zj problemy ze skrzynią
Moderator: Mroczny
zj problemy ze skrzynią
witam
w zj 4.0 95 quadra track po rozgrzaniu silnika napęd przestaje pracować (pracuje jakby na N) - przy zimnym jest wszystko OK
Prosze o radę co może być przyczyną - olej?, czy może jesze coś innego
jj
w zj 4.0 95 quadra track po rozgrzaniu silnika napęd przestaje pracować (pracuje jakby na N) - przy zimnym jest wszystko OK
Prosze o radę co może być przyczyną - olej?, czy może jesze coś innego
jj
-
Jak masz NV249 do rzeczywiście wisko może być zużyte i slizga się po rozgrzaniu. Tu masz jak się dobrać do wiskozy. Podobno można to zrobić bez zdejmowania skrzyni z auta. Jednakże jak napisano w tekście łatwiej zdjąć pierścień zabezpieczający po zdjęciu skrzyni rozdzielczej z auta. http://www.masoncomputing.com/np249/
boris, skąd ten pomysł z wisko?
To nie ma nic do rzeczy, wisko odpowiada tylko za blokowanie centralnego dyfra, ale napęd jest normalnie, po ludzku połączony mechanicznie. Padnięte wisko to po prostu zblokowany dyfer lub odwrotnie (rzadziej) dyfer zupełnie nieblokowany.
hans, a jak poziom oleum?

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
poziom oleju ok ale nie był zmieniany od 5 lat.mendelmax pisze:boris, skąd ten pomysł z wisko?To nie ma nic do rzeczy, wisko odpowiada tylko za blokowanie centralnego dyfra, ale napęd jest normalnie, po ludzku połączony mechanicznie. Padnięte wisko to po prostu zblokowany dyfer lub odwrotnie (rzadziej) dyfer zupełnie nieblokowany.
JJ
-
A widzisz mogę się mylić ale jak patrząc na fiszki NP249 odniosłem wrażenie, że tył jest napędzany pośrednio przez wiskozę stąd diagnoza.
Akurat tego reduktora nie rozbierałem (doszedłem do 242).
Jak nie wchodzą biegi w skrzyni to zacząłbym od wymiany filtra i sprawdzeniu jakości oleju orez obejrzeniu tego co jest na dnie miski.
Akurat tego reduktora nie rozbierałem (doszedłem do 242).
Jak nie wchodzą biegi w skrzyni to zacząłbym od wymiany filtra i sprawdzeniu jakości oleju orez obejrzeniu tego co jest na dnie miski.