Piasta przednia w XJ
Moderator: Mroczny
- daniel sto
-
Piasta przednia w XJ
Witam. Czy jest taka możliwość wymiany samych łożysk w w/w piaście?
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"
"DANIELO"
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Re: Piasta przednia w XJ
zalzy od rocznika.
W starszych da sie.. w nowszych - zapomnij

- daniel sto
-
91 rokPrzemekslaw pisze:zalzy od rocznika.
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
"DANIELO"
"DANIELO"
Nowsze, zakładająć, że nikt nic nie przerabiał w "międzyczasie". Tak więc tylko całe piastydaniel sto pisze:91 rokPrzemekslaw pisze:zalzy od rocznika.

F150 302 V8
Najpierw sprawdź czy po prostu nie trzeba skasować luzu, my tak mieliśmy, już chcieliśmy piasty wymienić ale ojciec pokręcił śrubką i jest git ;D
Hakuna matata madafaka!
tata ma złote ręceZiołek pisze:Najpierw sprawdź czy po prostu nie trzeba skasować luzu, my tak mieliśmy, już chcieliśmy piasty wymienić ale ojciec pokręcił śrubką i jest git ;D
a to się działo w Aro ?

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Ziołek pisze:Najpierw sprawdź czy po prostu nie trzeba skasować luzu, my tak mieliśmy, już chcieliśmy piasty wymienić ale ojciec pokręcił śrubką i jest git ;D

F150 302 V8
No to chyba cud jakiśZiołek pisze:Nie, przy Cziroku, wszystko hula jak należy.

F150 302 V8
Nie w tym przypadku niestetyZiołek pisze:Skoro tak, to cuda się najwidoczniej zdarzają.

Piasty w Xj-cie (jak i w wiekszości, jeżeli nie wszystkich Jeepach, z tego okresu) zbudowane są tak, że dokręcanie centralnej śruby może spowodować jedynie zerwanie gwintu na zabieraku krzyżaka półosi i napewno w żaden sposób nie kasuje luzu na łożyskach piasty. Także dokręcanie trzech śrub od wewnątrz zwrotnicy nie skasuje luzu tychże łożysk, bo śrube te skręcają tylko piastę ze zwrotnicą. A więcej śrub w najbliższej okolicy piasty już nie ma

F150 302 V8
To widać mamy piastę "pół na pół", w połowie rozbieralną 

Hakuna matata madafaka!
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Jak cos to moze gdzies mam taką piaste...daniel sto pisze:91 rokPrzemekslaw pisze:zalzy od rocznika.

Podpowiedzcie jeszcze, czy da się bez rozbebeszania całej piasty dowiedzieć, czy piasta jest z wymiennymi łożyskami czy nie??
Mam XJ'ta rocznik '90 i z tego co czytałem to w tym roczniku występowały dwa rodzaje piast i nie chcę kupować bez sprawdzenia.
Jak to mogę sprawdzić - oczywiście bez całkowitego jej rozbierania
Mam XJ'ta rocznik '90 i z tego co czytałem to w tym roczniku występowały dwa rodzaje piast i nie chcę kupować bez sprawdzenia.

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Najproście poznać po zaciskach hamulcowych - jak masz zaciski bezpośrednio przykręcane do zwrotnicy to jest nowy typ piast, a jak zaciski przykręcone są do zwrotnicy za pośrednictwem, hmm... jarzma (bo chyba tak to mozna nazwać) obejmującego tarczę hamulcową z dwóch stron, to masz stare rozbieralne piasty.stef pisze:Podpowiedzcie jeszcze, czy da się bez rozbebeszania całej piasty dowiedzieć, czy piasta jest z wymiennymi łożyskami czy nie??
Jutro zwalam przednie koła u siebie, to pyknę fotkę tych nowszych zacisków, żeby było jaśniej

F150 302 V8
@Kuba M. super.
Dzięki za info. Jutro mam gości więc w piątek oblookam.
Dzięki za info. Jutro mam gości więc w piątek oblookam.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
XJ z 90r na 99% ma nie rozbieralne piasty, ale trafiają się auta wyprodukowane z części z modelu 89 i będą rozbieralne.
Najlepiej zrobić fotkę zacisków i klocków.
Najlepiej zrobić fotkę zacisków i klocków.
a co myślicie o zakupie używanej piasty?? różnica w cenie - z tego co na allegro patrzyłem - to jakieś 50% ceny nowej ale przecież nikt nie da gwarancji że po 1000km mi sie nie rozsypie.
Ma ktoś może doświadczenia w tym temacie?
Ma ktoś może doświadczenia w tym temacie?
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Oczywiście, że nie ma gwarancji na używane części.
Piasta jak nie ma luzów i nie szumi powinna podziałać przez długi czas.
Nowe piasty USA są po ok 400-450zł, używane po 150zł.
Piasta jak nie ma luzów i nie szumi powinna podziałać przez długi czas.
Nowe piasty USA są po ok 400-450zł, używane po 150zł.
- daniel sto
-
Jakbym chciał kupić same piasty to po prostu bym je kupiłIdzi pisze:Nie idzie samych łożysk.Mam takie piasto do sprzedania :p

4x4 FULL-GAZ KASZUBY
"DANIELO"
"DANIELO"
Nie da się.daniel sto pisze:Jakbym chciał kupić same piasty to po prostu bym je kupiłIdzi pisze:Nie idzie samych łożysk.Mam takie piasto do sprzedania :pNa razie kombinuję jak wymienić same łożyska w tych nierozbieralnych piastach. Jak już znajdę sposób to go opatentuję

@suchorz a masz takie używki na stanie?? co by mi pochodziły kilka tyś km?? jak byś miał to bym wziął 2 sztuki.
zresztą tel. mam więc jak będę miał pewność że szumi mi piasta i będę wiedział czy mam rozbieralne czy nie to będę dzwonił.
bo cena 150zl jest ok za używkę.
a co wymiany łożysk w nierozbieralnych piastach - to wczoraj miałem służbę z kumplem co ma astrę i tam też są teoretycznie niewymienialne łożyska. i mówił że na forum opla już ktoś dokładnie opisał wymianę niewymienialnego łożyska
i mówił że wg. tego on robił i już 3000km zrobił i działa. ale nie wiem czy to będzie miało przełożenie na piastę jeepa. ma mi wysłać linka to podrzucę na forum.
zresztą tel. mam więc jak będę miał pewność że szumi mi piasta i będę wiedział czy mam rozbieralne czy nie to będę dzwonił.
bo cena 150zl jest ok za używkę.
a co wymiany łożysk w nierozbieralnych piastach - to wczoraj miałem służbę z kumplem co ma astrę i tam też są teoretycznie niewymienialne łożyska. i mówił że na forum opla już ktoś dokładnie opisał wymianę niewymienialnego łożyska

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Tam bieżnia jest na stałe, nie wiem jak z prasą, czy da się tak czy nie.
Ale pogadałem z ojcem, wczoraj go nie było to dzisiaj mi opowiedział co i jak, kasujesz luz właśnie tą centralną śruba i tymi chyba 3 bocznymi, tylko uważaj bo pewnie będzie wszystko zapieczone, u nas było i trzeba było użyć trochę więcej siły, ale jak już się śruba ruszyła (nie ukręciła się) to poszło z górki, wystarczyło dokręcić.
Ale pogadałem z ojcem, wczoraj go nie było to dzisiaj mi opowiedział co i jak, kasujesz luz właśnie tą centralną śruba i tymi chyba 3 bocznymi, tylko uważaj bo pewnie będzie wszystko zapieczone, u nas było i trzeba było użyć trochę więcej siły, ale jak już się śruba ruszyła (nie ukręciła się) to poszło z górki, wystarczyło dokręcić.
Hakuna matata madafaka!
Napewno nie - właśnie dzisiaj grzebałem przy piastach i jeszcze raz na 100 procent stwierdzam, że nie ma tam mozliwości kasowania luzuZiołek pisze:........Ale pogadałem z ojcem, wczoraj go nie było to dzisiaj mi opowiedział co i jak, kasujesz luz właśnie tą centralną śruba i tymi chyba 3 bocznymi,............
F150 302 V8
Dokładnie, nie ma możliwości kasowania luzu.Kuba M. pisze:Napewno nie - właśnie dzisiaj grzebałem przy piastach i jeszcze raz na 100 procent stwierdzam, że nie ma tam mozliwości kasowania luzuZiołek pisze:........Ale pogadałem z ojcem, wczoraj go nie było to dzisiaj mi opowiedział co i jak, kasujesz luz właśnie tą centralną śruba i tymi chyba 3 bocznymi,............
Centalna śruba musi być dokręcona na maxa, a te 3 trzymają piastę do zwrotnicy i tez muszą być dokręcowane na max.