Jeep vs Land Rover. Finall fight!

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Namdan

Jeep vs Land Rover. Finall fight!

Post autor: Namdan » sob lut 10, 2007 10:40 am

Dzień Dobry;
Jako posiadacz LR'a nieczęsto tu bywam na forum Jeepa ale dziś nie mogłem się oprzeć :)21

http://motogazeta.autocentrum.pl/go/338 ... 19_12.html
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » sob lut 10, 2007 10:59 am

Szczerze mówiąc uważam ten ranking za jakieś dane "z dupy wyjęte", bo nikt mi nie wmówi, że zarówno Land Rover jak i Jeep znajdą się za fiatem. Po prostu w niektórych autach nie ma tego, co się psuje w "luksusowych terenówkach", stąd ranking wygląda jak wygląda.
Ja proponuję zrobić ranking niezawodności w stylu "która marka najczęściej zostawi cię na środku drogi w oczekiwaniu na lawetę" :wink:
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob lut 10, 2007 11:00 am

mendelmax pisze: "która marka najczęściej zostawi cię na środku drogi w oczekiwaniu na lawetę"
volvo.

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
shalashaska
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shalashaska » sob lut 10, 2007 11:07 am

Eee jaja sobie robią.Jeep jako statni, no lol.A peugot na 13 miejscu i piszą że usterkowość ma w 26% jak jeżdżę peugotem prawie 4 lata i wymieniam tylko to co trzeba w danym przebiegu licznika.

PS.Ta ankieta powstała dla PiS-u? :lol:
Peugot; Nissan amera N15; Etz251

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lut 10, 2007 12:18 pm

shalashaska pisze:Eee jaja sobie robią.Jeep jako statni, no lol.A peugot na 13 miejscu i piszą że usterkowość ma w 26% jak jeżdżę peugotem prawie 4 lata i wymieniam tylko to co trzeba w danym przebiegu licznika.
Uwagaj bo przy 150 tys pisze w manualu wymienic Auto na nowe
jesli chcesz dalej sie przemieszczac tym pigotem :lol:
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
qqba

!!!

Post autor: qqba » sob lut 10, 2007 12:45 pm

Jeżeli 200 tys. osób jeździ Fitem a tylko 5 tys. Jeepem stąd taki wynik. :lol:
Błoto wciąga.

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » sob lut 10, 2007 12:54 pm

Jeździłem paroma fiatami, kochane auta były i naprawdę je lubiłem, ale nazwać je niezawodnymi to bluźnierstwo. A wszystkie były nówki-salonówki, serwisowane w ASO i traktowane bardzo delikatnie. Tymczasem jeep mający 100 tys, ponad 3 lata, używany wcześniej przez nie wiadomo kogo i nie wiadomo jak, służy mi od 15 tys. km bez najmniejszej nawet pierdółki. Zupełnie nic. Oczywiście nie wliczam elementów eksploatacyjnych jak hamulce czy amortyzatory.

Awatar użytkownika
shalashaska
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shalashaska » sob lut 10, 2007 1:40 pm

lesio jeep pisze:
shalashaska pisze:Eee jaja sobie robią.Jeep jako statni, no lol.A peugot na 13 miejscu i piszą że usterkowość ma w 26% jak jeżdżę peugotem prawie 4 lata i wymieniam tylko to co trzeba w danym przebiegu licznika.
Uwagaj bo przy 150 tys pisze w manualu wymienic Auto na nowe
jesli chcesz dalej sie przemieszczac tym pigotem :lol:

Hahaha to zostało mi jeszcze 5 tys. km do zrobienia :lol: .mam 145tys a pigot chodzi jak nowy.Jeździłem ostatnio nowszym i młodszym partnerem i tragedia.Zawieszenie :)3
Peugot; Nissan amera N15; Etz251

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » sob lut 10, 2007 2:26 pm

mendelmax pisze:Po prostu w niektórych autach nie ma tego, co się psuje w "luksusowych terenówkach", stąd ranking wygląda jak wygląda.
Ale Toyota czy Nissan ma to samo :wink: No ale może dodatkowo liczą jeszcze plaskate, których LR nie robi :wink:
Poduszkowiec master :)21
http://www.gdansk4x4.pl

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » sob lut 10, 2007 2:44 pm

Wiadomo, że plaskacze poprawiają skalę. Nie ulega wątpliwości oczywiście, że japońce są bardziej niezawodne. Ale chodzi mi o skalę. Poza tym, każdy kto ma terenówkę śmignie czasem przez jakieś pole, strumyczek, czy nawet po prostu przywali w krawężnik. Nie zrobi tego posiadacz takich terenowych wyjadaczy jak np. RAV4 ;) Dlatego uważam, że ranking jest niemiarodajny. Mogli by zrobić np. ranking samochodów terenowych osobno, to co innego.

Inne też są obciążenia układu napędwego auta terenowego o masie dwóch ton, a toyoty Aigo.

I finalnie- ranking 3 do 9 lat. A ile z tych aut będzie jeździło po 15 latach? Bo zarówno Land Rover jak i jeep będzie. Patrole czy Land Cruisery (raczej te starsze, bo te nowe to nie bardzo, podobnie jak nowe landki i jeepy) też za 15 lat będą śmigać. A wymienione Aigo? Powątpiewam ;)

Niemniej złomowanie liczą pewnie jako jedną usterkę, stąd wysoka pozycja fiata :lol: :)2

mel

Post autor: mel » sob lut 10, 2007 4:46 pm

Yes, yes, yes - jak to mówił marcin z kazimierza.
Namdan - jak się okazuje zawsze jeep przez lr bo albo pierwszy od końca a lr drugi, albo ostatni a lr przedostatni.

G... jak i gdzie byle w doborowym towarzystwie.

A tak BTW - mimo, że mam jeszcze 2 i 13 pozycję to i tak najmilej w 30. :)2
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
edox

Post autor: edox » sob lut 10, 2007 9:06 pm

10 miejsce citroen :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
o Jezus Maria jak by powiedzial redaktor Szpakowski :wink:
WJ 2,7 CRD Yokohama G012 A/T

Awatar użytkownika
Elmir
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Elmir » ndz lut 11, 2007 11:26 pm

Ja miałem citroena i myślę że ze wszystkich francuzów to najleprze auto zwłaszcza silnik i blacha cgoć był młodszy od moiego jeepa o10 lat :)2
Jest na nowo XJ 4,0 a było 2,1 TD i kiedyś 4,0.
tel. 696439227

Awatar użytkownika
and

Kontaktowanie:

Post autor: and » pn lut 12, 2007 9:24 pm

co do francuzów , to ja miałem dwie laguny we firmie , jak tylko przekroczyły przebiegu po 100 k każda to zaczeły się sypać , jedna za drugą , a to turbina , a to jakaś kontrolka , a to pompa paliwa itp itd.
nigdy więcej francuza.

chyba że francuzke ..... ale to już na tylnej kanapie jeepa
Andrzej (And)-tel. 694 624 370

http://WWW.JEEPOMANIAC.ORG

Awatar użytkownika
and

Kontaktowanie:

Post autor: and » pn lut 12, 2007 9:34 pm

eeee coś z tym rankingiem jest nieten tego. jakoś taki subiektywny w kierunku skosnookich.
żeby deeeeewo i kia były lepsze od jeepów i lr ?
no ja rozumiem że japończyki są naprawdę dobrymi i mało awaryjknymi autami ale żeby koreańczyki do nich należały ?
ja swoim czirokezem przejechałem dobre z 220 k i dopiero jak stał z pół roku bez jazdy to mu się wkońcu jak go ruszyłem pompa wody i pompa paliwa lekko nawaliła a tak to bez awaryjny .
to chyba jakieś plaskate snoby głosowały w tej ankiecie .
Andrzej (And)-tel. 694 624 370

http://WWW.JEEPOMANIAC.ORG

Adamo

Post autor: Adamo » wt lut 13, 2007 9:42 am

Elmir pisze:Ja miałem citroena i myślę że ze wszystkich francuzów to najleprze auto zwłaszcza silnik i blacha cgoć był młodszy od moiego jeepa o10 lat :)2
Ja miałem citroena i .... sprzedałem jeszcze zanim się gwarancja skończyła :)21

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » wt lut 13, 2007 5:22 pm

moze to po prostu kwestia serwisu ktory w przypadku jeepa jest czesto tragiczny ?? a dte dane wlasnie z tamtad pochodza. dla nich wymiana oleju albo filtra to czesto powazna usterka :P
chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18

Awatar użytkownika
Greg_pl

Kontaktowanie:

Post autor: Greg_pl » czw lut 15, 2007 12:25 am

Badanie na rynku amerykanskim i mamy tam: Citroen, Peugot, Skoda ?! Tam ostatniego Peugota jakiego widzieli to w serialu 'Colombo', a gdzie cala linia GM (Chevrolet, Pontiac, GMC, Buick, Cadillac), Forda (Mercury, Lincoln) czy pozostale marki Chryslera? Wyglada mi na to ze badanie to robili pytajac klientow wychodzacych z Biedronki
1992 Jeep Cherokee Limited
Obrazek

Awatar użytkownika
dj_wojtecki

Kontaktowanie:

Post autor: dj_wojtecki » czw lut 15, 2007 8:47 am

Greg_pl pisze:Badanie na rynku amerykanskim i mamy tam: Citroen, Peugot, Skoda ?! Tam ostatniego Peugota jakiego widzieli to w serialu 'Colombo', a gdzie cala linia GM (Chevrolet, Pontiac, GMC, Buick, Cadillac), Forda (Mercury, Lincoln) czy pozostale marki Chryslera? Wyglada mi na to ze badanie to robili pytajac klientow wychodzacych z Biedronki
:)2 :)2 :)2 :D :D :D
Pancerny XJ,, 2,5l, + ze 4,5', 32' ale oryginal simex :-)

Awatar użytkownika
krism
Kontaktowanie:

Post autor: krism » pt lut 16, 2007 11:20 am

co do renault to sie zgadzam uzytkujemy w pracy 7 kangurow i mamy ich bardzo juz dosc ( to samo z megane) , mamy tez 5 fiatow panda i chodza naprawde bezawaryjne ( i tylko jak ze sniegu jedna holowano to przednia belka odleciala ze zderzakiem bo zgrzewy slabo zgrzane- przypadlosc sie jeszcze raz powtorzyla w innej - ale widac taka seria :wink: )

Awatar użytkownika
Marcin978

Post autor: Marcin978 » wt lut 20, 2007 3:56 pm

poza tym wazna rzecz, to jest ranking aut z usa

jeepam to sie jezdzi, trzaska sie mase km
wiec sie cos w koncu popsuje

a taka malutka hondka, to sie nia robi 10 tys rocznie w miescie albo mniej

nikt normalny nie kupi tam chyba jakiejs malej hondy czy toyoty zeby trzaskas tysiace mil :)

a ze koszty paliwa sa tam w sumie pomijalne to na trasy kupuje sie duze auta, takie jak jeep

wiec oczywiste jest ze toyotki czy hondki sie nie popsuja tak szybko jak jeepy :)

taka jest moja teoria :)

Awatar użytkownika
mql

Post autor: mql » wt lut 20, 2007 4:27 pm

Greg_pl pisze:Badanie na rynku amerykanskim i mamy tam: Citroen, Peugot, Skoda ?! Tam ostatniego Peugota jakiego widzieli to w serialu 'Colombo', a gdzie cala linia GM (Chevrolet, Pontiac, GMC, Buick, Cadillac), Forda (Mercury, Lincoln) czy pozostale marki Chryslera? Wyglada mi na to ze badanie to robili pytajac klientow wychodzacych z Biedronki
Cześciwo racja. Ale -
Na pewno był tam znany pierwszy Peugeot 405 (czyli początek lat 90) i Citroen CX (nie wiem dokładnie kiedy). A wcześniej 504 i 604. Oraz Fiat 128, Ritmo (Strada) i 131. Coś mi świta jeszcze o 605 i XM, ale nie na 100%. Ciekawostka - w US był dostępny też 2CV.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”