Sprowadzanie Jeep'a z USA przez Hamburg-Wasze doświadczenia

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sprowadzanie Jeep'a z USA przez Hamburg-Wasze doświadczenia

Post autor: SlyWhite » pn paź 04, 2010 12:44 am

Witam Kolegów
Niestety na formu mało jest informacji dot. kwestii sprowadzania aut z USA do Polski przez Hamburg (tak jest taniej z racji niższego Vat'u) a zamierzam w niedalekiej przyszłości taką operację wykonać, wszak Jeep'a najłatwiej lub najkorzystniej kupić w Stanach. Sporo czytałem i wypytywałem o sposób przeprowadzenia takiej akcji z formalnego punktu widzenia tj. cło, akcyza i vat wszystko naliczane w sposób narastający (jednym słowem bandycki). Chciałbym jednak usłyszeć opinie osób, które same przekonały się na własnej skórze o uciążliwości przeprawy przez przepisy UE i pobieraniu haraczy. Zależy mi na uniknięciu ewentualnych błędów i co rzecz jasna wydaniu jak najmniej pieniędzy na durne opłaty - wszystko w granicach prawa oczywiście :D Myślę że jest wśród nas wiele osób, które mogły by się na ten temat wypowiedzieć i pomóc innym użytkownkom, którzy chciali by sprowadzić dobre auto w dobrym stanie niekoniecznie za dużą kasę.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Sprowadzanie Jeep'a z USA przez Hamburg-Wasze doświadczenia

Post autor: SlyWhite » wt paź 05, 2010 5:26 pm

Ale jak widzisz w tym wątku kolega sam pyta o pomoc i informacje bo nigdy wcześniej nie sprowadzał nic przez Niemcy - i wsparcia nie dostał. Dlatego też ja chciałbym sprowokować małą wymianę informacji i opinii na ten temat, co jak myślę przyrzda się wielu z nas przy zakupie samochodu lub części - szczególnie tych wieklo gabarytowych do naszych Jeepów (znaczy Waszych Jeepów bo ja jeszcze swojego nie mam :D )
Pozdrawiam i czekam na informacje

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » śr paź 06, 2010 10:50 am

Co do sprowadzania części z USA, ja nie bawię się przez żadne hamburgi itp wole zapłacić trochę więcej i dostać paczkę prosto do domu, bo już kilka ładnych ton części do mnie dotarło, samochód też sprowadzałem prosto do polski i sam odbierałem go z kontenera.

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » śr paź 06, 2010 9:28 pm

OK to spróbuj określić mi owe "trochę" więcej w odniesieniu do auta za ok. 10000usd czyli ok 30000zł z jak to mówisz dostawą door to door, a wtedy będziemy mogli porównać czy jest sens bawić sie w Hamburg czy też nie. Pamiętaj również że nasz Donek szykuje nam podwyżkę vatu niebawem na 23%.

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » śr paź 13, 2010 2:55 pm

wasior-xj pisze:Co do sprowadzania części z USA, ja nie bawię się przez żadne hamburgi itp wole zapłacić trochę więcej i dostać paczkę prosto do domu, bo już kilka ładnych ton części do mnie dotarło, samochód też sprowadzałem prosto do polski i sam odbierałem go z kontenera.
Byłem dziś w agencji celnej i oto kilka spostrzeżeń co do auta o wartości 5000usd (taką symulację zrobił mi właściciel);
wartość samochodu 5000usa + fracht do Gdańska 1200usa (kontenerem do domu znacznie drożej a kwota ta wchodzi w skład podstawy opodatkowania, tak jak niektóre Urzędy Celne w tą kwotę wliczają koszty transportu samochodu po USA i Polsce)
mamy więc 6200usd - z tego 10% akcyzy to jest 620 usd
- 6200+620 - z tego 18,6% cła - tj. 1265 usd
- 6200+620+1265 - z tego 22% vat'u (niebawem 23%) tj. 1779 usd
- razem 3664 usd dla państwa
- do tego opłata portowa tzw. za otwarcie kontenera ok. 900zł + vat i koszty firmy obsługującej rozładunek od 200 zał + vat (jeśli masz swoją kasę na poręczenie clenia) lub 400 zł + vat jeśli kasę zakłada agencja, która następnie na druki T1 przekazuje samochód do Urzędu Celnego w Polsce (u mnie Kraków)
- oczywiście samochód jedzie na lawecie co też robi jakieś koszty (które w zależności od UC mogą być wliczone w podstawę opodatkowania jak już pisałem)
- koszt Agencji Celnej w Krakowie, która szybko i sprawnie przeprowadzi clenie auta - 150zł

W dalszej kolejności koszty rejestracji auta względnie dostosowania go do dopuszczenia do ruchu w kraju

Czyli od Jeepa za 5000usd w USA płacimy 1200usd+3664usd=4864usd (transport i opłaty) oraz na początek jakieś 1500zł opłaty portowe i agencji celnych
Biorąc pod uwagę kurs usd ok. 3zł, mamy 4864usd + 500usd = 5364usd samych kosztów z wyłączeniem rejestracji auta
Przypominam że wartość samochodu to 5000usd!!!

Cytując klasyka z filmu Sami Swoi "To ja się z takiego państwa wypisuję"

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » śr paź 13, 2010 3:01 pm

to i tak jest jeszcze malo w porownaniu do niektorych kajow, takze nie marudz.
albo kup z polskiego salonu :)21
Mistrzow uprasza sie o spokoj

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » czw paź 14, 2010 6:50 pm

A jakie to kraje w naszym kręgu cywilizacyjnym zdzierają ze swoich obywateli więcej niż nasza III lub też IV RP???
Według mnie jeśli ktoś zdziera od Ciebie drugie tyle ile warta jest jakaś rzecz tylko po to by utrzymać bandę darmozjadów - to jest to rzecz niewyobrażalna!

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » czw paź 14, 2010 7:03 pm

np. Brazylia.
ludzie jezdza autami o klase nizej niz w polsce, a luksusowe to mozna na palcach policzyc.
podatek jest tak wysoki, ze auta sa 80-100% drozsze niz w europie.
oczywiscie przy porownywalnych zarobkach.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw paź 14, 2010 8:46 pm

tybero pisze:np. Brazylia.
ludzie jezdza autami o klase nizej niz w polsce, a luksusowe to mozna na palcach policzyc.
podatek jest tak wysoki, ze auta sa 80-100% drozsze niz w europie.
oczywiscie przy porownywalnych zarobkach.
co nas interesuje Brazylia ze maja lepeij czy gorzej, to bez znaczenia, wazne jest co my musimy zaplacic.
Swoja droga uwazam ze nasze Panstwo niestety dyma nas gdzie tylko moze - podatkow mamy w 3 d..y.
Wszedzie nam mowia jaki to dobrobyt i w ogole, prawda smutna jest taka ze ceny mamy na poziomie UE, tylko zarobki 3x mniejsze...

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » czw paź 14, 2010 10:21 pm

Z tą Brazylią to trochę pojechałeś, biedoty jest tam dużo ale i bogaczy oraz mega bogaczy dość dużo (nota bene prognozy dla Brazylii są znacznie lepsze niż dla Polski odkąd przez dwie kadencje rządzi tam prezydent Lula da Silva - Brazylia jest jednym z głównych producentów żywności, ma w cholerę ropy produkuje dobre samochody o tanim paliwie z trzciny cukrowej nie wspomnę). Ale jak wspomniał kolega - co nas obchodzi daleka Brazylia skoro w kraju mamy prze....ne, wysokie podatki, cła, akcyza, opłaty drogowe i inne gów.a a na drogim paliwie kończąc.
Sęk tkwi w tym, że jeśli chcesz kupić za normalną kasę używane auto w kraju to raczej będzie ono kombinowane - kręcony licznik, kombinacje z blacharką czy innymi elementami. Jak chcesz sprowadzić coś fajnego to zgnębią Cię opłatami :evil:
A na nowe raczej długo nie będzie mnie stać, zresztą żal by takim autem jechać w krzaczory :lol:

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » czw paź 14, 2010 10:30 pm

Cos sie chyba wirtualnej polski naczytales o Brazyli :)21
Bogato to bywa... ale w Sao Paulo czy Rio.
A ja mowie o calosci kraju, a w paru roznych miejscach juz bylem.
Przecietny brazylijczyk ma o wiele skromniejsze zycie, w porownaniu do Polski.

Paliwo drozsze niz w polsce - 2,6 reala czyli niecale 5 zl.
Etanol jest, faktycznie, kosztuje 30% mniej, ale auto pali 30% wiecej wiec zadna oszczednosc.
Ropa jest tylko do ciezarowek, nie ma prywatnych aut z dieslem, bo jest dotowana przez rzad.

Przeciatniak taki jak np. ja, moze sobie tylko pomarzyc o terenowce czy aucie amerykanskim.
Stac go na nowa fieste czy corse, w porywch focus czy astra.

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw paź 14, 2010 10:33 pm

tybero pisze: Ropa jest tylko do ciezarowek, nie ma prywatnych aut z dieslem, bo jest dotowana przez rzad.
Ty jesteś tam, my tu.
Może jakiś mały export ? Pilotażowy kontenerowiec używanych dieselków ?

:)23
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » czw paź 14, 2010 10:34 pm

Ale podsumowujac.
Pomimo ze Bolanda to dziwny kraj, to zyjemy na dosc wysokim poziomie, a podatki jeszcze nie sa takie straszne, choc male nie sa.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » czw paź 14, 2010 10:36 pm

Wiechu pisze:
tybero pisze: Ropa jest tylko do ciezarowek, nie ma prywatnych aut z dieslem, bo jest dotowana przez rzad.
Ty jesteś tam, my tu.
Może jakiś mały export ? Pilotażowy kontenerowiec używanych dieselków ?

:)23
ja raczej mysle o imporcie...dziwczyn :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw paź 14, 2010 10:42 pm

poczekaj do karnawału...

:)21
łoś też człowiek

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » pt paź 15, 2010 9:20 am

Z WP nie nie korzystam, słucham Trójki a te wieści pochodzą z ostatniego programu Dariusza Rosiaka "Raport o stanie świata" (soboty o 15tej) gdzie ostatnio rozmawiał a byłym ambasadorem o wyborach w Brazylii, no i mam sąsiada Brazylijczyka :) Ale może kiedyś tam pojadę jak już będę miał tyle kasy że nie będzie innych pilniejszych wydatków...
Póki co gratuluję ciekawego sposobu na życie, innego niż tłumy rodaków wybierających all inclusive w Egipcie gdzie zapijają się darmowymi drinkami :)
Pozdr.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » pt paź 15, 2010 9:44 am

taaa, tyle ze ja tu nie na wakacje... :)21

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » pt paź 15, 2010 3:14 pm

Tym lepiej, fajna przygoda a jeszcze Ci za nią zapłacą :D
Mam kumpla, który wiercił za ropą min. na Syberii i sobie chwalił "walory podróżnicze" szczególnie te w "mieszkaniu łącznikowym" w Moskwie :lol: Teraz jedzie na Kaukaz i tam pewnie też pozna jakieś miłe panie :oops:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt paź 15, 2010 7:34 pm

tybero pisze:Ale podsumowujac.
Pomimo ze Bolanda to dziwny kraj, to zyjemy na dosc wysokim poziomie, a podatki jeszcze nie sa takie straszne, choc male nie sa.
Mocne zioła tam mają że trzymają do dziś
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » czw paź 21, 2010 2:32 pm

Wertując sieć taki fajny artykuł wyszukałem, co prawda z przed roku ale dolar znów potaniał (choć niewiele)
http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,483 ... jczyk.html
Warto więc przeczytać i przekalkulować.
Pozdr.

Awatar użytkownika
codec

Kontaktowanie:

Post autor: codec » czw paź 21, 2010 7:36 pm

podsumowanie tematu raczej "z tyłka" bo ilość kluczyków ma się nijak do kasacji auta

co do sprowadzania, to 2 lata temu bawiłem się w import aut z usa (uszkodzone z ubezpieczalni, bo najlepiej cenowo wychodzą). odprawy robiłem w bremenhavn. w bremen miałem agencję celną która mnie obsługiwała. papierologia na maila. w swoim rejonie miałem przewoźnika, który po auto do bremen jechał, pakował na lawetę, załatwiał ostateczne rozliczenie z agecją i przywoził mi auto pod dom. nigdy nie miałem problemu z odprawą jeśli auto miało niską fakturę (akurat tak udało się taniej kupić na licytacji) a w Polsce przy odprawie znajomy miał cyrki przy niskiej fakturze i płacił od wartości z Eurotaxu. Nie wiem jak teraz sprawy wyglądają, ale z tego co się orientuję, to dalej podobnie. Polecam kupić auto lekko uszkodzone i nie bójcie się tego. Amerykanie taniej oddają takie auta (dobre ubezpieczenia)
Seaside Customs Garage --> seasidecustomsgarage.com
Mój blog --> seasidecustoms.blogspot.com

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » sob paź 23, 2010 10:26 am

codec pisze:podsumowanie tematu raczej "z tyłka" bo ilość kluczyków ma się nijak do kasacji auta

co do sprowadzania, to 2 lata temu bawiłem się w import aut z usa (uszkodzone z ubezpieczalni, bo najlepiej cenowo wychodzą). odprawy robiłem w bremenhavn. w bremen miałem agencję celną która mnie obsługiwała. papierologia na maila. w swoim rejonie miałem przewoźnika, który po auto do bremen jechał, pakował na lawetę, załatwiał ostateczne rozliczenie z agecją i przywoził mi auto pod dom. nigdy nie miałem problemu z odprawą jeśli auto miało niską fakturę (akurat tak udało się taniej kupić na licytacji) a w Polsce przy odprawie znajomy miał cyrki przy niskiej fakturze i płacił od wartości z Eurotaxu. Nie wiem jak teraz sprawy wyglądają, ale z tego co się orientuję, to dalej podobnie. Polecam kupić auto lekko uszkodzone i nie bójcie się tego. Amerykanie taniej oddają takie auta (dobre ubezpieczenia)
Witam
A z jakiej aukcji kupowałeś auta i czy Ty wykupiłeś sobie dostęp do aukcji czy ktoś dla Ciebie w USA kupował. Jeśli auta uszkodzone to w jakim stopniu lub w jaki sposób by później ich naprawa była jak najmniej uciążliwa i kosztowna oraz by nie zostały naruszone elementy które ciężko jest wyprowadzić. Będę wdzięczny za odpowiedź na forum lub na pw.
Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”