Gaz w XJ - instalacja zbiornika

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gaz w XJ - instalacja zbiornika

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 12:58 am

Podobno temat był poruszany, ale na forum nie znalazłem informacji na ten temat.
Zastanawiałem się nad możliwością załozenia toroidalnego zbiornika LPG pod podwoziem, w okolicach zbiornika paliwa. Podobno ktoś na tym forum pisał o zamianie oryginalnego zbiornika na mniejszy (konkretnie od "Malucha") i włożeniu w powstałe wolne miejsce zbiornika LPG.

W związku z tym pytanie. Czy jest to możliwe (przebudowanie XJ na "Malucha" odpada :D ). Jeśli jest to jakie zbiorniki paliwa mogą się nadawać?

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr sie 23, 2006 6:16 am

nie troidalny tylko zwykly cylindryczny a z miejsca ktore zostanie musisz wykorzystac na zbiornik dorabiany

jak chciales wladowac tam bak od malucha? widziales kiedykolwiek jak on wyglada?
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 8:22 am

danielpoz pisze:nie troidalny tylko zwykly cylindryczny a z miejsca ktore zostanie musisz wykorzystac na zbiornik dorabiany

jak chciales wladowac tam bak od malucha? widziales kiedykolwiek jak on wyglada?
Właśnie w tym problem że nie mam pojęcia. Przyszedł mi do głowy pomysł że może udałoby się założyć zbiornik LPG pod podwoziem. Myślałem o założeniu obok oryginalnego zbiornika paliwa. Na Forum przecytałem informację że można założyć zbiornik toroidalny na burcie. Zapytałem autora w prywatnym liście jak to zrobił i dostałem odpowiedź. Napisał on też że na Forum ktoś pisał o podobnym rozwiązaniu (instalacji LPG pod spodem), gdzie autor zmienił bak na taki od Malucha. Przeszukałem całe Forum, ale znalazłem tylko linki do strony opisującej instalację większego zbiornika. Rozwiązanie wydaje mi się oczywiste i może ktoś próbował czegoś takiego.

Dla mnie problem polega na tym że nie jestem "techniczny" i taką "przekładkę" musi zrobić mi mechanik. Ten z koleji wymaga powiedzenia mu co ma zrobić i (najlepiej) dostarczenia części (noweg zbiornika paliwa). Nie mam też jak zajrzeć pod spód, a w Internecie nie znalazłem zwymiarowaego baku i ciężko porównać go z innymi zbiornikami.

Generalnie z tyłu, pod spodem jest w ch... miejsca (tak na oko, bo dokładnie przyjrzeć się nie mam jak, a rysunków ani zdjęć pozwalających ocenić wielkość nie znalazłem). Jednak jest tam też duży zbiornik oryginalny. Zastanawiałem się nad 2 wariantami - założeniem płaskiego zbirnika paliwa i na niego toroidalny LPG; założeniem baku w części przestrzeni podwozia, a pozostałą część zająć zbornikiem LPG (toroidalnym lub walcowym - to już mi dobiorą i nie muszę się martwić wyborem zbiornika LPG).

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr sie 23, 2006 10:02 am

Zastanów się czy gaz kosztem wielkości zbiornika paliwa to dobre rozwiązanie. Do lansowania się po mieście może tak :wink: ale gaz ma to do siebie że zasięg na nim jest ograniczony przez to że nie możesz sobie wziąć zapasu paliwa w kanistrach. Przyjdzie Ci ochota na jakiś dalszy wyjazd z dala od betonu i tam stacji LPG nie znajdziesz :D
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 10:17 am

SławekXJ pisze:ale gaz ma to do siebie że zasięg na nim jest ograniczony przez to że nie możesz sobie wziąć zapasu paliwa w kanistrach
Dlatego chciałbym większy zbiornik LPG :)
SławekXJ pisze:Przyjdzie Ci ochota na jakiś dalszy wyjazd z dala od betonu i tam stacji LPG nie znajdziesz
No właśnie nie. Z tego co widywałem na trasach stacje LPG są gęściej niż stacje benzynowe.

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr sie 23, 2006 10:20 am

Zakr pisze:
SławekXJ pisze:ale gaz ma to do siebie że zasięg na nim jest ograniczony przez to że nie możesz sobie wziąć zapasu paliwa w kanistrach
Dlatego chciałbym większy zbiornik LPG :)
SławekXJ pisze:Przyjdzie Ci ochota na jakiś dalszy wyjazd z dala od betonu i tam stacji LPG nie znajdziesz
No właśnie nie. Z tego co widywałem na trasach stacje LPG są gęściej niż stacje benzynowe.
Większy zbiornik tzn. ile musi mieć?? 120l?? :lol:

Na jakich trasach ?? :o Ja piszę o jakiejś wyprawie z dala od cywilizacji a ty mi o trasach.... Na trasy to ja placka mam a nie 4x4 :)21

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 11:19 am

SławekXJ pisze:Większy zbiornik tzn. ile musi mieć?? 120l??
Jakieś 85l. Powinno wystarczyć.
SławekXJ pisze:Na jakich trasach ?? :o Ja piszę o jakiejś wyprawie z dala od cywilizacji a ty mi o trasach.... Na trasy to ja placka mam a nie 4x4
Poczytaj wątek "Szukam informacji o XJ 2001 w wersji "militarnej"". To dokładnie ten XJ. Do dziczy to za bardzo się nie nadaje, a w pozostałym terenie to w promieniu 100km zawsze znajdziesz conajmniej kilka stacji LPG.
Poza tym myślałem o jeszcze jednym "patencie" - Instalacje gazu (poza V generacją) pracują na LPG w fazie lotnej. O ile wiem to w zbiornikach nie ma żadnych "udziwnień" typu pompa gazu (w V generacji wiem że jest). Zatem przypuszczam że dałoby się zrobić "obwód awaryjny", umożliwiający podłączenie zwykłej 11kg butli gazowej. To taki sam gaz tyle że bez akcyzy.

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr sie 23, 2006 11:41 am

Zakr pisze: Poza tym myślałem o jeszcze jednym "patencie" - Instalacje gazu (poza V generacją) pracują na LPG w fazie lotnej. O ile wiem to w zbiornikach nie ma żadnych "udziwnień" typu pompa gazu (w V generacji wiem że jest). Zatem przypuszczam że dałoby się zrobić "obwód awaryjny", umożliwiający podłączenie zwykłej 11kg butli gazowej. To taki sam gaz tyle że bez akcyzy.
Widziałem kiedyś gościa co jeździł na takich butlach polonezem :-? ale nie wiem czy jeszcze żyje czy już wyleciał w powietrze :)21

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr sie 23, 2006 1:34 pm

Sztaplarki gremialnie jeżdżą na takich butlach (no ponoć jest tam jakaś zakrzywiona rurka) i jakoś nie słychać o wylatywaniu w powietrze.
Z ta butla pod podłogą to w sumie najleprze rozwiazanie dla kogoś kto swoją fure urzytkuje również na co dzień. jak bym miał teraz montowac gaz to zrobiłbym dokładnie tak.
A w dzicz to można jeszcze zabrać kanistry :wink:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr sie 23, 2006 2:22 pm

Piotrul pisze: A w dzicz to można jeszcze zabrać kanistry :wink:
A gdzie to wlewać mając bak z malucha ?? :)21

W XJ masz wybór jesli chodzi o LPG: albo brak bagażnika albo zbiornika. I jedno i drugie jest do bani :)21

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 2:45 pm

SławekXJ pisze:A gdzie to wlewać mając bak z malucha ??
Do baku. Tyle że mniej i częściej. To i tak awaryjnie. :)

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr sie 23, 2006 3:59 pm

ja mialem walcowy zbiornik 70 litrow lpg i bak na 30 litrow pb

na wyprawy jakies kosmiczne sie oczywiscie nie nadaje ale cala europa stoi otworem :)

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » śr sie 23, 2006 4:43 pm

danielpoz pisze:ja mialem walcowy zbiornik 70 litrow lpg i bak na 30 litrow pb
A możesz napisać coś więcej o tym rozwiązaniu?
Jaki zbiornik LPG i pb. Czy zbiornik pb dorabiałeś (jeśli tak, to sam - jak, czy w jakiejś firmie - gdzie?), czy tez wykorzystałes gotowy (od jakiego samochodu?).
No słowem wszystko co mogłoby pomóc w takiej przeróbce. :)

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr sie 23, 2006 4:52 pm

tak jak pisalem butla stako 70 litrow

zbiornik zrobilem sam i mial prawie 30litrow znczy matematycznie mial 30 ale w srodku jest pompa paliwa

troche dlubania ale nie moglem profanowac bagaznika w takim aucie :)

aha ja to robilem w zj a Ty pytasz o xj a wymiary moga sie troche roznic a to co ja zlepilem bylo co do centymetra wcisniete

Zakr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zakr » czw sie 24, 2006 10:56 am

danielpoz pisze:zbiornik zrobilem sam i mial prawie 30litrow znczy matematycznie mial 30 ale w srodku jest pompa paliwa
To jeszcze pytanie - z czego i w jaki sposób robiłeś zbiornik paliwa?

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » czw sie 24, 2006 10:58 am

kupilem arkusz blachy i wyspawalem

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw sie 24, 2006 1:37 pm

W tej chwili na szrotach jest tyle aut, że z doborem optymalnego zbiornika w dobrym stanie nie powinieneś mieć problemów. Nie zawężaj poszukiwań tylko do malucha :wink:
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » czw sie 24, 2006 2:56 pm

ciekawe od czego dpasuje hahaha chyba nie zagladales pod auto i nie wiesz jaki jest potrzebny

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt sie 25, 2006 7:38 am

Ano nie zaglądałem, z prostej przyczyny bo mam inne auto :wink:
Alfa Romeo Sprint.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”