olej silnikowy. wazne
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
olej silnikowy. wazne
nie mogę chwilowo pojechac do serwisu, a wiem, że poza innymi dolegliwosciami w moim samochodzie jest za malo oleju (tego silnikowego, wyjasniam bo w nim olejów jak mrówków). i teraz pytanie, na wymianę nie pojadę, a wybieram sie w trasę, chciałabym dolac oleju. nie wiem czy tak mozna i nie wiem jakiego. nie mam nigdzie zapisany jaki olej był do niego wlewany,. wiem, ze trzeba go wymienić, ale mam nadzieje, ze zrobie to pózniej. pytanie na teraz, zreszta bardzo pilne bo musze to zrobić jutro: czy moge wlac jakis syntetyk (tak mi radzą) do tego co jest teraz? nic sie nie stanie?
jestem babą, więc proszę się nie śmiać z moich pytań!
- dj_wojtecki
-
- Kontaktowanie:
O ile go za mało? Dużo czy ciut? Bo jak ciut to lepiej nie ryzykować i nie dolewać. Generalnie popieram opcję z wymianą, najbezpieczniej
Jeśli nie ma takiej możliwości, a oleju naprawdę mało, to faktycznie jakiś dobry syntetyk. Zalałbym mobila 0W40 czy coś w tym stylu, pisze na nim, że może być mieszany z minerałami 

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
ponoć dużo za mało. dobra, jutro podjade do Norauto, nastraszyliście mnie.mendelmax pisze:O ile go za mało? Dużo czy ciut? Bo jak ciut to lepiej nie ryzykować i nie dolewać. Generalnie popieram opcję z wymianą, najbezpieczniejJeśli nie ma takiej możliwości, a oleju naprawdę mało, to faktycznie jakiś dobry syntetyk. Zalałbym mobila 0W40 czy coś w tym stylu, pisze na nim, że może być mieszany z minerałami

Jeśli masz chwilę to podjedź, tak bezpieczniej. Jeśli nie da rady to jak mówiłem- syntetyk na którym pisze, że może być mieszany z minerałami. To pisze zawsze na etykietce z tyłu. Jest to o tyle ważne, że niektóre syntetyki z mineralnymi potrafią wchodzić w reakcję i z oleju robi się glut.
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
Nie ma już olejów, z których robi się glut.
Kup taki jak masz na korku wlewu oleju - 5W30 syntetyk DOWOLNEJ FIRMY i dolej. Może być litr Lotos'u, Elf'a, Mobil'a itp.
Olej produkowany przez Elf'a (stosuję go od dwóch lat w wileu samochodach) kosztuje 130zł za 5L (syntetyk 5W30) filtr 25zł. Szkoda silnika dla 160zł.
Jeżdząc bez oleju niszczysz popychacze zaworowe a dokładnie samoregulatory i będzie zdziwienie jak silnik zacznie klekotać.
Kup taki jak masz na korku wlewu oleju - 5W30 syntetyk DOWOLNEJ FIRMY i dolej. Może być litr Lotos'u, Elf'a, Mobil'a itp.
Olej produkowany przez Elf'a (stosuję go od dwóch lat w wileu samochodach) kosztuje 130zł za 5L (syntetyk 5W30) filtr 25zł. Szkoda silnika dla 160zł.
Jeżdząc bez oleju niszczysz popychacze zaworowe a dokładnie samoregulatory i będzie zdziwienie jak silnik zacznie klekotać.
-
- jestem tu nowy...
jadę wymienić, dość straszenia.boris.blank pisze:Nie ma już olejów, z których robi się glut.
tak btw wspominałes kiedys o płytce serwisowej, ja teraz prawie codzien jestem w Radosci może bym się przypomniała? (bo ty chyba z tamtych okolic?)
-
-
-
- jestem tu nowy...
cholera, wlałam litr oleju ale zauważyłam, że gdzies cieknie. znaczy widac plamę na ulicy pod samochodem. że z uszczelki na misce cieknie to wiem, czyżbym za dużo jednak tego oleju wlała? co prawda nie sprawdzałam na bagnecie, jutro sprawdze, ale wydaje mi sie, ze to niemożliwe. w końcu w ASO powiedzieli, że jest sporo ponizej minimum. tylko proszę mi nie radzić, że mam jechac z nim do warsztatu bo chwilowo wyczysciłam sie z kasy i mnie nie stać.
co zrobić poza sprawdzeniem rano poziomu oleju i nie stawaniem na kostce?
Baba nie baba ale jak zrobilaś prawojazdy przecież to brak elementarnej wiedzymagdajeden pisze:cholera, wlałam litr oleju ale zauważyłam, że gdzies cieknie. znaczy widac plamę na ulicy pod samochodem. że z uszczelki na misce cieknie to wiem, czyżbym za dużo jednak tego oleju wlała? co prawda nie sprawdzałam na bagnecie, jutro sprawdze, ale wydaje mi sie, ze to niemożliwe. w końcu w ASO powiedzieli, że jest sporo ponizej minimum. tylko proszę mi nie radzić, że mam jechac z nim do warsztatu bo chwilowo wyczysciłam sie z kasy i mnie nie stać.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
teraz już budowy i obsługi nie ucząklucz13 pisze: Baba nie baba ale jak zrobilaś prawojazdy przecież to brak elementarnej wiedzySprzedaj syfa i jeżdzij taksówką taniej i bezpieczniej

Ja tam na bagnet nie patrze, zawsze mam za mało

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
bym powiedział trzeba bylo kupic jeepa ale w obecnej sytuacji ten fakt został poczyniony 
1: zmien mechaników ..
2: jak widzieli ze dużo poniżej minimum to sami powinni zaradzić ..
3: cztajcie instrukcje to nie boli
po co przelewać a najlepiej wymienić
4: samochód to nie zabawka

1: zmien mechaników ..
2: jak widzieli ze dużo poniżej minimum to sami powinni zaradzić ..
3: cztajcie instrukcje to nie boli

4: samochód to nie zabawka

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- chiquito83
zawsze można wymienic na nowszy model ..Tapeworm pisze:mylisz się, to zabawka tylko droga, a głupota kosztujeramzes pisze: 4: samochód to nie zabawka
ale fakt .... pamietasz jak mi sie silnik skonczyl bo oleju zabrakło

teraz co kilka dni wychodząc z domu patrze przed wyjazdem jaki stan na bagnecie i o dziwo od 15 tys. nic nie ubyło

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
-
- jestem tu nowy...
odczep sie, nie potrzebuję pouczania tylko ewentualnie rady.klucz13 pisze:Baba nie baba ale jak zrobilaś prawojazdy przecież to brak elementarnej wiedzymagdajeden pisze:cholera, wlałam litr oleju ale zauważyłam, że gdzies cieknie. znaczy widac plamę na ulicy pod samochodem. że z uszczelki na misce cieknie to wiem, czyżbym za dużo jednak tego oleju wlała? co prawda nie sprawdzałam na bagnecie, jutro sprawdze, ale wydaje mi sie, ze to niemożliwe. w końcu w ASO powiedzieli, że jest sporo ponizej minimum. tylko proszę mi nie radzić, że mam jechac z nim do warsztatu bo chwilowo wyczysciłam sie z kasy i mnie nie stać.
co zrobić poza sprawdzeniem rano poziomu oleju i nie stawaniem na kostce?Sprzedaj syfa i jeżdzij taksówką taniej i bezpieczniej
nikt na kursie prawa jazdy nikogo nie uczy jak dłubac pod maską.
mam instrukcje obsługi i jak świeci sie kontrolka to na nią reaguję, w przeciwnym razie pytam (chociazby tu) co można zrobić.
a taksówką taniej nie będzie - za dużo jeżdzę, więc twoją radę mozna o kant d. potłuc.
na szczescie to mój samochód a nie twój, wiec niepotrzebnie sie martwisz. w razie czego sprzedam go i kupie sobie nowy. ale na razie jeszcze nie planuję, wiec jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to mi nie dowalaj. dziękuję z góry