c-klipy dzieła zebrane
Moderator: Mroczny
- Ryszard Giedrojć
-
c-klipy dzieła zebrane
Nie lubię jak mi cos stuka w zawieszeniu, więc podjechałem do stacji diagnostycznej. Sympatyczny diagnosta orzekł, że jest ok. ale łozyska z tyłu mają za duży luz i ku mojemu zaskoczeniu powiedział, żebym to sprawdził w jakims warsztacie specjalizującym sie w jeepach, bo on nie wyklucza, że taki "luz technologiczny" jest dopuszczalny. Facet depnął mi na górę opony i rzeczywiście słychać stuknięcie. Poczytałem posty o łozyskach i c-klipach i mam zamęt w głowie. Stąd prośba o przystępne wyłożenie, jakie objawy można tolerować, czy te łozyska się reguluje, czy trzeba wymieniać z półosią? Czy owe mityczne c-klipy się wymienia? W moim ZJ 5,2 93 r. te stukniecia pojawiają się czasem przy jeździe po dziurach. Na dobrej drodze nic nie szumi. żadnych objawów wywalonego łożyska, znanych mi z jazdy Fronterą, i Kijanką-Rocstą.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Półosie mają luz wzdłużny wynikający z c-clipów. Luz poprzeczny to wadliwe łożysko. Wymienia się łożyska, ale często uszkodzona jest już półoś która jest bieżnią tego łożyska, i wówczas półoś do wymiany. C-clipów się nie wymienia, ale z czasem lubią wytrzeć swoje łoże w półosi i tutaj znowu- półoś do wymiany.
Pytanie jakie nasilenie objawów, ale tego przez net nie zdiagnozujesz
Pytanie jakie nasilenie objawów, ale tego przez net nie zdiagnozujesz

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
- Ryszard Giedrojć
-