Wymiana oleju w skrzyni biegów Jeep Cherokee
Moderator: Mroczny
Wymiana oleju w skrzyni biegów Jeep Cherokee
Od 2 dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem Jeepa Grand Cheroke z roku 1999 i silnikiem 4.0. Ponieważ muszę uszczelnić miskę skrzyni biegów mam pare pytań;
1. jaki wlać olej! ( nie mam instrukcji a w serwisie nic się nie dowiedziałem) prosze o podanie konkretnej nazwy-typu
2. jaka jest pojemnośc skrzyni biegów
3. na co należy zwrocić uwagę przy wymianie oleju
Pozdrawiam!
1. jaki wlać olej! ( nie mam instrukcji a w serwisie nic się nie dowiedziałem) prosze o podanie konkretnej nazwy-typu
2. jaka jest pojemnośc skrzyni biegów
3. na co należy zwrocić uwagę przy wymianie oleju
Pozdrawiam!
- laurent
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów Jeep Cherokee
na kolor, zapach, bukiet, no i rocznikkaczor127 pisze: 3. na co należy zwrocić uwagę przy wymianie oleju
Pozdrawiam!
ew opiłki
-
- jestem tu nowy...
Wymiana oleju w skrzyni
Korzystając z poruszonego wątku chciałem rozwiać swoje wątpliwości. Wymienieałem niedawno olej w skrzyni i mechanik stwierdzuił, że Dextron III spokojnie można mieszać z II. Ponieważ niestety kupiłem za mało III a on miał II dolał ją. Czy faktycznie tak można?
Poza tym wdzięczny byłbym za podpowiedź (jestem nowym użytkownikiem 4-litrówki)
co ile kilometrów trzeba:
wymieniać olej w skrzyni
olej w silniku
olej w mostach
Pozdrawiam
Grzesiek K
Poza tym wdzięczny byłbym za podpowiedź (jestem nowym użytkownikiem 4-litrówki)
co ile kilometrów trzeba:
wymieniać olej w skrzyni
olej w silniku
olej w mostach
Pozdrawiam
Grzesiek K
Dexron III jest kompatybilny z IIE i moze taki Ci wlal bo samego II to nie widzialem zeby byl dostepny (skrzynia dzialajaca na II moze chodzic na III i IIE, ale nie powinno sie robic odwrotnie). A jakie masz auto, XJ czy ZJ (bo do ZJta to ATF Mopara sie leje, nie Dexrona, na dluzsza mete nie jest to zdrowe).
Wymiana to generalnie:
48k km - wymieniać olej w skrzyni, mostach, redkutorze
12k km - silniku
Wymiana to generalnie:
48k km - wymieniać olej w skrzyni, mostach, redkutorze
12k km - silniku
1992 Jeep Cherokee Limited

-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
Co 48 tys. to tylko jak jeździsz w dłuższe trasy po czarnym, bez obciążenia. Raczej rzadko spotykany wariant dla XJ-ta w naszych warunkach...
W innych przypadkach warto przyjąć limit 30tys. km i to bez off-roadowych szaleństw
A olej w silniku zmieniam w swoim co 8 tys. km, co wcale nie jest najniższym zalecanym pułapem...
W innych przypadkach warto przyjąć limit 30tys. km i to bez off-roadowych szaleństw
A olej w silniku zmieniam w swoim co 8 tys. km, co wcale nie jest najniższym zalecanym pułapem...
WJ '00 6.5"