Jaki alternator?
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Jaki alternator?
Witam! Proszę o pomoc: czy zamiast alternatora Denso 5685 można użyć 5686 ?
Problem alternatorowy wystąpił w cziroku 4,0 z 91r.
Stary odmówił służby z powodu pęknięcia obudowy w skutek rozerwania(?),napuchniętej tlenkami (?)powierzchni wspomnianej obudowy .I teraz wirnik ociera o stojan .
Za podpowiedź z góry serdecznie dziękuję!
Problem alternatorowy wystąpił w cziroku 4,0 z 91r.
Stary odmówił służby z powodu pęknięcia obudowy w skutek rozerwania(?),napuchniętej tlenkami (?)powierzchni wspomnianej obudowy .I teraz wirnik ociera o stojan .
Za podpowiedź z góry serdecznie dziękuję!
Kurde, znowu coś się urwało!
Re: Jaki alternator?
Kurde nie pamietam juz dokladnie, ale ten 5686 jest mocniejszy, bodajze 136-amp, obudowa jest identyczna wiec spoko mozesz zakladac. Baa, powiem wiecej powinienes, bedziesz mial lepsze ladowanie a przy np: winchu sie przyda elegancko. Ten co Ci sie rozlecial to ma 117-amp (5685) Oba wystepuje z silnikami 4.0 ten drugi chyba bardziej spotykany w grandach.
No jakos tak
No jakos tak

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
-
- jestem tu nowy...
5685 jest 90A a 5686 136A według informacji z jeep.org.pl ten 136a ma większą nieco obudowę - średnicę (większa moc gdzieś te druty o większym przekroju muszą się zmieścić -46A więcej to prawie alternator od dużego fiata) występował bodajże w ZJ po 94r. Trzeba trochę go dopasować bo nie mieści się w standardowe miejsce podciąć łoże w którym fabrycznie w XJ się znajduje. Śruby pasują rozstaw mocowań ponoć identyczny.
A 117A miał alternator o nr 6811
A 117A miał alternator o nr 6811
był Muscel , Uaz
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
-
- jestem tu nowy...
Zacni ludzie ludzie tworzą to forum! Obyście wyjechali z każdej kałuży ! 

2-gi Pionier Absurdu pisze:Zacni ludzie ludzie tworzą to forum! Obyście wyjechali z każdej kałuży !
PIJANY?

No zapomnial dodac w nawiasie wzmianki o oszolomach ...
A może ksiądz i z przyzwyczajenia tak bredzi

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Nie.LR_Olek pisze:2-gi Pionier Absurdu pisze:Zacni ludzie ludzie tworzą to forum! Obyście wyjechali z każdej kałuży !
PIJANY?![]()
Po prostu nowy, ale przejdzie mu.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Nie wiem czy przejdzie, raczej sie przeniesie na jeep orgJA'JACEK pisze:Nie.LR_Olek pisze:2-gi Pionier Absurdu pisze:Zacni ludzie ludzie tworzą to forum! Obyście wyjechali z każdej kałuży !
PIJANY?![]()
Po prostu nowy, ale przejdzie mu.

-
- jestem tu nowy...
Witam ! Śmiejcie się ,śmiejcie aż się zesr...cie!
Dobro trzeba promować.A dobre, bezinteresowne rady tym bardziej.Gdyby nie dobrzy, znający się na rzeczy ludzie moje Aro 243 poszłoby na złom miesiąc po zakupie. A tak- jeżdżę nim co dziennie do lasu w górach () i chwalę Pana Boga , że spotkałem Gabrysia, dobrego człowieka, który nie wstydzi się dziękować.
Wracając do alternatora - Marcinz21 doskonale opisał możliwość takiej zmoty. Ja po zamontowaniu 5686 miałem problem krótkiego paska, który rozwiązałem wymieniając koło pasowe na mniejsze ze starego alternatora.
Jeszcze raz dziękuję,za radośnie-prześmiewcze posty zwłaszcza!

Wracając do alternatora - Marcinz21 doskonale opisał możliwość takiej zmoty. Ja po zamontowaniu 5686 miałem problem krótkiego paska, który rozwiązałem wymieniając koło pasowe na mniejsze ze starego alternatora.
Jeszcze raz dziękuję,za radośnie-prześmiewcze posty zwłaszcza!

Oho... Oscyluje w kierunku normy....2-gi Pionier Absurdu pisze:Witam ! Śmiejcie się ,śmiejcie aż się zesr...cie! (...)
Jeszcze raz dziękuję,za radośnie-prześmiewcze posty zwłaszcza!![]()

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
a nie mozna bylo założyc dłuższego paska?2-gi Pionier Absurdu pisze: Ja po zamontowaniu 5686 miałem problem krótkiego paska, który rozwiązałem wymieniając koło pasowe na mniejsze ze starego alternatora.

-
- jestem tu nowy...
Świadomy niepoprawności funkcjonowania mniejszej szajby na większym alternatorze dopuściłem się pozostawienia zastanego paska i ocalenia (na razie ) portfela kolegi .
Ryzyko szkodzenia alternatora w obliczu kilkudziesięciu PLN za nowy pasek..........2-gi Pionier Absurdu pisze:... i ocalenia (na razie ) portfela kolegi .
F150 302 V8