ZJ- rady co i jak ze zmina napedu na skrzyni Quadra-Trac
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
ZJ- rady co i jak ze zmina napedu na skrzyni Quadra-Trac
Witam!!
jakis tydzien temu dolączylem do szczesliwych posiadaczy ZJ. i mam pytanie dotyczace Quadra-Trac'a. kiedy i jak i w jakich warunkach zmieniać z full time na low o ile dobrze rozkodowałem ten skrót(pewnosci nie mam). wiem ze na forum jest troche o tym ale to chyb a z 3 dni czytania wiec powoli bede sie zagłebiał, a poki co jesli ktos byłby w stanie szybki kurs mi napias byłbym wdzieczny:)
pozdrawiam!!
jakis tydzien temu dolączylem do szczesliwych posiadaczy ZJ. i mam pytanie dotyczace Quadra-Trac'a. kiedy i jak i w jakich warunkach zmieniać z full time na low o ile dobrze rozkodowałem ten skrót(pewnosci nie mam). wiem ze na forum jest troche o tym ale to chyb a z 3 dni czytania wiec powoli bede sie zagłebiał, a poki co jesli ktos byłby w stanie szybki kurs mi napias byłbym wdzieczny:)
pozdrawiam!!
-
- jestem tu nowy...
reduktor to dodatkowa skrzynia biegów redukująca przelożenie 2.72 raza. Wrzucasz w sytuacji gdy potrzebujesz w terenie dodatkowej mocy napędowej. Trochę też zależy od rocznika twojego ZJ, bo do 96 zapinając 4lo tylko redukujesz przełożenie, po 96 jeszcze dopinasz na sztywno przedni napęd.
Ogólnie tak czy siak używasz w terenie. Zatrzymujesz się, skrzynia biegów na N i szybkim ruchem ciągniesz wajchę.
Miłej zabawy
Ogólnie tak czy siak używasz w terenie. Zatrzymujesz się, skrzynia biegów na N i szybkim ruchem ciągniesz wajchę.
Miłej zabawy

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
- jestem tu nowy...
rady na zimę?
a) nie dodawaj za ostro gazu w zakrętach, dopóki się nie nauczysz wyczuwania dopinania przodu (szybko przychodzi
)
b) to że fajnie przyspiesza, nie znaczy, że tak samo hamuje
c) spraw sobie dobre zimówki
d) gdy widzisz że przejazd jest trudny- głęboki śnieg itd- od razu przed przeszkodą zapinaj reduktor. Da ci to napęd 4x4 i duuużo dodatkowej sily pociągowej.
e) wiele przeszkód śliskich pokonuje się na pełnym bucie, a że prawie napewno masz 5.2, to jest co butować
f) baw się dobrze
I najlepsza rada jaką ci mogę dać, przeglądaj forum, zarówno to, jak i jeep.org.pl. Znajdziesz tam wiele cennych rad
a) nie dodawaj za ostro gazu w zakrętach, dopóki się nie nauczysz wyczuwania dopinania przodu (szybko przychodzi

b) to że fajnie przyspiesza, nie znaczy, że tak samo hamuje
c) spraw sobie dobre zimówki
d) gdy widzisz że przejazd jest trudny- głęboki śnieg itd- od razu przed przeszkodą zapinaj reduktor. Da ci to napęd 4x4 i duuużo dodatkowej sily pociągowej.
e) wiele przeszkód śliskich pokonuje się na pełnym bucie, a że prawie napewno masz 5.2, to jest co butować

f) baw się dobrze

I najlepsza rada jaką ci mogę dać, przeglądaj forum, zarówno to, jak i jeep.org.pl. Znajdziesz tam wiele cennych rad

-
- jestem tu nowy...
- Pawog2
-
mendelmax pisze:...po 96 jeszcze dopinasz na sztywno przedni napęd.
Miłej zabawy
Czyli jak jest w ZJ przed 96r. Cały czas jest na sztywno zapięty przedni napęd??
Grand Cherokee ZJ 5.2, lift 4", 32x115x15 BFG AT, i niebawem wyciągarka. 668-158-413 - Paweł
Nie do końca- jest cały czas napęd 4x4 z mechanizmem różnicowym międzyosiowym blokowanym wiskozą, nie na sztywno (nie pojeździłbyś sobie po asfalcie za bardzo
). Wydaje mi się, że wlaśnie 1996 był punktem przełomu. Najlepiej wejść pod auto i sprawdzić, czy skrzynka 249 czy 249OD.