Demontaż wajchy biegów YJ '91 2,5 benzyna

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
zippo68

Demontaż wajchy biegów YJ '91 2,5 benzyna

Post autor: zippo68 » sob lip 11, 2009 7:44 pm

Koledze wyrzygał się siłownik sprzęgła. Skrzynie już wyjąłem, ale z dużymi oporami z powodu wajchy biegów.
Siłownik wymieniłem, jednak mam obawy, że przy wkładaniu skrzyni z powodu ciasnoty może wałek sprzęgłowy przepchnąć mi tarczę sprzęgłową i naszarpię się jak dziki osioł.
Najlepiej było by wymontować lewarek, ale czy jest możliwość wyjęcia samego pręta, czy trzeba wyjąć go z całym jarzmem?
Może ktoś już to robił i da mi jakieś wskazówki?
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
DanielF

Re: Demontaż wajchy biegów YJ '91 2,5 benzyna

Post autor: DanielF » wt lip 14, 2009 2:32 pm

Z tego co kojarzę cały, ale dość łatwo - obracasz tą okrągłą pokrywkę (która trzyma wajchę) o jakieś 1/6 obrotu i wyciągasz całość. Ale z tego co pamiętam to ja wkładałem z wajchą, bo ścięły mi się bolce od tej pokrywki i miałem ją przykręconą. Jak odkręcisz tą blachę z tunelu to masz sporo miejsca na wajchy.
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)

Awatar użytkownika
zippo68

Re: Demontaż wajchy biegów YJ '91 2,5 benzyna

Post autor: zippo68 » śr lip 15, 2009 9:14 am

DanielF pisze:Z tego co kojarzę cały, ale dość łatwo - obracasz tą okrągłą pokrywkę (która trzyma wajchę) o jakieś 1/6 obrotu i wyciągasz całość. Ale z tego co pamiętam to ja wkładałem z wajchą, bo ścięły mi się bolce od tej pokrywki i miałem ją przykręconą. Jak odkręcisz tą blachę z tunelu to masz sporo miejsca na wajchy.
Dzięki. Skrzynia weszła z wajchą, wrzuta w trzy osoby, ostrożnie z wałkiem sprzęgłowym i po bólu. :)
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”