Awaria skrzyni biegów grand Cherokee

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Awaria skrzyni biegów grand Cherokee

Post autor: Morgan » wt cze 21, 2011 6:46 am

Witam wszystkich. Na dniach byłem zmuszony kupić auto i kupiłem za rozsądną cene Jeep-a . Miał wiele niedociągnięć ale pomyślałem że go kupię i może mi się uda go naprawić. To Grand z 1999 z śilnikiem 3.1D i na dzień dzisiejszy wymieniam sam tylne zawieszenie . Natomiast martwi mnie usterka samoczynnego przerzucania biegów. Auto samo przerzuca biegi w czasie jazdy tak jakby coś nie łączyło. Na serwisie powiedzieli ze skrzynia biegów nie ma kontaktu z pedałem gazu . Chciałbym sie jeszcze was zapytać co wy o tym myślicie ?. dodatkowo obrotomierz na desce rozdzielczej cały czas skacze tak jakby też coś nie łączyło. Auto prawdopodobnie było bite ale chyba nie mocno. przebieg auta to jakieś 250000km

Awatar użytkownika
xm10

Kontaktowanie:

Re: Awaria skrzyni biegów grand Cherokee

Post autor: xm10 » wt cze 21, 2011 7:41 am

kurde musiałeś naprawde okazyjnie go kupić bo ten silnik i ta usterka to jest koszmarna przyszłość ... ja nigdy bym nie kupił z tym silnikiem :)3
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt cze 21, 2011 9:27 am

Dyzel, panie, moło poli :)21 :)21 :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » wt cze 21, 2011 11:35 am

xm10 pisze:kurde musiałeś naprawde okazyjnie go kupić bo ten silnik i ta usterka to jest koszmarna przyszłość ... ja nigdy bym nie kupił z tym silnikiem :)3
jak koszmarna ? na razie wiem ze na serwisie są kosmiczne ceny :o Opisz proszę co wiesz o tym silniku. kupiłem tego grata bo tanio było , nawet go dokładnie nie sprawdzałem . Zresztą patrole miały wybuchać a Rowery miały stać na warsztatach to wziąłem tego granda , pomyślałem co będzie to będzie

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt cze 21, 2011 5:46 pm

ale on ma 250000 km to powinien byc 4x padniety a jak nazlosc legendarnie niezawodna skrzynia padla :)21 Motor w twym aucie to VM motori pieciocylindrowy doskonaly moment i moc
legendarna usterkowosc i dlugowiecznosc proponuje zakup glowic i kapletu uszczelek wraz ze srobami ,popychacze hydrauliczne i dobry manual za jedyne 1300 yewro brutto i bedziesz mial na nastepne 300 tys km . co do skrzyni to sie nie znam zawsze mialem manualne :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt cze 21, 2011 6:20 pm

jak to mówi klasyk: tanio już było :)21

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » wt cze 21, 2011 9:42 pm

jakie biegi sam przełącza?
do 3ki czy wyzej tez?
skąd jesteś,wpisz w profilu
jak mieszkasz niedaleko to pomoge
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » wt cze 21, 2011 10:22 pm

adam_buszkowo pisze:jakie biegi sam przełącza?
do 3ki czy wyzej tez?
skąd jesteś,wpisz w profilu
jak mieszkasz niedaleko to pomoge
Pierwszy bieg jest dobrze , co do drugiego nie mam pewności ale trzeci i czwarty przeskakuje w czasie jazdy nie zależnie od prędkości . Wygląda to tak że przy prędkości 60 załącza mi sie kolejny bieg a potem rozpędzając sie dalej zredukuje mi o jeden w dół zamiast przerzucić do góry i tak w koło . Jadąc dalej w zakresie 70-90 to mi dosłownie biegi zmienia co kilka sekund. dodatkowo wskaźnik obrotomierza na desce rozdzielczej cały czas wariuje ( lata jak oszalały ale nie dalej jak są w danej chwili obroty ). Myślę ze wiązka moze być przerwana od impulsatora. Narazie go zaczynam pomału rozbierac i chyba rozwale go na częsci pierwsze . Mam czas z naprawą do zimy :) Potrzebna mi jest tylko wasza pomoc na forum , to mi wystarczy bo zreszta powinienem sam poradzic. Kluczy już dokupiłem :D

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » wt cze 21, 2011 10:49 pm

musisz wyjąć sterownik i mi go wysłać,nie poradzisz sobie z tym
nie ma nic wspolnego z tym impulsator i inne kabelki
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » wt cze 21, 2011 11:24 pm

adam_buszkowo pisze:musisz wyjąć sterownik i mi go wysłać,nie poradzisz sobie z tym
nie ma nic wspolnego z tym impulsator i inne kabelki
gdzie siedzi ten sterownik?

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » śr cze 22, 2011 10:28 am

odkręcisz miske olejowa w skrzyni i później kilkanascie śrubek .
jak cos to dzwoń
794684655
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » śr cze 22, 2011 12:03 pm

adam_buszkowo pisze:odkręcisz miske olejowa w skrzyni i później kilkanascie śrubek .
jak cos to dzwoń
794684655
dobrze , ale to trochę potrwa , mysle ze na dniach ją wyjmę. Dziękuję za tel , może się przyda :D
napisz mi jeszcze ile taka nowa zabawka kosztuje , nie chcem juz dzwonic do sklepu i pytac

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » śr cze 22, 2011 1:26 pm

sterownik nowy,myśle ze 2-4tys :)21
regeneracja okolo 250zł
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » śr cze 22, 2011 1:39 pm

adam_buszkowo pisze:sterownik nowy,myśle ze 2-4tys :)21
regeneracja okolo 250zł
to za tyle warto prawic :) ale jak wspomniałem wczesniej nie bedzie to tak szybko , w przyszłym tygodniu tym sie zajmę

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » śr cze 22, 2011 6:43 pm

adam_buszkowo pisze:odkręcisz miske olejowa w skrzyni i później kilkanascie śrubek .
jak cos to dzwoń
794684655
odkręciłem ją dziś , teraz :) . Tam komputer jest cały w oleju , czy własnie tak to powinno wyglądac ? kaseta ma jakies 15cm x 15cm , poprostu spodziewałem sie mniejszej :roll: teraz pewnie powinienem ją wyjąc ale czy odłączyc akumulator przed odłączeniem ? narazie dalej nie dotykam , zaczekam
troche zle to oceniłem , te coś czarne to filtr był oleju a komputer to nie wiem , dziwne to tam wszystko , narazie nie ogarniam tego ,automat to chyba koszmar :o

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » śr cze 22, 2011 10:09 pm

to na co patrzysz to filtr oleuju :)21
Obrazek
po zdjeciu miski Obrazek
odkrecasz dzwignie kick-downa i pozycjonera
Obrazek
Obrazek
srubki 1 i 2
Obrazek
nastepnie srubki na klucz 11
Obrazek
Obrazek
uważaj na sprężyny(widac na foto)
ObrazekObrazek
Obrazek
opuszczasz całą płyte sterujaca i wysuwasz do przodu samochodu,ale auto musi byc mobilne na 20cm do przodu i do tyłu.
Po opuszczeniu plyty energicznie wyszarpujesz plyte do przodu ,ale w tym samym momencie ktos musi bujac autem do przodu i do tyłu.
Po wypieciu tej dzwigni,aut straci Park,a wiec reczny trzeba zaciagnać lub podlożyc kliny.
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » śr cze 22, 2011 10:27 pm

opuszczasz całą płyte sterujaca i wysuwasz do przodu samochodu,ale auto musi byc mobilne na 20cm do przodu i do tyłu.
Po opuszczeniu plyty energicznie wyszarpujesz plyte do przodu ,ale w tym samym momencie ktos musi bujac autem do przodu i do tyłu.
Po wypieciu tej dzwigni,aut straci Park,a wiec reczny trzeba zaciagnać lub podlożyc kliny.[/quote]
nie wiem czy z tym poradze sobie , nigdy sie nie bawiłem automatem. Ale powiedz mi jaka masz pewnosc ze to akurat tam trzeba szukac usterki ?

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » czw cze 23, 2011 12:03 am

Gdybym postepował jak cała reszta firm,które remontuja skrzynie to bym poprosil zebyś przyjechał do mnie,po jeździe probnej diagnoza,skrzynia uszkodzona,do remontu
KOSZTORYS
wyjecie i włożenie 1600zł
wymiana wszystkich tarcz i taśm,panewek,ślizgów,planetarek,koszy,polerowanie pozostalych części itd
3800zł
regeneracja konwertera oraz sterownika 1400zł
Remont jakieś 7000zl

uwierz mi ze w tych skrzyniach mam juz ogromne doswiadczenie.
i podpowiadam ci,ze jest szansa na przywrocenie tej skrzyni sprawności,ale gwarancji nie daje bo autem nie jechałem.
na odleglość tylko tak moge pomóc.
Niestety jesli zaniedbasz skrzynie ,bedzie czekał cie remont
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » czw cze 23, 2011 8:57 am

jest jeszcze pewna anomalia w tym aucie . jak obrotomierz nie wariuje to automat też zachowuje się normalnie , musze chyba najpierw posprawdzać wiązki. Widziałem ze w tym aucie są pociete wiązki w nie których miejscach , znaczy ze juz tam ktoś palce sadził , może teraz tylko coś nie łączy , jak nic nie znajdę to wtedy przejdziemy do wyjmowania sterownika . Może przy okazji ktoś ma schemat elektryczny Jeep grande cheerokee 1999 ?bardzo by mi sie przydał . A i jeszcze jedno pytanko , jak jest najlepiej sie zabrac do wymiany uszczelniacza silnika od strony skrzyni ?

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » pn cze 27, 2011 10:26 pm

Morgan pisze:jest jeszcze pewna anomalia w tym aucie . jak obrotomierz nie wariuje to automat też zachowuje się normalnie , musze chyba najpierw posprawdzać wiązki. Widziałem ze w tym aucie są pociete wiązki w nie których miejscach , znaczy ze juz tam ktoś palce sadził , może teraz tylko coś nie łączy , jak nic nie znajdę to wtedy przejdziemy do wyjmowania sterownika . Może przy okazji ktoś ma schemat elektryczny Jeep grande cheerokee 1999 ?bardzo by mi sie przydał . A i jeszcze jedno pytanko , jak jest najlepiej sie zabrac do wymiany uszczelniacza silnika od strony skrzyni ?
dziś znalazłem usterkę sam , możecie usunac ten temat , poco ma tu zasmiecac :roll: Jeszcze chciałbym podziekowac tym co strali mi sie pomóc, dziękuję :D

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt cze 28, 2011 8:06 am

Morgan pisze:
Morgan pisze:jest jeszcze pewna anomalia w tym aucie . jak obrotomierz nie wariuje to automat też zachowuje się normalnie , musze chyba najpierw posprawdzać wiązki. Widziałem ze w tym aucie są pociete wiązki w nie których miejscach , znaczy ze juz tam ktoś palce sadził , może teraz tylko coś nie łączy , jak nic nie znajdę to wtedy przejdziemy do wyjmowania sterownika . Może przy okazji ktoś ma schemat elektryczny Jeep grande cheerokee 1999 ?bardzo by mi sie przydał . A i jeszcze jedno pytanko , jak jest najlepiej sie zabrac do wymiany uszczelniacza silnika od strony skrzyni ?
dziś znalazłem usterkę sam , możecie usunac ten temat , poco ma tu zasmiecac :roll: Jeszcze chciałbym podziekowac tym co strali mi sie pomóc, dziękuję :D

To może podziel się wiedzą, co było przyczyną ? Może się kiedyś komuś przydać, przynajmniej naprowadzić, gdzie szukać usterki...
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » wt cze 28, 2011 10:54 pm

Usterka tkwiła tak jak przepuszczałem w wiązce elektrycznej . Pociągnąwszy za wiązkę przy skrzyni biegów , dokładnie tą z dwoma kabelkami na początku nic się nie działo i wskaźnik obrotów dalej skakał ale jak tak mocniej pociągnąłem to auto zmieniło na chwile obroty i zaczeło wszystko działac jak należy. Był nawet moment gdy wskazówka obrotomierza leżała na 0 i nawet po dodaniu gazu nie było żadnej reakcji . Puściłem wiązkę i znowu obroty zaczęły skakać . No i wszystko wiadomo . Teraz jestem na etapie wyjmowania silnika by dojść do miejsca gdzie kable są przetarte albo na jednym z gniazd nie łączą. Po prawdzie mogłem zostawić to rozbieranie auta bo po kilku próbach naciągania wiązka zaczęła łączyć, ale wiem że zostawiajac tak jak jest usterka by powróciła . Robiłem potem jazdę próbną i skrzynia pięknie przerzucała biegi . Rozbieram auto bo jeszcze muszę wymienic uszczelniacze na wale silnika , trzeba rozpoławiać . Może ktoś z was rozpoławiał Jeep Grande cherokiee WJ to porosiłbym o podzielenie się wiedzą bo ja jeszcze nie przerabiałem takiego auta . Na razie myślę jak odkręcić wisko

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » śr cze 29, 2011 5:52 pm

Morgan pisze:(...)Może ktoś z was rozpoławiał Jeep Grande cherokiee WJ to porosiłbym o podzielenie się wiedzą bo ja jeszcze nie przerabiałem takiego auta .(...)
Całkiem banalna sprawa, duża szlifierka kątowa i ogień, albo zapytaj chłopaków na szrotach.. z tym ze oni chyba palnikami jadą... :roll: :roll:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
Morgan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Morgan » śr cze 29, 2011 9:54 pm

Przemekslaw pisze:
Morgan pisze:(...)Może ktoś z was rozpoławiał Jeep Grande cherokiee WJ to porosiłbym o podzielenie się wiedzą bo ja jeszcze nie przerabiałem takiego auta .(...)
Całkiem banalna sprawa, duża szlifierka kątowa i ogień, albo zapytaj chłopaków na szrotach.. z tym ze oni chyba palnikami jadą... :roll: :roll:
I tu masz rację , wyjecie silnika jest raczej nie mozliwe bo uszy na których jest zamocowany w ramie to uniemożliwiają . Ale mi sie udało go opuścić jakieś 15 cm do drążka kierownicy . Jutro będzie dzień w którym go rozpołowię . Teraz jeszcze jedno pytanie bo nie wiem jak jest zamocowane koło na wale , te które napędza wszystkie kółka z przodu silnika przy chłodnicy . Czy jest nasadzane na gorąco czy jest jakoś inaczej ? Nie miem jak je zdjąć

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » śr cze 29, 2011 9:59 pm

odkręcić i wycisnąć :)21 :)21
ale dla pewności wrzuc fotke :)21 :)21 :)21

:)21 :)21 :)21 :)21
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ODPOWIEDZ