dziwne stuki z układu napędowego
Moderator: Mroczny
dziwne stuki z układu napędowego
w czasie ruszania tylko po śliskiej nawierzchni dochodzi do dziwnych stuków z okolicy reduktora i wału napędowego tylnego, stuki mijają momentalnie gdy autko łapie lepszą nawierzchnię, powyższe nasila się przy jeździe przy silnie skręconych kołach. Płyn w reduktorze już zmieniłem był tragiczny lecz to nie pomogło, wymieniłem przegub wału napędowego przedniego - nic nie dało, oglądnąłem krzyżaki na tylnym wale i wydają mi się ok. Co to może być. Te objawy pojawiają się także przy nagłym ruszeniu do tyłu na śliskiej powierzchni. Proszę o radę.
Re: dziwne stuki z układu napędowego
Może byś się przywitał i przynajmniej napisał jaki wóz.

Przywitaj się i przełącz wajchę na 2H. 

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
No to witam i przepraszam za chamstwo, chodzi o hyundaia terracana 2,9 crdi, reduktor automat i skrzynia auto. Są dwa tryby jazdy - auto i 4wd lov.
Witamy.januszbol pisze:No to witam i przepraszam za chamstwo, chodzi o hyundaia terracana 2,9 crdi, reduktor automat i skrzynia auto. Są dwa tryby jazdy - auto i 4wd lov.
Pytanie zadałeś w dziale Jeepa. Więc nie licz na odpowiedź w temacie. Poszukaj gdzie pojawiają się tematy związane z Hyundajem lub szukaj w dziale technicznym.
Jest na forum kilka osób posiadających terracany.
Używaj opcji "szukaj"
Powodzenia!
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
- cordoba_2004
-
http://www.terracan.pl
a ja to na takie rzeczy mam sobie jedną metodę
dobrałem 4 masywne klocki po budowie zostały mi takie grube krokwy podpieram ładnie na kanale autko zabezpieczam dokładnie żeby sobie stało na klockach i nie miało możliwości spadnięcia i wtedy dokładnie każde koło mogę oglądnąć wymacać poobracać tak sobie radzę, ale ja się nie znam inni powiedzą Ci tu więcej i mądrzej.
a ja to na takie rzeczy mam sobie jedną metodę
dobrałem 4 masywne klocki po budowie zostały mi takie grube krokwy podpieram ładnie na kanale autko zabezpieczam dokładnie żeby sobie stało na klockach i nie miało możliwości spadnięcia i wtedy dokładnie każde koło mogę oglądnąć wymacać poobracać tak sobie radzę, ale ja się nie znam inni powiedzą Ci tu więcej i mądrzej.
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Który rodzaj skrzyni rozdzielczej masz w terracannie? Z układem TOD i 2 pozycyjnym włącznikiem napedów(4 Auto/4 LOw) czy też dopinane na sztywno i 3 położeniowy przełącznik - 2h/4h/4L?
Zaloguj się na http://terracan.pl.pl/ , przywitaj i popytaj, Jest tam kilka osób już.
Czy zmieniałeś olej w tylnym moście - LSD?
Zaloguj się na http://terracan.pl.pl/ , przywitaj i popytaj, Jest tam kilka osób już.
Czy zmieniałeś olej w tylnym moście - LSD?
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
A czy sprawdzałeś wszystkie gumy w zawieszeniu? Tuleje w wahaczach, na panhardzie, łączniki stabilizatora? STukanie nie musi być koniecznie objawem problemów z wałami napędowymi/reduktorem. Most jak dajesz w palnik, jak skręcasz - przyjmuje na siebie siły. Przy wywalonych gumach elementów prowadzących może wpadać w wibracje - przód -tył i wtedy pojawia się stukanie. Jak se w Vitarze nie dokręciłem wahacza srodkowego (sierżanta) to tak mi też stukało.
Jak mi urwało sierżanta - to też mi tak stukało
Jak mi urwało sierżanta - to też mi tak stukało
w sumie nie doczytałem że idzie o TOD. Może całe TOD do wymiany 

To co tu napisałeś o śliskiej nawierzchni wskazywałoby na usterkę skrzyni rozdzielczej. Jedź do ASO odczytać błędy. Może coś to wyjaśni...januszbol pisze:w czasie ruszania tylko po śliskiej nawierzchni dochodzi do dziwnych stuków z okolicy reduktora i wału napędowego tylnego, stuki mijają momentalnie gdy autko łapie lepszą nawierzchnię, powyższe nasila się przy jeździe przy silnie skręconych kołach. Płyn w reduktorze już zmieniłem był tragiczny lecz to nie pomogło, wymieniłem przegub wału napędowego przedniego - nic nie dało, oglądnąłem krzyżaki na tylnym wale i wydają mi się ok. Co to może być. Te objawy pojawiają się także przy nagłym ruszeniu do tyłu na śliskiej powierzchni. Proszę o radę.
A dla informacji już to dyskutowaliśmy na szowinistycznym forum:
http://terracan.pl.pl/viewtopic.php?f=4 ... &sk=t&sd=a
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.