brak mocy na starcie
Moderator: Mroczny
- rabarbar_pn
brak mocy na starcie
witam, zwykle jestem bywalcem forum Patrola ( bo takiego mam) natomiast dzisiejsze pytanie jest do fanów Jeep-a, chodzi o Granda Cherokee 3,1 td 2000 rok, problem jak w temacie, z tym, że dziwny to brak mocy, bo jeśli jest równo i nie ma przeszkód pod kołami, samochód rusza z małym opóźnieniem ale po osiągnięciu 1500 obrotów ciągnie jak głupi, natomiast jak stoi np. przednimi kołami przed krawężnikiem, muli go i nie może się wkręcić na więcej niż 1000 obrotów no i oczywiście stoi w miejscu, mam wrażenie, ze ma to jakiś związek z tym jego systemem quadra drive( nie wiem czy to dobrze napisałem) wdzięczny będę za pomoc
pozdrawiam,
pozdrawiam,
bo Patrol wysoki i szeroki musi być 

- rabarbar_pn
Re: brak mocy na starcie
Wejdź na www.jeep.org.pl i tam poszukaj popytaj
jest paru użytkowników crd i kilka tematów coś znajdziesz
był Muscel , Uaz
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
- adam_buszkowo
-
najczesciej w starych silnikach diesla to pózny zapłon,nie znam tego silnika,ale ja bym zaczął od przepływomierza i ustawienia zapłonu,
po pierwsze sprawdz zapłon i reszte,pompe na koncu,bo i tak na diagnostyce w serwisie nie pokaze błędu.
objawy wsazuja,ze po wcisnieciu gazu,nie widzi wzrostu ilosci powietrza i nie zwiększa dawki paliwa,
jaka tam jest pompa?
jesli jest na elektronicznych wtryskach to moze byc uszkodzone sterowanie turbiną,jakies podcisnienia itp.
po pierwsze sprawdz zapłon i reszte,pompe na koncu,bo i tak na diagnostyce w serwisie nie pokaze błędu.
objawy wsazuja,ze po wcisnieciu gazu,nie widzi wzrostu ilosci powietrza i nie zwiększa dawki paliwa,
jaka tam jest pompa?
jesli jest na elektronicznych wtryskach to moze byc uszkodzone sterowanie turbiną,jakies podcisnienia itp.
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
adam_buszkowo pisze:najczesciej w starych silnikach diesla to pózny zapłon,nie znam tego silnika,ale ja bym zaczął od przepływomierza i ustawienia zapłonu .
no to powodzenia przy ustawianu zapłonu w dieslu........
Atomek szalony traktorek 

Silnik 3,1 to VM, a nie CRDMarcinz21 pisze:Wejdź na http://www.jeep.org.pl i tam poszukaj popytaj

- pbyra
-
3.1 to VM z 5 głowicami....a nie crd
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104
gg: 4793104
Wirtualnie to trudno zgadnąć ale stawiam na coś z pompą. QD- to system blokad w mostach więc z silnikiem nie ma to nic wspólnego.
- rabarbar_pn
ok to zacznę od przepływki, jeśli chodzi o wtrysk, to nie jestem pewny ale w tym rolniczym silniku chyba nie ma zbyt wiele elektroniki, ale mogę się mylić, tylko zastanawiające jest to, że jak już przekroczy magiczne 1000 obrotów to idzie do przodu, ja nie wiem jakie miał przed tą awarią przyspieszenie już po starcie ale właściciel twierdzi, że nic się nie zmieniło, a to może wykluczać przepływomierz, z tym QD to sam nie wiem, skoro rozdziela napęd na koła to może nie podaje na żadne koło?? w Patrolu nie ma tego usrojstwa 

soorki 3.1 to VMAdamo pisze:Silnik 3,1 to VM, a nie CRDMarcinz21 pisze:Wejdź na http://www.jeep.org.pl i tam poszukaj popytaj

a CRD to 2,7 merca i ta nazwa jest dla niego zarezerwowana
był Muscel , Uaz
Nie wiem jak powinien przyspieszać z tym silnikiemrabarbar_pn pisze:ok to zacznę od przepływki, jeśli chodzi o wtrysk, to nie jestem pewny ale w tym rolniczym silniku chyba nie ma zbyt wiele elektroniki, ale mogę się mylić, tylko zastanawiające jest to, że jak już przekroczy magiczne 1000 obrotów to idzie do przodu, ja nie wiem jakie miał przed tą awarią przyspieszenie już po starcie ale właściciel twierdzi, że nic się nie zmieniło, a to może wykluczać przepływomierz, z tym QD to sam nie wiem, skoro rozdziela napęd na koła to może nie podaje na żadne koło?? w Patrolu nie ma tego usrojstwa

QD to takie sprytniejsze LSD. Nawet jak zdechnie to zachowuje się jak zwykły dyfer bez blokady.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może być coś ze skrzynią (np. może startować z dwójki...)
- rabarbar_pn
to muszę policzyć ile ma biegów - a ile powinien mieć
4 czy 5?

- rabarbar_pn
odświeżę trochę ten temat, jeśli chodzi o biegi to wszystko jest w porządku startuje z jedynki, pompa sprawdzona, wtryski też, na reduktorze to chce sie zesrać na starcie - można stanąć pod pół metrowym krawężnikiem i chce bez gazu go brać, na normalnej skrzyni stanie pod 10 cm i nic, nie chce wkręcić się na więcej niż 1000 obrotów, czy nikt nie miał takiej zagrychy z tym silnikiem? jakby jakaś siła odbierała mu moc - co ta za siła do jasnej ciasnej?????

- rabarbar_pn
no niby ok, biegi zmienia, coś tam w niej brzęczy ale czy to może być przyczyna?

może nie dotyczy to jeepa i troche późno o tym pisze, ale w vag grupie przy wyeksploatowanej skrzyni automatycznej typu multitronic sa podobne objawy, trzeba podkrecic obroty i dopiero pojdzie. wina jest skrzynia, przy normalnej jeżdzie zmienia biegi super, ale własnie problem ze startem
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Zacząłbym od skrzyni, a byc moze to cos nawet z reduktorem.
Może byc to pompa, bo mam to samo i wiem ze pompa mi cieknie
Może byc to pompa, bo mam to samo i wiem ze pompa mi cieknie

- adam_buszkowo
-
a w czym problem?Sesil pisze:adam_buszkowo pisze:najczesciej w starych silnikach diesla to pózny zapłon,nie znam tego silnika,ale ja bym zaczął od przepływomierza i ustawienia zapłonu .
no to powodzenia przy ustawianu zapłonu w dieslu........
zakladasz lampe stroboskopową na pierwszy wtrysk i ustawiasz, o ile pamietam w VM pompa chodzi odwrotnie do silnika...
bardziej wprawiony ustawi na słuch

Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
- sebastian2357
@Adam_buszkowo a słyszałeś o czymś takim jak zapłon samoczynny? W silnika diesla? Jak niby chcesz go ustawić, skoro tam nie ma świec zapłonowych? Można ustawić kąt wtrysku, moment wtrysku...
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
- lesio jeep
-
fachmany od VM sie znalazly
3.1 , 2,5 i 2,8 to VM i CRD w jednym
gdzie c jek [cenzura] znaczy chrysler d jak dupa dizel
jesli cos sie w Jeepie z vm zrabalo przed 200000 Km
to napewno nie silnik a bublowata szkrzynia

3.1 , 2,5 i 2,8 to VM i CRD w jednym
gdzie c jek [cenzura] znaczy chrysler d jak dupa dizel
jesli cos sie w Jeepie z vm zrabalo przed 200000 Km
to napewno nie silnik a bublowata szkrzynia
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Jak nie ma swiecsebastian2357 pisze:@Adam_buszkowo a słyszałeś o czymś takim jak zapłon samoczynny? W silnika diesla? Jak niby chcesz go ustawić, skoro tam nie ma świec zapłonowych? Można ustawić kąt wtrysku, moment wtrysku...

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- lesio jeep
-
oj tam naraz o multiplexie slyszal zawsze sie zastanawialem po co te swiece swiecevandall1 pisze:Jak nie ma swiecsebastian2357 pisze:@Adam_buszkowo a słyszałeś o czymś takim jak zapłon samoczynny? W silnika diesla? Jak niby chcesz go ustawić, skoro tam nie ma świec zapłonowych? Można ustawić kąt wtrysku, moment wtrysku...![]()
? Sam widziałem takie wystające patyki
Byli podłączone do jednego kabla-znaczy iskra we wszystkich cylindrach na raz chyba
![]()
?.

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
- adam_buszkowo
-
hehesebastian2357 pisze:@Adam_buszkowo a słyszałeś o czymś takim jak zapłon samoczynny? W silnika diesla? Jak niby chcesz go ustawić, skoro tam nie ma świec zapłonowych? Można ustawić kąt wtrysku, moment wtrysku...
poczytaj lub popytaj mechanikow
jak sie ustawia kąt wyprzedzenia wtrysku(zaplon w dieslu) i to na lampe stroboskopowa
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
powiem tak spróbuj ruszania z 1 na wajsze a nie D bo wygląda jak by skrzynia z 2 ruszała ,teraz pytanie kiedy był zmieniany olej i filtr i na jaki ? ,co do reduktora to masz tam NV247 i w nim też musi być specjalny olej ale jego brak albo zuzycie jedynie spowoduje ze przestanie dopinać przód .
WJ 2004 special edition 4,0 QD,Lift +6"+przeł 3,91
Klub KAJMAN
Klub KAJMAN