JEEP CHEROKEE XJ 2,1 TD
Moderator: Mroczny
JEEP CHEROKEE XJ 2,1 TD
Na wstępie witam wszystkich. Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem do jazdy na co dzień do pracy i .... po pracy po lesie. W oko wpadł mi taki http://allegro.pl/jeep-cherokee-xj-2-1- ... 38378.html samochód. Wiem że o wersji z silnikiem 2,5 TD jest tu sporo więc zapytam czy warto się w takiego pchać( 2,1 TD) . Czy ta jednostka jest jakoś specjalnie awaryjna?
Sądzę że niegrzeszny mocą wolałbym jednak mniejszą awaryjność no i może "oszczędne" traktowanie mnie na stacji paliw.
Za wszelkie informacje i opinie będę wdzięczny.
Sądzę że niegrzeszny mocą wolałbym jednak mniejszą awaryjność no i może "oszczędne" traktowanie mnie na stacji paliw.
Za wszelkie informacje i opinie będę wdzięczny.
Re: JEEP CHEROKEE XJ 2,1 TD
jeśli ma być gnojopijca to 2.1 jest ok, z wad - muli
Wygląda nie najgorzej.
Motor w opinii właścicieli dość przyzwoity. Prosty silnik renault. Pali około 10-11 litrów na tych 31 calowych kołach zapewne.
Szału z mocą to tam nie będzie ale jeździć się pewnie da. Tylko cena trochę jak na rocznik to nie mała.
Motor w opinii właścicieli dość przyzwoity. Prosty silnik renault. Pali około 10-11 litrów na tych 31 calowych kołach zapewne.
Szału z mocą to tam nie będzie ale jeździć się pewnie da. Tylko cena trochę jak na rocznik to nie mała.
Zdrapek i poharatka
A jak cena jest dobra za takie autko?s3R pisze:Wygląda nie najgorzej.
10-12 kpln?
Widzę po aukcjach że to ma niecałe 90 KM

no toż pisałem, że muliAxiT1 pisze:Widzę po aukcjach że to ma niecałe 90 KMto faktycznie mało

aha za tego konkretnego liczy tyle zapewne z powodu szpeju...to trzeba przejrzeć i sprawdzić, bo na lift i opony spokojnie możesz wydać więcej niż te 2 czy nawet 4 tpln.....z drugiej strony czy nie jest aby zbytnio zmęczony.....
8"?
po kij tyle w iksjocie?
jak robić taki lift to podwozie musi być mocno dłubnięte.. a to nie kosztuje dychy. A jak to jest dłuższa spręzyna i klepany resor na oryginalnym moście, wahaczu i bez sye to za darmo drogi. Zasadniczym minusem tego egzemplarza jest reduktor 231 (nie dla wszystkich jest to wada) oraz disconect (to jest wada dla wszystkich)
no i jeszcze jedno - jest specjalny temat do smietników z ogłoszeń więc ten zaraz poleci w niebyt
po kij tyle w iksjocie?
jak robić taki lift to podwozie musi być mocno dłubnięte.. a to nie kosztuje dychy. A jak to jest dłuższa spręzyna i klepany resor na oryginalnym moście, wahaczu i bez sye to za darmo drogi. Zasadniczym minusem tego egzemplarza jest reduktor 231 (nie dla wszystkich jest to wada) oraz disconect (to jest wada dla wszystkich)
no i jeszcze jedno - jest specjalny temat do smietników z ogłoszeń więc ten zaraz poleci w niebyt
Wiem ze jest post dotyczący samochodów z ogłoszeń. Ja zamieściłem swoje pytanie tutaj, a nie w tamtym miejscu bo samochód wskazany przez mnie jest raczej przekładem (choć jest ten przykład całkiem niedaleko) . Głównie chodzi mi o opinie nt zamontowanego tam silnika 2.1. Ponieważ jest dobrze umieszczony temat nt 2,5 wskazujący jego wady więc chciałem uzyskać podobne info na temat tego 2.1. Mam nadzieję że nie poleci do kosza.Mroczny pisze:8"?
po kij tyle w iksjocie?
Dodatkowo chciałbym wiedzieć czy ten silnik ma dużo elektroniki czy to jeszcze stara dobra generacja z czasów mercow beczek ?
- kulkagsx1200
to stary poczciwy diesel starej daty , nie spodziewaj sie bezawaryjnosci bo swoje lata ma niestety . mysle jednak, ze silnikow na zamiane spotkasz jeszcze troche na allegro tudziez inne zrodla
Przelicz jednak to ze spali ci ok 10l gnojowki . kupujac zagazowanego 4.0 wyjdzie ci taniej . a o walorach 4.0 nie bede wspominal bo az nie wypada 

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

- czerwony holden
- jestem tu nowy...
Witam..
Ja takowy posiadam i tak na klasę turystyk z niewielkimi elementami wyczynu jest zupełnie ok.
Silnik podobno może jeździć na wszystkim z olejem z transformatorów włącznie
Miałem już chyba problemy ze wszystkim tylko nie z silnikiem - pali i się toczy, muł straszny dziad jeden. Muszę mu kompresję sprawdzić bo hasło dynamika to z niedziałających głośników mi się rechot wydobywa i dudni przez dwie minuty.
Z podnoszeniem bym nie szalał ponad 2" bo mosty ze stali gwoździowej zrobione i dość delikatne.
Tak to polecam serdecznie. Za parę groszy można wziąć. Cena z ogłoszenia to jakiś kosmos chyba. Rozumiem, że ktoś go robił ale bez przesady.
Ja takowy posiadam i tak na klasę turystyk z niewielkimi elementami wyczynu jest zupełnie ok.
Silnik podobno może jeździć na wszystkim z olejem z transformatorów włącznie

Miałem już chyba problemy ze wszystkim tylko nie z silnikiem - pali i się toczy, muł straszny dziad jeden. Muszę mu kompresję sprawdzić bo hasło dynamika to z niedziałających głośników mi się rechot wydobywa i dudni przez dwie minuty.
Z podnoszeniem bym nie szalał ponad 2" bo mosty ze stali gwoździowej zrobione i dość delikatne.
Tak to polecam serdecznie. Za parę groszy można wziąć. Cena z ogłoszenia to jakiś kosmos chyba. Rozumiem, że ktoś go robił ale bez przesady.
XJ 2,1 dumne TD - już brak ;(
Teraz YJ 4,2 gaźnik
GG: 3656921
Teraz YJ 4,2 gaźnik

To jeszcze mam pytanko o napędy i ich zapinanie ?
Jak się tu odbywa zapinanie napędu -tylko wajcha w środku czy jeszcze trzeba wyskakiwać i zapinać sprzęgiełka tak jak w Vitarze lub Fronterze. Wiem że w tym egzemplarzu nie wolno jeździć po czarnym z 4x4.
Jak się tu odbywa zapinanie napędu -tylko wajcha w środku czy jeszcze trzeba wyskakiwać i zapinać sprzęgiełka tak jak w Vitarze lub Fronterze. Wiem że w tym egzemplarzu nie wolno jeździć po czarnym z 4x4.
nie zawracaj sobie glowy xj lepiej kup sobie zj z 4.0 silnikiem
a jak juz ma być diesel i w krzaki to parcha bym polecał

- kulkagsx1200
w xj masz albo np 231 [bez mozliwosci jazdy po czarnym z zapietym przodem] lub np242 gdzie masz przelozenie fulltime i mozesz sobie pomykac po ancfaalcie przez calutki rok
. nie musisz nigdzie wysiadac . poprostu - jedziesz sobie , pociagasz wajche i juz masz co tam kcesz

jeepniety 
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

- czerwony holden
- jestem tu nowy...
To ja mam pytanie do wiedzących..
Gdzie w 2,1 jest odpowietrznik sprzęgła bo szukam drugi dzień i nie mogę znaleźć?
Oraz drugi temat:
W układzie chłodniczym cały czas mam duże ciśnienie nawet jak silnik nie jest gorący.
Czy to znak, że poleciał mi uszczelka pod głowicą?
W płynie nie ma oleju a kopci mi tylko jak zapalam co przy tym silniku wydaje mi się normalne.
Z czego to jeszcze może wynikać?
Powiem tylko, że nie mam termostatu a przynajmniej nie ma go tam gdzie mi się wydaje, że powinien być.
Więc może jeszcze pytanie pomocnicze:
Gdzie w tym zacnym silniku powinien być termostat?
proszę o odpowiedź..
Gdzie w 2,1 jest odpowietrznik sprzęgła bo szukam drugi dzień i nie mogę znaleźć?
Oraz drugi temat:
W układzie chłodniczym cały czas mam duże ciśnienie nawet jak silnik nie jest gorący.
Czy to znak, że poleciał mi uszczelka pod głowicą?
W płynie nie ma oleju a kopci mi tylko jak zapalam co przy tym silniku wydaje mi się normalne.
Z czego to jeszcze może wynikać?
Powiem tylko, że nie mam termostatu a przynajmniej nie ma go tam gdzie mi się wydaje, że powinien być.
Więc może jeszcze pytanie pomocnicze:
Gdzie w tym zacnym silniku powinien być termostat?
proszę o odpowiedź..
XJ 2,1 dumne TD - już brak ;(
Teraz YJ 4,2 gaźnik
Teraz YJ 4,2 gaźnik

termostat z przodu silnika, od bloku jest termostat, potem z termostatu idzie wąż do chlodnicy na górze.
ciśnienie w wodzie to może być uszczelka pod głowicą... na starym silniku tak miałem i jeździłem dłuugo
wywalało co teren płyn, ale było dobrze

ciśnienie w wodzie to może być uszczelka pod głowicą... na starym silniku tak miałem i jeździłem dłuugo

wywalało co teren płyn, ale było dobrze

- lesio jeep
-
powiem fajny ale cena kosmos
takie xj sprzedaja sie z bolem 1000 jewro
wiec moze lepiej poszukaj tanszego
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
[quote="AxiT1 chciałbym wiedzieć czy ten silnik ma dużo elektroniki ?[/quote]
Jest elektryka, nie ma elektroniki
Jest elektryka, nie ma elektroniki

Wesołych świąt. Ten z ogłoszenia jest widać dofinansowany. Za 1000 EU kupisz padło, w które sprzedawca nie chciał już dokładać. Wyjdzie na to samo + stracony czas.lesio jeep pisze:powiem fajny ale cena kosmos
XJ 2,1 TD '93
zabudowy, kratki bezpieczeństwa, zderzaki, bagażniki...
zabudowy, kratki bezpieczeństwa, zderzaki, bagażniki...
- lesio jeep
-
Jest elektryka, nie ma elektronikiGregor887 pisze:[quote="AxiT1 chciałbym wiedzieć czy ten silnik ma dużo elektroniki ?

Wesołych świąt. Ten z ogłoszenia jest widać dofinansowany. Za 1000 EU kupisz padło, w które sprzedawca nie chciał już dokładać. Wyjdzie na to samo + stracony czas.[/quote]lesio jeep pisze:powiem fajny ale cena kosmos
hohohoho
co ty niepowiesz

powiem wiecej ze 20 letnie to nie akcjie zeby inwestowac i jeszcze ten wiejski trzepak nalezalo by zdemontowac
wiec jeszcze raz szukaj tanszego i bez kreconego licznika
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?