Prosze was o pomoc grand cherokee 2,7crdi rok 2003
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Prosze was o pomoc grand cherokee 2,7crdi rok 2003
Pisze na forum bo nie moge sobje dac rane z problemem ktory mnie nawiedzil. Raz auto jedzie a raz nie daje rady i wchodzi w program awaryjny.Po podlaczeniu do komputera wychodzi ok 10 bledow ktore sie kasuja, Ale jeden zostaje nr bledu (P1270) i nie moge dojsc o co kaman. dzieki za pomoc
Re: Prosze was o pomoc grand cherokee 2,7crdi rok 2003
prosta sprawa...
łapiesz notlauf kiedy silnik wchodzi na obroty a potem przechodzi w tryb awaryjny
po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu jest wszystko ok do określonych obrotów... i potem to samo
tak ?
łapiesz notlauf kiedy silnik wchodzi na obroty a potem przechodzi w tryb awaryjny
po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu jest wszystko ok do określonych obrotów... i potem to samo
tak ?
-
- jestem tu nowy...
dokladnie, tylko dziwne jest to ze po podlaczeniu pod komputer pokazuje ok 10 bledow, wszystkie mozna inne wykasowac tylko ten jeden w/w nie da rady.
no to masz do wyboru:
- albo nieszczelność w układzie dolotowym (węże, połączenia, IC)
- albo masz zapieczone sterowanie łopatkami turbiny.. efekt tzw. jazdy w kapeluszu
- albo nieszczelność w układzie dolotowym (węże, połączenia, IC)
- albo masz zapieczone sterowanie łopatkami turbiny.. efekt tzw. jazdy w kapeluszu
prawdopodobnie czujnik w pedale gazu coś szwankujewszystkie mozna inne wykasowac tylko ten jeden w/w nie da rady.
-
- jestem tu nowy...
Dzieki kolego za podpowiedz tez tak wlasnie przypuszczalem ze turbo wadliwe jest. Podobny problem mialem w vw az skonczylo sie na wymianie turbosprerzarki i problem mina.
Dzieki pozdrawjam
Dzieki pozdrawjam
nie nie nie...
to nie wina turbiny a sterowania łopatkami turbiny
trzeba to sterowanie "rozruszać" a nie wymieniać całą turbinę jak robi to ASO VW
to nie wina turbiny a sterowania łopatkami turbiny
trzeba to sterowanie "rozruszać" a nie wymieniać całą turbinę jak robi to ASO VW

Chodzą legendy, że to ten sam silnik, co w Ssangyongu
(nie moim, ja mam 2.0, ale podobny problem się pojawia).
Otóż - ciśnienie doładowania sterowane jest podciśnieniowym siłownikiem. Podciśnienie do niego jest sterowane elektronicznym modułem zawierającym czujnik ciśnienia i elektrozawór. Element ten zamocowany jest na silniku i ma ciężkie życie (ciepło i trzęsie). Jak umiera, to objaw jest jak w opisie.
To tylko teoria - silniki mają to samo źródlo (MB) ale osprzet może być inny. W kazdym razie masz kolejnego podejrzanego (po przewodach, zapieczonej kierownicy sprężarki, a może dziurze w podciśnieniu).
Masz listę błędów? Te 10 co się kasują też mogą dawać jakieś wskazówki.

Otóż - ciśnienie doładowania sterowane jest podciśnieniowym siłownikiem. Podciśnienie do niego jest sterowane elektronicznym modułem zawierającym czujnik ciśnienia i elektrozawór. Element ten zamocowany jest na silniku i ma ciężkie życie (ciepło i trzęsie). Jak umiera, to objaw jest jak w opisie.
To tylko teoria - silniki mają to samo źródlo (MB) ale osprzet może być inny. W kazdym razie masz kolejnego podejrzanego (po przewodach, zapieczonej kierownicy sprężarki, a może dziurze w podciśnieniu).
Masz listę błędów? Te 10 co się kasują też mogą dawać jakieś wskazówki.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
w Musso był silnik 2.9
ta przypadłość dotyczy chyba wszystkich silników diesla z turbiną o zmiennej geometrii

ta przypadłość dotyczy chyba wszystkich silników diesla z turbiną o zmiennej geometrii
Nie piszę o Musso. Kyron i nowy Rexton mają 2.7. Z turbiną VGT, common railem, wtryskami Delphi - samo szczęścieSygma pisze:w Musso był silnik 2.9![]()

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
to jest to silnik Merca..
choć ten miał wtryski Bosch'a
prawdopodobnie kupili licencję i trochę go poprawili by spełniał normy EURO
choć ten miał wtryski Bosch'a
prawdopodobnie kupili licencję i trochę go poprawili by spełniał normy EURO