Stukot z konwertera
Moderator: Mroczny
Stukot z konwertera
No i ostatecznie, po licznych podejrzeniach, orzeczono źródło dobijającego, metalicznego, rytmicznego stukotu.
Pochodzi on z konwertera. Sprawdzone zostały te pie..ne 4 śruby - niestety to nie one.
Po rozmowach z uczonymi i za ich poradą ułożyłem sobie w głowie, że nie ma sensu na robotę tego, bo kasa i problem. Stukot bowiem wynika prawdopodobnie ze złego wyważenia konwertera.
Ale ostatni jak załadowałem śmietnik po brzegi bagażnika, stukot zdecydowanie ucichł. Do tego stopnia, ze jak go rozładowałem, to znowu jestem zaniepokojony stukotem.....
I tak sobie pomyślałem, że może ktoś z Was ma na to teorię.... W końcu nadzieję trza mieć do końca - mojego albo jeepa.
Pochodzi on z konwertera. Sprawdzone zostały te pie..ne 4 śruby - niestety to nie one.
Po rozmowach z uczonymi i za ich poradą ułożyłem sobie w głowie, że nie ma sensu na robotę tego, bo kasa i problem. Stukot bowiem wynika prawdopodobnie ze złego wyważenia konwertera.
Ale ostatni jak załadowałem śmietnik po brzegi bagażnika, stukot zdecydowanie ucichł. Do tego stopnia, ze jak go rozładowałem, to znowu jestem zaniepokojony stukotem.....
I tak sobie pomyślałem, że może ktoś z Was ma na to teorię.... W końcu nadzieję trza mieć do końca - mojego albo jeepa.
JEEP Cherokee 4.0/gaz '95 ZIELONY 
HAGGLUND BV 206, gąsienica 4x4 1985, Silnik Ford V6 2,9.

Wniosek sam się pcha na usta
Musisz zawsze mieć pełny bak(i) i peły bagażnik, lub pełną obsadę na siedzeniach
Przykre ale prawdziwe
Kidyś to się skończy
, ale będzie Cię to kosztowało wymianę części
PRZYKRE ALE PRAWDZIWE
Jak znam hamerykańskie auta może to potrwać
, może prędzej się przyzwyczaisz
niż się sypnie do końca.

Musisz zawsze mieć pełny bak(i) i peły bagażnik, lub pełną obsadę na siedzeniach

Przykre ale prawdziwe

Kidyś to się skończy

PRZYKRE ALE PRAWDZIWE
Jak znam hamerykańskie auta może to potrwać

zibi
WK 4X4 LAREDO
WK 4X4 LAREDO
-
-
- Discotheque
-
To sworzeń,czy konwerter?
Wg mojej skromnej wiedzy /cześciowo nabytej/-to drugie...
Dzwiek jest najbardziej intensywny z jego okolic
W ogóle @malin,to wiesz co?Mój nie stuka /albo bardzo słabo/.Dopłacisz i machniom
To nie jest ogłoszenie jakby co... 
Wg mojej skromnej wiedzy /cześciowo nabytej/-to drugie...
Dzwiek jest najbardziej intensywny z jego okolic

W ogóle @malin,to wiesz co?Mój nie stuka /albo bardzo słabo/.Dopłacisz i machniom

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
taaaaa!!! regeneracja polegala na zakupie nowego...Discotheque pisze:Ja nadal obstawiam sworzen tlokowy. a konwerter chyba ostatnio regenerowal XJeep

urwalo mi prowadzenie i latal sobie swobodnie

wymontuj gnoja i oblukaj...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
Ty Vandall, a ty co z tą poduszką? Coś ci do głowy przyszło?
Jak ty chcesz się ze mną machnąć, bo ci się moja furka podoba
Z tymi nowymi szklankami
Wiesz Bocian, magik co miał taki sam objaw twierdzi, że to zdecydowanie konwerter. Żeby być pewnym, to trzeba chyba czekać aż się urwie
Jak ty chcesz się ze mną machnąć, bo ci się moja furka podoba

Wiesz Bocian, magik co miał taki sam objaw twierdzi, że to zdecydowanie konwerter. Żeby być pewnym, to trzeba chyba czekać aż się urwie

Z poduszką wymyslam,bo szukam juz wszędzie...
Mój zaczął też podobnie walić,ale fakt,że trochę dalej było to słychać
Jak ruszyliśmy tylną poduszką w górę-ucichło całkiem.Szybka regeneracja poduchy i spokój...Tak mi się skojarzyło z załadowaniem /obciażeniem/Twojej fury...
Mój zaczął też podobnie walić,ale fakt,że trochę dalej było to słychać

Jak ruszyliśmy tylną poduszką w górę-ucichło całkiem.Szybka regeneracja poduchy i spokój...Tak mi się skojarzyło z załadowaniem /obciażeniem/Twojej fury...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Sam słyszałem,to było w Grandzie 4.0 /nieco ciszej/.malin pisze:
Kolo twierdził,że to bardzo czeste zjawisko /duże masy wirujace/,a ile czasu jeszcze pochodzi to nie wie.Raczej kompetentny,myśle...na pewno bardziej niż ja

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- Kontaktowanie:
U mojego ojca w XJocie stuka cos przy odpaleniu a pozniej cichnie. W warsztacie wymienili nam samoregulatory przez jakis czas nie stukalo ale zalozyli uzywane bo na nowe trzeba bylo dlugo czekac i stuka znowu. Opłaca sie to wymieniac czy lepiej silnik za 2500zł kupic??
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
SiwyJeep pisze:u mnie też tak stuka, przrabiałem temat kilka tygodni wcześniej i po dogłębny osłuchaniu jest to konwerter. Niestety tak narazie jeżdże, bo za wymianę konwertera powiedzieli mi 1400 szelesta
ja za uzywke konwenter ale IGLA dalem 600

a czekac az sie urwie to nie polecam ...

wykrec...oblukaj...ewentualnie daj do sprawdzenia wywazenie ...

inaczej to szukanie nie ma sensu

...a wpada ci auto w blizej nieokreslone wibracje przy duzych predkosciach obrotowych skrzyni...

Nie, autko lata, że aż miło. Kurde nie mam co mu w reflektory wygarnąć poza tym stukotem. Jakby na to nie patrzeć - dobijającym.
XJeep - mówisz sprawdzić wyważenie. A jak? Bo tu w 3mieście, ostrzegano przed wielkimi kosztami. No i czy ten konwerter łatwo wyszarpać?
XJeep - mówisz sprawdzić wyważenie. A jak? Bo tu w 3mieście, ostrzegano przed wielkimi kosztami. No i czy ten konwerter łatwo wyszarpać?

Jeśli silnik ogólnie jest cacy to oczywista sprawa że opłaci sie wymienić koszt nie dużytiger pisze:U mojego ojca w XJocie stuka cos przy odpaleniu a pozniej cichnie. W warsztacie wymienili nam samoregulatory przez jakis czas nie stukalo ale zalozyli uzywane bo na nowe trzeba bylo dlugo czekac i stuka znowu. Opłaca sie to wymieniac czy lepiej silnik za 2500zł kupic??
12 samoregulatorw 25 x 12 = 300 zł
Uszczelka pod głowice 160 zł
Do tego robocizna około 200 zł
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Te konwerter za 1400 to regenrowany z gwarancją, wchodzi w to też wymiana, bo co prawda to wydaje mi się,ze na mechanice się znam, ale nigdy nie robiłem automatu i mam jakieś lęki.XJeep pisze:
ja za uzywke konwenter ale IGLA dalem 600
a czekac az sie urwie to nie polecam ...
wykrec...oblukaj...ewentualnie daj do sprawdzenia wywazenie ...
inaczej to szukanie nie ma sensu
...a wpada ci auto w blizej nieokreslone wibracje przy duzych predkosciach obrotowych skrzyni...
A co do wibracji to nic się nie dzieje. Samochód jeździ wręcz idealnie poza tym, że po nagrzaniu pojawia się ten stuk (wystepuje tylko na wolnych obrotach i po nagrzaniu się samochodu, znika na wyższych obrotach i po obciązeniu skrzyni.
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413
XJ'93 4.0HO, Sj413
no bez wywalenia skrzyni z reduktorem to sie nie obedzieSiwyJeep pisze:X Jeep a dałbyś jakieś wskazówki jak to gówno wymienić to może sam spróbuję?

nie robilem tego ale jeden macher od automatow

za zregenerowanie mojego konwentera -> znaczy sie rozpolowienie...wycentrowanie rolki prowadzacej...przyspawanie i wywazenie po znajomosci kolo zaspiewal 600

wydaje mi sie ze raffi dobrze prawi i ceny OK

tyle ze jedno mnie nurtuje...:
sam z siebie sie konwenter nie rozkalibruje wagowo

u mnie to co innego...szalal w skrzyni bo latal wobie swobodnie bez wycentrowania...

U mnie to się stało dziwnie - tak jak pisałem.
Najpierw cykało u góry silnika. Więc kwestia szklanek. Wymieniłem wszystkie, plus przy okazji zrobiłem remoncik całej góry silnika. Odpalamy maszynę i chodzi jak złoto.
Po około 100 km zaczął pojawiać się coraz wyraźniejszy stukot z dołu silnika. Więc padło podejżenie na wał. Ale spec przyłożył ucho i powiedział, że jest przekonany,, że to konwerter, bo miał w jednym aucie coś takiego (i robił), a teraz ma Granda i się temat powtarza. Tylke że przy okazji, mówi, że robota nieciekawa, długa, i bezlitośnie droga.
Tylko kurcze to dość metalicznie wali ....
Najpierw cykało u góry silnika. Więc kwestia szklanek. Wymieniłem wszystkie, plus przy okazji zrobiłem remoncik całej góry silnika. Odpalamy maszynę i chodzi jak złoto.
Po około 100 km zaczął pojawiać się coraz wyraźniejszy stukot z dołu silnika. Więc padło podejżenie na wał. Ale spec przyłożył ucho i powiedział, że jest przekonany,, że to konwerter, bo miał w jednym aucie coś takiego (i robił), a teraz ma Granda i się temat powtarza. Tylke że przy okazji, mówi, że robota nieciekawa, długa, i bezlitośnie droga.

-
- Kontaktowanie:
Bede musial do wiktora napisac z tymi regulatorami bo u nas w tej chwili nie ma gdzie tego kupic bi nie ma chwilowo jeepa we wroclawiu.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
-
-
- Kontaktowanie:
malin pisze:U mnie to się stało dziwnie - tak jak pisałem.
Witam Panowie ja bym sprawdził dół silnika skoro mówi że zrobił mały remoncik góry to może być tak że brakuje smarowania na dole i brakuje ciśnienia więc może jaka panewka kończy swój żywot (ja tak miałem co prawda nie w rzepie ale to mało istotne zrobiłem całą góre ch..j strzelił ciśnienie i smarowanie i panewkasię obruciła trza było wyciągać serce i robić znowu lepiej sprawdzić panewki mniej roboty niż wyrywać konwerter

Zielony rzep z dużą ilościa błota i halogenów
dokladnie ... zwal miske oklejowa i oblukaj jak tam dolne panewki...Adam Lewandowski pisze: Witam Panowie ja bym sprawdził dół silnika skoro mówi że zrobił mały remoncik góry to może być tak że brakuje smarowania na dole i brakuje ciśnienia więc może jaka panewka kończy swój żywot (ja tak miałem co prawda nie w rzepie ale to mało istotne zrobiłem całą góre ch..j strzelił ciśnienie i smarowanie i panewkasię obruciła trza było wyciągać serce i robić znowu lepiej sprawdzić panewki mniej roboty niż wyrywać konwerter

gut idea...

bo po takim polowicznym remoncie to czasem mozna zrobic wieksza tagedie niz bylo przed

w garbusie np. przy silniku typ. boxer jak sie zrobi boki a oleje srodek to wal peka