ZJ 5.2

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

ZJ 5.2

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 5:37 pm

Witam. Mam zamiar kupić sobie takie sympatyczne oto autko. Rzecz oczywista, jako nowicjusz chciałbym wiedzieć na co uważać i zwracać uwagę przy zakupie w tych wersjach silnikowych (ponoć świetne a 5.9 nie chce).

Mam też pytanie

Czy auto ustawione w pozycji "N" na skrzyni głównej i 4LO na skrzyni reduktora, po przesunięciu z 4LO na "N" powinno skrzypieć i skrzeczeć? Wał się nie rusza. Po prostu jest taki jakby efekt zmiany biegu "bez sprzęgła". hamulec wciśniety, silnik włączony.

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 5:44 pm

BTW, przeszukiwałem forum, ale nic nie znalazłem. Pozdrawiam oczywiscie bo zapomniałem i prosze uprzejmie o ewentualny odnosnik do tematu o tych ZJ'ach

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 6:11 pm

dobra przeszukałem troszke forum jeszcze "ręcznie" I znalazłem linak do innego forum ;)

Temat do wywalenia....

albo jak regulamin mówi dam linka do fora rozwiązującego wszystko

http://www.jeep.org.pl/forum/

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt gru 02, 2008 7:19 pm

reduktor powinieneś przełączać zdecydowanym ruchem bez zatrzymywania wajchy w pozycji neutral, a wajcha biegów na N, samochód stoi, może zgrzytnąć jak reduktor nie był używany, też tak miałem po zakupie, po wymianie oleju i kilkakrotnym załączeniu nic nie zgrzyta :wink:

co do tego na co zwracać uwagę przy zakupie ZJ 5.2 to napędy - czy działają, czy nie wyją mosty, czy działa LSD, bo to dość kosztowne rzeczy do naprawy są
:)21

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 7:25 pm

Andrzeju, a co to takiego to LSD...

wiem, że zapewne moje pytania sa banalne jednak jestem świezym użytkownikiem a szczególnie automatów... wczesniej jezdzilem na samych manualach.

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt gru 02, 2008 7:34 pm

jako laik odpowiem Ci tak, że jest to ustrojstwo w tylnym moście, które ma za zadanie by obydwa koła się kręciły nawet jak jedno z nich straci przyczepność (chodzi o to, by cała para nie szła w koło, które się ślizga, bo nie wyjedziesz, ale także na drugie koło, które ma przyczepność), jak to dokładnie działa to nie wiem, są tam jakieś sprzęgiełka, z tym, że nie jest to prawdziwa blokada i skuteczność tego jest dość ograniczona.....

na rzeczonym forum jak pogrzebiesz znajdziesz więcej i fachowo na ten temat.....

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 7:40 pm

to lipa. A jak by zamontowac sprzegła manualne? była by to normalna blokada dyfra?

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt gru 02, 2008 7:48 pm

blokadę możesz założyć, ale to dość droga zabawa, zresztą mało który samochód ma prawdziwą blokadę w stanadardzie, na pewno Mercedes G i zdaje się, że Dyskoteka oraz Patrol ale chyba nie wszystkie modele, o to musisz pytać w innych działach :wink:

jak znajdziesz jakiegoś ZJ daj znać na rzeczonym forum, to może koledzy coś doradzą po fotkach auta.....
Ostatnio zmieniony wt gru 02, 2008 8:58 pm przez andrzej:), łącznie zmieniany 1 raz.

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 7:56 pm

sprzęgła manualne chyba chce zamontować bo to poprawia jakość jazdy w terenie.... oczywiscie nie chce go katować itd

Awatar użytkownika
Kuba M.

Post autor: Kuba M. » wt gru 02, 2008 8:10 pm

Flame pisze:sprzęgła manualne chyba chce zamontować bo to poprawia jakość jazdy w terenie.... oczywiscie nie chce go katować itd
Gdzie Ty chcesz te sprzęgła montować ?? Masz na myśli automatyczne blokady mostów oparte na sprzęgłach kłowych (lock right itp), czy sprzęgiełka w przednich piastach. Bo jeżeli te pierwsze, to one są bardzo dobre, ale właśnie do konkretnego upalania (trzeba mieć troche wyrozumiałości, żeby jeździć z nimi po asfalcie). A jeżeli chodzi Ci o sprzęgiełka piast, to nie ma problemu, w Jeepie takich pierdół nie ma :wink: Inna sprawa, że zupełnie nie mam pojęcia w jaki sposób manualne sprzęgiełka piast mogły by pomóc w jeździe w terenie :lol:
F150 302 V8

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » wt gru 02, 2008 8:19 pm

sam nei wiem o czym mówię. po prostu myślę o roziwązaniu podobnym do Miśka Pajero. One mają sprzęgiełka jakies automatyczne i zaleca sie montowanie manualnych. nie wiem o jakich mowa ale ja tez chce takie manualne ;)

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » wt gru 02, 2008 8:44 pm

Flame pisze:sam nei wiem o czym mówię. po prostu myślę o roziwązaniu podobnym do Miśka Pajero. One mają sprzęgiełka jakies automatyczne i zaleca sie montowanie manualnych. nie wiem o jakich mowa ale ja tez chce takie manualne ;)
Wierz mi, nie chcesz. Po pierwsze, to bardzo droga przeróbka, po drugie bezużyteczna, po trzecie, zakatowałbyś reduktor i absolutnie nic byś nie zyskał.
Więc doczytaj po co są te sprzęgiełka, jak się mają do stałego 4x4 i załapiesz czemu to nie jest to, czego chcesz :wink:
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » śr gru 03, 2008 8:51 am

Pójde, za twoją opinią. A co zrobić warto z takim autkiem kiedy je kupie? Coś powymieniać konkretnego ? (nie mówię o filtrach, olejach i rozrządzie)

I jakie koła moge wstawić do stockowej wersji? Wejdą mi BFG 245/75R/16 lub 245/75R/17?

guziec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: guziec » śr gru 03, 2008 4:51 pm

po kupnie napewno wymien oleje(silnik, skrzynia i mosty) i filtry
rozrzad przejzyj w jakim jest stanie i w razie potrzeby wymien
Jeep Grand cherokee ZJ 5.2

Awatar użytkownika
Kuba M.

Post autor: Kuba M. » śr gru 03, 2008 5:04 pm

guziec pisze:rozrzad przejzyj w jakim jest stanie i w razie potrzeby wymien
Pod warunkiem, że auto będzie miało na liczniku coś około 500 tyś km, albo więcej :lol: :lol: :lol:
F150 302 V8

guziec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: guziec » śr gru 03, 2008 5:14 pm

Kuba M. pisze:
guziec pisze:rozrzad przejzyj w jakim jest stanie i w razie potrzeby wymien
Pod warunkiem, że auto będzie miało na liczniku coś około 500 tyś km, albo więcej :lol: :lol: :lol:
wiesz rozne rzeczy juz widzialem i niech chociaz przejzy
Jeep Grand cherokee ZJ 5.2

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » śr gru 03, 2008 6:09 pm

Zanim kupisz sprawdź podczas jazdy, czy stuka zawieszenie, bo ZJ może mieć już półosie sterane , C- klipy. To jest poważny argument przy negocjacji cenowej. Zacznij od bujnięcia autem, naciskając buciorem na górną część koła.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » śr gru 03, 2008 9:03 pm

C-klipy ?? A cóż to takiego?

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » czw gru 04, 2008 12:41 pm

Znalazłeś już forum jeep.org.pl. Użyj opcji szukaj i poczytaj o ZJ.
O c-klipach też się dowiesz.

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » czw gru 04, 2008 10:30 pm

mosty czy nie wyją, no i po zakupie jak kolega radził wymienić wszelkie płyny ustrojowe (silnik, skrzynia, reduktor, mosty z dodatkiem) pasek wielorowkowy, itp. i na to nie żałuj bo nie warto, przygotuj się na parę złociszy do wydania bo płynów dość dużo trzeba.....

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » czw gru 04, 2008 10:58 pm

mam pytanie. Czy taki ZJ psuje sie częsciej niż np. jakikolwiek LR? nawet freelander? ... wiem, że to głupie pytanie, lecz chciałbym uzyskać na nie odpowiedź całkiem uogulnioną bez pisania w stylu "zalezy jakiego kupisz" albo "zalezy od jego stanu".. powiedzmy ze jest mocno sredni jak na 1998. wiec jak?

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » pt gru 05, 2008 11:04 am

Tego nie da się porównać. Wszystko zależy od stanu auta w momencie zakupu. Dlatego warto zainwestować w eksperta. Mam starego ZJ, kupiłem go jako auto zastępcze na wakacje. Przypadek sprawił, że trafiłem na zdrowe żelazo i auto zostało w rodzinie. Przyjemność płynąca z odpalenia V8 ma swoją cenę, ale nie warto przesadzać , wdając się w wyścig zbrojeń.. Zobacz jak dobrze sobie radzą tymi autami, w terenie, koledzy obuci w dobre opony. Jeśli uznasz, że to dla ciebie za mało, to kup inny samochód. Jak ma być tanio, to najlepszy bedzie zmotany Samuraj.

Flame
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame » pt gru 05, 2008 2:43 pm

Nie będę robił tego auta na jakiś totalny no-limit. Lekki adventure, po to bym mógł wjechać wszedzie gdzie mogę ale i tak 90% to na czarnym będzie siedział.

A spytałem o freelandera bo mialem tego szrota. Ale oponki to BFG A/T chyba zamontuję, bo sa świetne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”