c-klipy dzieła zebrane

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

c-klipy dzieła zebrane

Post autor: Ryszard Giedrojć » pt gru 07, 2007 11:45 pm

Nie lubię jak mi cos stuka w zawieszeniu, więc podjechałem do stacji diagnostycznej. Sympatyczny diagnosta orzekł, że jest ok. ale łozyska z tyłu mają za duży luz i ku mojemu zaskoczeniu powiedział, żebym to sprawdził w jakims warsztacie specjalizującym sie w jeepach, bo on nie wyklucza, że taki "luz technologiczny" jest dopuszczalny. Facet depnął mi na górę opony i rzeczywiście słychać stuknięcie. Poczytałem posty o łozyskach i c-klipach i mam zamęt w głowie. Stąd prośba o przystępne wyłożenie, jakie objawy można tolerować, czy te łozyska się reguluje, czy trzeba wymieniać z półosią? Czy owe mityczne c-klipy się wymienia? W moim ZJ 5,2 93 r. te stukniecia pojawiają się czasem przy jeździe po dziurach. Na dobrej drodze nic nie szumi. żadnych objawów wywalonego łożyska, znanych mi z jazdy Fronterą, i Kijanką-Rocstą.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » sob gru 08, 2007 12:23 am

Półosie mają luz wzdłużny wynikający z c-clipów. Luz poprzeczny to wadliwe łożysko. Wymienia się łożyska, ale często uszkodzona jest już półoś która jest bieżnią tego łożyska, i wówczas półoś do wymiany. C-clipów się nie wymienia, ale z czasem lubią wytrzeć swoje łoże w półosi i tutaj znowu- półoś do wymiany.

Pytanie jakie nasilenie objawów, ale tego przez net nie zdiagnozujesz :wink:
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » ndz gru 09, 2007 12:42 pm

Dziękuję. Podniosę tył i sprawdzę. Stawiam na c-klipy bo nie słychać szumiącego łozyska.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”