Opony do ZJ-ta jakie najwieksze przy 2" lifcie

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
yankes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Opony do ZJ-ta jakie najwieksze przy 2" lifcie

Post autor: yankes » śr kwie 05, 2006 10:57 pm

Wlasnie dzieki pomocy kolegow Jarka i Mirka (jeden z nich ze stajni Suzuki Samuraj ten drugi na zdjeciu obok przy wywalonej peepie ...zreszta chyba czas zmienic zdjecie ;)) w przeciagu dwoch dni dokonalismy na raty liftu mojego jeepa o 2" i zastanawiam sie jakie moge teraz zalozyc najwieksze opony.
Obecnie mam zimowki 235x75x15 na alusach 15x7" ale na lato bede chcial zalozyc cos nowego i zastanawiam sie co mozna tam bezkarnie (t.j. bez rezania nadkoli/zderzaka etc.) upchnac.

W drodze jest juz komplet nowych felg stalowych ...tez 15" x 7" szerokosci
wiec szukal bym cos co tez bedzie kompatybilne z tymi felgami.
Czy wejdzie mi 31"x10.5 xR15?
a moze cos jeszcze wiekszego?

P.s. chodzi mi wylacznie o aspekt 'geometryczny', prosilbym o powsrtrzymanie sie od wypowiedzi teoretykow, ze moj 2.5 turbo Diesel tego nie uciagnie - praktyka dowodzi, ze ze swoimi 'marnymi' stu-ilomas koniami idzie nie gorzej niz niejeden zagazowany benzyniak. :)

mel

Post autor: mel » czw kwie 06, 2006 7:38 am

Podaj odległość pomiędzy rantem błotnika nad kołem przednim a osią piasty. Bo jak sam wiesz lift liftowi nierówny. Jakbyś podnosił o 2 cale od fabrycznego zawieszenia to opony 31 cali powinny robić bez wiekszego problemu (problem może jedynie wystąpić przy skęrconych kołach, na mega wykrzyżu i odpietych łącznikach stabilizatora), jeśli natomiast robiłeś lift od tego co miałeś obecnie to często okazuje się, że co najwyżej osiągniesz zwykłą wysokość fabryczną - a wtedy moim zdaniem maksymalnie wejdzie Ci 30x9.5x15.
mel
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

Post autor: michals » czw kwie 06, 2006 8:34 am

a Kosa to jakie ma opony?31"? ile liftu? bo jemu to obcieralo nawet na parkingu z zapietym stabilizatorem
TJ owner '97 4.0aut. LPG +3,5"+2"

Only at ...
Jeep.Org.PL

Awatar użytkownika
yankes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yankes » czw kwie 06, 2006 10:42 am

mel pisze:Podaj odległość pomiędzy rantem błotnika nad kołem przednim a osią piasty. Bo jak sam wiesz lift liftowi nierówny. Jakbyś podnosił o 2 cale od fabrycznego zawieszenia to opony 31 cali powinny robić bez wiekszego problemu (problem może jedynie wystąpić przy skęrconych kołach, na mega wykrzyżu i odpietych łącznikach stabilizatora), jeśli natomiast robiłeś lift od tego co miałeś obecnie to często okazuje się, że co najwyżej osiągniesz zwykłą wysokość fabryczną - a wtedy moim zdaniem maksymalnie wejdzie Ci 30x9.5x15.
mel
A ze sam nie pomyslalem ;) Wlasnie obmierzylem
w najwezszym miejscu mam 41cm do przedniego zderzaka - do gornego rantu nadkola jest 50cm do tylnego 42 cm, wiec wyglada ze 31" (~79 cm) to max co sie da wlozyc.

mel

Post autor: mel » czw kwie 06, 2006 2:49 pm

Po dwóch latach od zrobienia liftu - koło tył 55 cm do rantu, przód 53 (ale tu niedawno pękły sprężyny - więc przód jest trochę skrócony) Jak nie przedłużałeś wahaczy to i tak kółka poszły do środka auta. Kosie obciera przede wszystkim koło o nadkole zderzaka a liftu to ma już w pytę - myślę, że ponad 4 cale u kosy też - 31 cali opony.

U mnie na pewno nic nie obciera - czy u Ciebie te 5 cm robi różnicę? to nie łózko więc myślę, że nie :D :D :D
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”