Rozrusznik w pipie - jak sie do niego dobrac?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
yankes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Rozrusznik w pipie - jak sie do niego dobrac?

Post autor: yankes » czw mar 23, 2006 8:01 pm

Jak niektorzy zapewne juz wiedza mam maly problem z elektryka w swojej kolumbrynie. Sciagnalem juz praktycznie cala serwisowke dostepna do jeepow, przekopalem sie prze te ponad 5tys str. ale jest maly problem - wszystko jest do benzyniakow a do europejskiej wersji ZJta z silnikiem 2.5 TD praktycznie nic, a wyglada ze troszke sie jednak elektryka rozni.
Udalo mi sie wlasnie zlokalizowac przekaznik rozruchowy, ktory idzie pod styk uruchamiajacy rozrusznik.
T.j. powinno byc chyba tak jak w kazdym samochodzie, tj. z klemy (+) akumulatora idzie kabel bezposrednio pod (+) rozrusznika a drugi kabel idzie przez przekaznik pod styk rozruchu, ktory elektromagnesem zalacza bendix i styk, ktory zaczyna krecic rozrusznikiem. chcac sprawdzic ten obwod wypialem przekaznik i zmostkowalem kabelkami styki tak zeby calkowicie obejsc stacyjke - napiecie jest- przy mostkowaniu iskrzy, ale rozrusznik nawet nie zagada - nawet nie slychac zeby w jakikolwiek sposob zareagowal elektromagnes w rozruszniku.

wczolgalem sie wiec pod spod ale tam Go..o widac - wogole zastanawia mnie jak by trzeba bylo wyciagnac rozrusznik to jak sie do tego zabrac...chyba nie trzeba wyjmowac calego silnika?...chociaz tu nie widze zadnego dostepu - nawet mi sie nie udalo wsadzic nigdzie reki zeby moc sciagnac oslone z kabli idacych do rozrusznika.

Druga rzecz - zastanawia mnie czy rozrusznik moze miec cokolwiek wspolnego z brakiem kontrolek, etc. Wprawdzie przy rozruchu gasna zegary, radio, wycieraczki etc. ale wydaje mi sie ze te sa odlaczane przez styk w stacyjce.

Awatar użytkownika
XJeep

Post autor: XJeep » czw mar 23, 2006 8:54 pm

moze starter albo bendix odlozyly sluchawke...

a czy jak go popukasz to zaczyna krecic...?? mloteczkiem po obudowie?? albo po automacie... ??

zapodaj stalym "+" pod automat - cienki kabelek...!! jak zakreci to gdzies babol w ukladnie.. jak nie da ducha to rozrusznik do regeneracji...

polecam firme bendix serwis...!! dopiero co z tym samym wlaczylem... zrobili ze jest teraz jak nowy... lacznie z piaskowaniem i malowaniem proszkowo...!!
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...

Awatar użytkownika
yankes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yankes » pt mar 24, 2006 8:10 am

A jak udalo ci sie wymontoawc w tym !#%$^&#! dieslu siedzi tak wysoko ze nie ma do niego zadnego dostepu - nie udalo mi sie nawet rak wsadzic coby kable lepiej obmacaj i wyluskac z tych karbowanych oslon, a co dopiero mowic o wyciagnieciu calego rozrusznika - moze jak bym odkrecil rure wydechowa to daloby sie pzynajmniej reke wsadzic ale nadal nie widze mozliwosci zeby wyciagnac go calego.
Obudowe opukalem o tyle o ile sie dalo ale dalej brak reakcji.

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » pt mar 24, 2006 8:31 am

ja zawsze sprawdzam rozrusznik w ten sposób ze podaje + bezposrednio na automat i jak nie gada to znaczy ze padł :lol: :lol: musisz oblukac bo moze byc tak ze trzeba pól auta rozebrac do wymiany rozrusznika
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

Awatar użytkownika
XJeep

Post autor: XJeep » pt mar 24, 2006 5:12 pm

yankes pisze:A jak udalo ci sie wymontoawc w tym !#%$^&#! dieslu
ja mam jedyna słuszna benzynke 4.0 a tam rozrusznik to idzie wymontowac kucajac pod autem... !! :)21 :)21
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...

Awatar użytkownika
yankes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

na szczescie nie rozrusznik

Post autor: yankes » sob mar 25, 2006 4:42 pm

Rozrusznik okazal sie na szczescie sprawny - polecam ciag dalszy moich wywodow w watku o padnietej elektryce w ZJcie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”