Jeep Cherokee 2.5 Td98r. kontra Nissan Patrol Gr 2.8Td 90r.

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
MAXX
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Jeep Cherokee 2.5 Td98r. kontra Nissan Patrol Gr 2.8Td 90r.

Post autor: MAXX » pn lis 13, 2006 10:55 am

Witam Braci i proszę o pomoc. Mój ukochany Gr 3 drz. zaczyna być za mały (kolejna dzidzia w drodze). Nie stać mnie na posiadanie dwóch aut, więc muszi mi służyć do pracy i na szaleństwa z kolo w wekeend-y. Czy wejście w Piipa 2.5 Td z 98r. jest w miarę rozsądnym posunięciem, czy sprawić sobie bagażnik dachowy i tam przewozić wózek dziecięcy ?
Kochaj wszystkie sprzęty - tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lis 13, 2006 11:02 am

grata na pipa? juz lepiej tyrrana poszukaj albo cokolwiek

Awatar użytkownika
misman

Re: Jeep Cherokee 2.5 Td98r. kontra Nissan Patrol Gr 2.8Td 9

Post autor: misman » pn lis 13, 2006 11:49 am

MAXX pisze:Witam Braci i proszę o pomoc. Mój ukochany Gr 3 drz. zaczyna być za mały (kolejna dzidzia w drodze). Nie stać mnie na posiadanie dwóch aut, więc muszi mi służyć do pracy i na szaleństwa z kolo w wekeend-y. Czy wejście w Piipa 2.5 Td z 98r. jest w miarę rozsądnym posunięciem, czy sprawić sobie bagażnik dachowy i tam przewozić wózek dziecięcy ?
Diesel w Jeepie nie jest rozsądnym posunięciem.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
intruz

Post autor: intruz » pn lis 13, 2006 12:31 pm

[quote="MAXX"] Czy wejście w Piipa 2.5 Td z 98r. jest w miarę rozsądnym posunięciem, czy sprawić sobie bagażnik dachowy i tam przewozić wózek dziecięcy ?[/quote]

Auto ogólnie dobre, ale raczej nie z tym silnikiem...poszukaj w archiwum- te diesle maja bardzo awaryjne glowice...
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn lis 13, 2006 12:35 pm

intruz pisze:
MAXX pisze: Czy wejście w Piipa 2.5 Td z 98r. jest w miarę rozsądnym posunięciem, czy sprawić sobie bagażnik dachowy i tam przewozić wózek dziecięcy ?
Auto ogólnie dobre, ale raczej nie z tym silnikiem...poszukaj w archiwum- te diesle maja bardzo awaryjne glowice...
czyli spokojnie można jeepa porównywać z 2.8 :)21

raf_jeep

Post autor: raf_jeep » pn lis 13, 2006 4:38 pm

jeeli chcesz jeździć, kup bagażnik. jeżeli chcesz mieć więcej miejsca ale ryzykować częstszym serwisem kup jeepa.

enter

Post autor: enter » pn lis 13, 2006 4:59 pm

Jeśli rozmawiacie o XJocie to wcale nie powiedziałbym że ma więcej miejsca.
XJ 4.0 90'

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lis 13, 2006 5:24 pm

szczególnie 4.0 z butlą na 80 litrów (mniejsza nie ma sensu, chyba że ukochana pracuje na stacji) :)21

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn lis 13, 2006 6:00 pm

raf_jeep pisze:jeeli chcesz jeździć, kup bagażnik. jeżeli chcesz mieć więcej miejsca ale ryzykować częstszym serwisem kup jeepa.
Rezczywiście, po lekturze postów w dziale 'Nissan" można śmiało wysuwać takie tezy :)20 Istotnie rozmowy tam są wyłącznie o pogodzie :)20 :)21

Awatar użytkownika
Kudłaty

Post autor: Kudłaty » pn lis 13, 2006 6:00 pm

Mroczny pisze:szczególnie 4.0 z butlą na 80 litrów (mniejsza nie ma sensu, chyba że ukochana pracuje na stacji) :)21
No chyba że diesel 2.1 prawie nic nie pali ,prawie bezawaryjny , Prawie jedzie :)21
Był Suzuk Był Jeep
Niedługo coś nowego .Już jaest LR Disco 300

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » pn lis 13, 2006 6:06 pm

to ja chyba jednak wolę ten nieszczęsny motor 4.0, który naprawdę jedzie, naprawdę się nie psuje i duuużo pali :wink:
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Kraus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kraus » pn lis 13, 2006 11:14 pm

Od roku jestem właścicielem Gr-a 94r. , silnik rd28t .
Od 1997 r. jeździłem cherokim 92r. 4.0 .

Normalny tryb użytkowania. (70% asfalt 30% wyjazdy do lasu )

Wady cherokiego :
- Słabe zawieszenie (zawsze coś stukało , raz mniej , raz bardziej , ale stukało)
- kiepskie krzyżaki na wałach i przednim moście
- zagmatwana elektryka (jak na 97 rok , kiedy go kupiłem)
- częste awarie różnych "dupereli" , ale wkurwiające , bo uniemożliwiające jazde.
- duże spalanie
- drogie części (teraz ceny spadły)

Szukałem 6 miesięcy szerokiego , oglądałem, macałem , i nic ciekawego nie znalazłem . Prawie wszyscy z którymi rozmawiałem (osoby obyte w temacie) przekonywali mnie do kupna Patrola . Złamałem się , kupiłem gr-a z 94 roku w naprawde dobrym stanie (23 tyś. zł. )

- Mega mocne zawieszenie (przez rok zrobiłem 80 tyś km. żadnych napraw , nic nie stuka , a drogę do domu mam naprawde extremalną)
- z elektryki po roku zepsuły mi sie tylko wycieraczki
- części też drogie
- spalanie też nie małe 12l. na 100 czyli okloło 57 zł. za 100 km. czeroki palił 17l x 2 zł za litr gazu = około 40 zł .
- dobre hamulce (czego o czirokim nie można powiedzieć)
- niesamowite ogrzewanie (w czirokim tragedia)
- silnik : dużo osób narzeka na problemy z tęperaturą , ja go akurat nie mam , ale silnik jest generalnie nie do porównania z czerokim . Słaby , problemy z odpaleniem w zimie , generalnie dno .

Moja żona uwielbia Patrola za to że włączy 2-ke i on sam jedzie z górki w zimie bez poślizgu (czerokiego nienawidziła , bo jak twierdzi :"w zimie nad nim nie mogła zapanować , a z góry sam się rozpędzał ") , mieszkam na wysokości 740metów npm i generalnie w zimie zjechanie z domu do pracy dostarcza dosyć dużej dawki adrenaliny .

Patrol ma dużo zalet (wytrzymałość itp.) , ale jak by ktoś chciał się wymienić ze mną na czirokiego 4.0 w stanie choć porównywalnym do mojego patrola , to wchodze w to natychmiast .
SZANUJ LAS!...bo i ty mozesz zostac kiedys partyzantem!

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn lis 13, 2006 11:51 pm

Kraus pisze:
Wady cherokiego :
- Słabe zawieszenie (zawsze coś stukało , raz mniej , raz bardziej , ale stukało)
- kiepskie krzyżaki na wałach i przednim moście
Zgoda, zawieszenie i mosty to najlepiej pominąć litościwym milczeniem
Kraus pisze: - zagmatwana elektryka (jak na 97 rok , kiedy go kupiłem)
Nie zgadzam się, prostacka instalacja, o ile ktoś ma chęć (i odrobinę wiedzy z tej dziedziny) aby się wgłębić.
Kraus pisze: - częste awarie różnych "dupereli" , ale wkurwiające , bo uniemożliwiające jazde.
Nie do końca - duperele i owszem, ale rzadko kiedy nie da się jechać
Kraus pisze: - duże spalanie
Względnie - zależnie od buta, eksploatacji, innych czynników. Mozna przyjąć średnio 40 PLN / 100 km
Kraus pisze: - drogie części (teraz ceny spadły)
Nie wiem jak kiedyś, ale obecnie części są dostępne, w przyzwoitych cenach. Nawet za niektóre oryginały wychodzi taniej niż za nędzne podróbki Japparts'a do Japonii.
Kraus pisze: - dobre hamulce (czego o czirokim nie można powiedzieć)
W szerokim są dobre hamulce, o ile są... dobre ;) Ale mało kto się przejmuje zwłaszcza prawidłowymi wymiarami ekspoatacyjnymi tylnich bębnów, tudzież układem samoregulatora
Kraus pisze: - niesamowite ogrzewanie (w czirokim tragedia)
Nie zgadzam się, mam egzemplarz z działającym ogrzewaniem (układ oryginalny). Czyli jak nie działa, to znaczy że coś zepsute ;)
Kraus pisze: włączy 2-ke i on sam jedzie z górki w zimie bez poślizgu (czerokiego nienawidziła , bo jak twierdzi :"w zimie nad nim nie mogła zapanować , a z góry sam się rozpędzał ")
Trzeba wprowadzić trochę "manuala" do tego automata ;) Ta wajcha daje się przełączać na inne pozycje niż D lub R ;)

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 14, 2006 12:19 pm

Kraus pisze: - niesamowite ogrzewanie (w czirokim tragedia)
W TWOIM czirokim tragedia. XJ ma zajebiste ogrzewanie, podczas mrozów -20st można sobie w koszulce spokojnie siedzieć. Dziwne żeby z 4.0l pieca nie było ciepłego powietrza :wink:
@Misman ma rację - do bani jest to co jest niesprawne i nie jest to cech samochodu tylko jego stanu.
Takie właśnie opinie rodzą się z tego że ma się trupa i mówi że jest do dupy. Tak jak było z Bocianem: miał zarżniętego trupa i teraz wydaje mu się że disco jest lepsze :)21
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
jeep_user

Post autor: jeep_user » wt lis 14, 2006 12:40 pm

SławekXJ pisze:[ Tak jak było z Bocianem: miał zarżniętego trupa i teraz wydaje mu się że disco jest lepsze :)21
no to znowu się zacznie...
G-UNIT nowe otwarcie- czas na testy
biggy12@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 14, 2006 12:58 pm

jeep_user pisze:
SławekXJ pisze:[ Tak jak było z Bocianem: miał zarżniętego trupa i teraz wydaje mu się że disco jest lepsze :)21
Mam skasować ?? :)21

Co ja poradzę że tak jest. Wiele razy czytam że Xj do dupy bo cieknie, nie grzeje, nie jeździ itd. To co ja mam?? Jeździ, grzeje, nie psuje się bardziej niż np. plaskaty 5-cio letni Opel :wink:, nie stuka i nie piszczy...

Dbajcie ludzie o auta i bedzie dobrze, auta się zużywają i wtedy się je naprawia a nie drutuje :wink:

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » wt lis 14, 2006 1:09 pm

SławekXJ pisze:
jeep_user pisze:
Mam skasować ?? :)21

Co ja poradzę że tak jest. Wiele razy czytam że Xj do dupy bo cieknie, nie grzeje, nie jeździ itd. To co ja mam?? Jeździ, grzeje, nie psuje się bardziej niż np. plaskaty 5-cio letni Opel :wink:, nie stuka i nie piszczy...

Dbajcie ludzie o auta i bedzie dobrze, auta się zużywają i wtedy się je naprawia a nie drutuje :wink:
ale pozwole sobie przypomniec tekst z reklamy jednego z bardziej pospolitych samochodow

"najlepiej wygladaja te auta, o ktore trzeba najmniej dbac" :)21
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 14, 2006 1:59 pm

suziXL pisze: ale pozwole sobie przypomniec tekst z reklamy jednego z bardziej pospolitych samochodow

I to pisze ktoś kto w swojego GRa wpakował stertę szeleszczących ojro :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » wt lis 14, 2006 2:16 pm

SławekXJ pisze:
suziXL pisze: ale pozwole sobie przypomniec tekst z reklamy jednego z bardziej pospolitych samochodow

I to pisze ktoś kto w swojego GRa wpakował stertę szeleszczących ojro :)21
tiaaa :roll: i za kazdym razem sie zapytuje sam siebie po ki ch... :)21

enter

Post autor: enter » śr lis 15, 2006 8:15 pm

kolega kraus dobrze porównał te auta z wyjątkiem tego że cherokee ma słabe ogrzewanie (mój ma super) i zagmatwaną instalacje elektryczną. Jeep jest na wtrysku, z automatem i bogatym wyposażeniem dlatego w porównaniu do GR instalacji jest bardziej rozbudowana.
XJ 4.0 90'

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lis 15, 2006 10:48 pm

SławekXJ pisze:

:)2

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr lis 15, 2006 10:52 pm

suziXL pisze:
O każde auto trzeba dbać. Takie teorie to może sobie wygłaszać ktoś, kto kupuje nówkę sztukę z salonu, pojeździ (nie dbając, bo i po co ? wszak nic się nie psuje) 3 - 5 lat, a potem ciśnie auto do "żyda". Oczywiście kolejny (lub jeszcze kolejny) uzytkownik dostaje taką "minę", która rozp...wala mu kieszeń, i stąd później opinia o samochodach - trupach.
To prawidła dość ogólne, bez względu na markę.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » czw lis 16, 2006 12:07 pm

misman pisze:
suziXL pisze:
O każde auto trzeba dbać. Takie teorie to może sobie wygłaszać ktoś, kto kupuje nówkę sztukę z salonu, pojeździ (nie dbając, bo i po co ? wszak nic się nie psuje) 3 - 5 lat, a potem ciśnie auto do "żyda". Oczywiście kolejny (lub jeszcze kolejny) uzytkownik dostaje taką "minę", która rozp...wala mu kieszeń, i stąd później opinia o samochodach - trupach.
To prawidła dość ogólne, bez względu na markę.
jezdze 15 letnim GRem i jakos nie narzekam, a nowke sztuke to dawno juz przestal przypominac 8)

poza tym kolego chyba nie zrozumiales, o kazde trzeba dbac i temu nikt nie zaprzecza, ale o jedne trzeba dbac intensywniej a inne tej troski wymagaja zdecydowanie mniej
a poza wszystkim byl to zart, ktorego w swoim zapatrzeniu w jedyna sluszna marke najwyrazniej nie zalapales

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » czw lis 16, 2006 12:54 pm

Na tym forum "jedyną słuszną marką" są wyroby z pewnej wyspy na której ludzie są tak pier..nięci że łożą kupę kasy na osobę zwaną "królową" :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » czw lis 16, 2006 12:56 pm

SławekXJ pisze:Na tym forum "jedyną słuszną marką" są wyroby z pewnej wyspy na której ludzie są tak pier..nięci że łożą kupę kasy na osobę zwaną "królową" :)21
no tak, w sumie to masz racje :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”