dodatek miejsce gdzie konczy sie rynienka jest lekko pekniete to od razu zdzieraj tapicerke z bocznych slupkow i zgrzewarka zrob dodatkowe punkty lub dogrzej-wspawaj blache w ksztalcie literki T w sam gorny naroznik ten jak juz slupek rozchodzi sie w gorne czesci otworow drzwiowych. To miejsce odpowiedzialne za prace budy i latwo je wzmocnic.

Camel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: z czego zrobiony jest XJ ??

Post autor: Camel » pn wrz 26, 2005 5:48 pm

LAREDO pisze:niby głupie pytanie ale.... najprawdopodobniej po zlocie w ELDORADO zauważyłem że samochód mi pęka. W miejscu gdzie pod tylną szybą z zasady jest napis 4X4 są pęknięcia, a wygląda to tak jak by szpachla popękała. Podobne pęknięcia zauważyłem w kiklu innych miejscach. Wiem że klapa bagażnika nie jest tłoczona z blachy tylko jest to tworzywo. Czy przerabiał ktoś ten temat ?? czy inne elementy też są sztuczne ?? czy może poprostu mój pojazd to jedna wielka kupa szpachli ....:( ??
Nie irytuj sie Laredo.
Ja ten temat przerabialem juz w 1995 roku.
"Te typy tak mają" :wink:
To nie szpachla, tylko spaw plastikowy. Jak tego nie zakleisz - poleci dalej.
Wydrap glebszy rowek i zalej zywica ( jek stwardnie, fajnie sie poleruje ).
Potem tylko lakierek dobrac i po ptokach.
Nie oszczedzaj rowek ma byc gleboki i szeroki, bo to gruby plasik. Inaczej peknie ponownie. Jak masz pietra, to jedz do faceta, ktory spawa w plasiku.
Pozdrawiam
ZJ 4.0L LTD 1996

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » pn wrz 26, 2005 6:05 pm

no tak .... dłubac każdy może tylko że ja mam taaaki ładny lakier :(. A co do słupka to ja to wiem bo widziałem - jest urwany prawie cały narożnik, widać pęknięcie. Kapa jak fix.... a już myślałem że zrobię lift :(
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
zibii

Post autor: zibii » pn wrz 26, 2005 8:38 pm

Witam.
Wydaję się, że to smutne że pipy takie słabe, ale....mój znajomy ma RR 00r i nigdy nie jeździ nim w terenie, tylko na polowania i ... i mimo ramy ma to samo, nawet tylna klapa się rozchodzi, takie to ramy są sztywne , chyba zresztą nie tylko w LRach, gdzie rama jest jedną z solidniejszych.
zibi
WK 4X4 LAREDO

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » pn wrz 26, 2005 9:08 pm

można sobie jeszcze klatke w środku lub na zewnątrz śmignąć :D
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber

GG 3814878

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn wrz 26, 2005 9:32 pm

zibii pisze:Witam.
Wydaję się, że to smutne że pipy takie słabe, ale....mój znajomy ma RR 00r i nigdy nie jeździ nim w terenie, tylko na polowania i ... i mimo ramy ma to samo, nawet tylna klapa się rozchodzi, takie to ramy są sztywne , chyba zresztą nie tylko w LRach, gdzie rama jest jedną z solidniejszych.
A kto powiedział, że ramy są sztywne ? Przecież to też pracuje... :roll:
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn wrz 26, 2005 9:37 pm

zibii pisze:Witam.

Zara zara :) tylna klapa w RR jest tak samo slynna jak dama z lasiczka i luwr razem wziete. Ramka tylnej szyby w RR jest z aluminum i to calkowicie spieprzona konstrukcja ktora rozpada sie sama poprzez utlenianienie pod wplywem wiatrow kosmicznych po paru latach. Dlatego peka a nie ze buda pracuje bo co jak co ale rama w RR i Disco pancerna jest i ciezko zeby zapracowala :)21

Awatar użytkownika
Korn
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Korn » pn wrz 26, 2005 10:02 pm

Laredo z tego co pamiętam jak oglądałem Twojego syfa to wydaje mi się, że jest to jednak szpachla, obym się mylił ale coś mi się wydaje, że furmanka zaliczyła dach. Sam z resztą widziałeś jak pęka szpachla przy rynienkach i na środku dachu, maska jest tak ciężka, że można spokojnie zrobić przy jej pomocy zawody w wyciskaniu na barki, pęka również na tylnych błotnikach. Widziałeś jak wyglądają nasze XJ-y większość troszku matowe tu i tam :lol: a Twój wygląda jak nówka nie śmigana, coś mi się wydaje, że to tynk się sypie ale to jest tylo moje skromne zdanie.
POZDRO
XJ'89 LIMITED

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt wrz 27, 2005 12:26 am

Nie czytam tego,bo mi psycha klęka...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » śr wrz 28, 2005 1:47 pm

KORN i właśnie za to chopie cie kocham ...ty wiesz jak załamanego podnieść na duchu :D. Ja się właśnie zastanawiam czy nie brać czasem ze 4000 pożyczki na to by syfa podnieść do góry , a ty mi mówisz że będę miał wszędzie szyberdachy. A i owszem za ładny mam lakier. Więc nie wiem w takim razie co robić :-? inwestowac dalej czy sprzedać kupić inny i wtedy....
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » śr wrz 28, 2005 2:16 pm

LAREDO pisze:KORN i właśnie za to chopie cie kocham ...ty wiesz jak załamanego podnieść na duchu :D. Ja się właśnie zastanawiam czy nie brać czasem ze 4000 pożyczki na to by syfa podnieść do góry , a ty mi mówisz że będę miał wszędzie szyberdachy. A i owszem za ładny mam lakier. Więc nie wiem w takim razie co robić :-? inwestowac dalej czy sprzedać kupić inny i wtedy....
Normalnie , załóż druciankę (może na początek mosiężną ) do wiertarki i zoraj skurwy*syna !!
Co ma taki "za ładny " być ?!

:)21 :)21 :)21
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
Korn
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Korn » śr wrz 28, 2005 8:06 pm

LAREDO pisze:KORN i właśnie za to chopie cie kocham ...ty wiesz jak załamanego podnieść na duchu :D. Ja się właśnie zastanawiam czy nie brać czasem ze 4000 pożyczki na to by syfa podnieść do góry , a ty mi mówisz że będę miał wszędzie szyberdachy. A i owszem za ładny mam lakier. Więc nie wiem w takim razie co robić :-? inwestowac dalej czy sprzedać kupić inny i wtedy....
sorry jeśli Ciebie uraziłem tym "przypływem szczerości" jakoś tak wyszło. Mam propozycje może jechać na wage i zwarzyć , jak to napisał Stiopa skurwy*syna , moze zmieścisz się w normie :)21 . A to, że pęka to lej te autka mają już kilka latek i jest to nie uniknione. Najważniejsza rzecz to żeby był sprawny technicznie, a na to chyba nie nażekasz ?? !! Ja dziś zaczełem czyścić podłoge kątówka i ku mojemu zaskoczeniu ukazała się dziura w którą można spokojnie dwa ŻÓŁWIKI zmiścić. Kolejnościa rzeczy było zaspawanie łatka itd....
XJ'89 LIMITED

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » czw wrz 29, 2005 8:23 am

Korn - Ty tam nie dłub . Bo jak zaczniesz to nie skończysz .
Ja postawiłem auto do blacharza w celu połatania kilku dziur .
Przychodzę przedwczoraj do nich , patrzę a gość stoi w moim bagażniku , ale kur*wa widzę go od pasa w górę . Pieprzony Coperfield myślę !! :o Przyglądam się a jego buty widzę pod autem .No żesz w mordę - on stoi na betonie !! :o Ale kur*wa w moim bagażniku !!
Się okazuje , że nie żaden magik tylko podłogi ni ma !!
Ni ma i już !! Nie to żeby tylko w bagażniku !! Całej ni ma - aż do samego przodu !!
Cała podłoga do wymiany . Fakt , że podłużnice są dębowe i na nich nie ma śladu korozji ale blacha cała do wymiany .
Zrobię zdjęcia to się "pochwalę".
Du*pa zimna - normalnie nie do uwierzenia .
Gość mówi , że przygotował sobie cały arkusz blachy ale się przeliczył - musi dokupić jeszcze jeden .
Biedny mój pipek . :cry: :cry:
Żeby go tylko nie bolało .

:D :D :D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » czw wrz 29, 2005 8:27 am

Aha ! I jeszcze odpowiem na pytanie LAREDO :

Z GÓWNA ! ja myślę po tym co zobaczyłem u siebie .
Rzeźba w gównie !!

:)21 :)21
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
intruz

Post autor: intruz » czw wrz 29, 2005 8:29 am

To znaczy, ze fotele sie trzymaly tylko na wykladzinie?! Kurna!- cos za cos- blacha kiepska, za to dywaniki nie do zaje.ania...
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » czw wrz 29, 2005 8:36 am

intruz pisze:To znaczy, ze fotele sie trzymaly tylko na wykladzinie?! Kurna!- cos za cos- blacha kiepska, za to dywaniki nie do zaje.ania...

Na szczęście szpilki , na których mocowane są siedzenia wychodzą z podłużnic . :D :D Gdyby nie to pewnie dawno bym wypadł - nawet superwykładzina by nie pomogła .

:D :D :D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw wrz 29, 2005 8:43 am

Stiopa pisze:Aha ! I jeszcze odpowiem na pytanie LAREDO :

Rzeźba w gównie !!

mylisz się
to..."stal ekologiczna"
:)21
mieszanina gipsu, starych parówek i drutu kolczastego
#noichuj

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » czw wrz 29, 2005 9:10 am

STIOPA... ojjj to nie dobrze bo kółeczka masz całkiem duże samochodzik wysoko stoi, upadek dooopskiem na asfalt bolał by cię ;) KORN - nie uraziłeś mnie , no coś ty, tylko zrozum człowieka który więcej kasy ładuje w samochód niż jeździ , na szczęście powymieniałem już chyba wszystko i cała sprawa się odwraca. aaaaa no i LPG tam gdzie zaswsze było po 1,72 teraz już prawie 1.90 ojjjj to też boli.
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » czw wrz 29, 2005 10:19 am

Stiopa zostaw dziurę przed fotelem kierowcy - sposobem jaskiniowców oszczędzisz na paliwie !!

Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » czw wrz 29, 2005 11:01 am

czesław&jarząbek pisze:
Stiopa pisze:Aha ! I jeszcze odpowiem na pytanie LAREDO :

Rzeźba w gównie !!

mylisz się
to..."stal ekologiczna"
mieszanina gipsu, starych parówek i drutu kolczastego
Taką wersję przyjąłem i będę się jej trzymał :
to jest GÓWNO !!

Stiopa
XJ Sport '93

ODPOWIEDZ