Jakiego jeepa WJ-ta kupić?
Moderator: Mroczny
Jakiego jeepa WJ-ta kupić?
Witam kolegów. Do off roadu mam zmotę, a teraz dla żony i jako rodzinne auto chcę kupić jeepa grand cherokee z 2004 roku (te po lifcie najbardziej mi się podobają). Chcę kupić z silnikiem 4,7. Tylko właśnie nie wiem,czy zwykłego,czy mocniejszego "overlanda"? Czy przez to że jest mocniejszy,nie jest przypadkiem mniej żywotny i np.dużo więcej pali? Czy mam kupić ze skrzynią quadra drive,bo wyczytałem że niby są najmocniejsze i przy quadra drive tylny most raczej na pewno będzie z LSD. No i najważniejsze. Kiedyś miałem ZJ-ta z 95 roku i koszmarnie się prowadził po naszych drogach,mam na myśli koleiny. Czy WJ lepiej się prowadzi, czy też trudno utrzymać go na drogach z wybojami? Ewentualnie jak temu zaradzić? Może overland ma sztywniejsze zawieszenie? Podsumowując. Ma być grand cherokee 4,7 z 2004 roku. Jakiego mam szukać zebym i ja czasami mógł przejechać się po jakiś "szutrach"
.Z góry dziękuję za pomoc.

KOBIETA KTÓRA PRZYNOSI CI RANO PIWO NA KACA,JEST NIE TYLKO MĄDRA,ALE RÓWNIEŻ PIĘKNA!!!
Re: Jakiego jeepa WJ-ta kupić?
Overland to wersja wyposazenia a nie silnika
Chociaz w sumie w overlandzie byly tylko HO 265hp
W quadra drive masz z przodu i z tylu blokade "trak lok" czyli wymysl jeepowy, pompa oleju i tarczki podobne do tych w lsd. Przy seryjnych kolkach sporo daje.
Wj niestety buja, pomaga zalozenie np stabilizatorow addco i innych amorkow.

W quadra drive masz z przodu i z tylu blokade "trak lok" czyli wymysl jeepowy, pompa oleju i tarczki podobne do tych w lsd. Przy seryjnych kolkach sporo daje.
Wj niestety buja, pomaga zalozenie np stabilizatorow addco i innych amorkow.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
To czemu wszyscy na allegro piszą że overland ma coś koło 250 koni? 

KOBIETA KTÓRA PRZYNOSI CI RANO PIWO NA KACA,JEST NIE TYLKO MĄDRA,ALE RÓWNIEŻ PIĘKNA!!!
To co jest napisane na allegro to wogole zazwyczaj bajki wiec 

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- Alberciczek
Tak jak napisał Qbartx - nie patrz na to, co piszą na allegro - oni tylko te auta sprzedają, a tak naprawdę nie wiedzą za bardzo o nich nic. Tyle tylko co się dowiedzą jak się przejadą...
WJ-ta są trzy wersje wyposażenia - Laredo, Limited oraz Overland. Zerknij na tą stronkę a wszystkiego się dowiesz - http://www.jeepnieci.pl/wj.html.
Zwróć uwagę na dwa rodzaje silników 4,7 - jeden ma 223KM ( PT ) , a drugi ma 258KM ( HO ). Jest też różnica w latach produckji - PT od 1998 do 2005, a HO od 2001 do 2005. Tego HO jest bardzo ciężko trafić. Co do QD, to jak chcesz auto z 2004 roku, to musisz sprawdzić jakia jest skrzynia rozdzielcza, bo w 2004 roku były wkładane dwa rodzaje tych skrzyń - NV247 i NV147 - jaka jest różnica wyczytasz na tej stronce co zapodałem. Co do LSD, to kupując Jeepa musisz patrzeć jakie ma mosty - z przodu jest D30 i jak jest QD, to ma Vari-loc-ki, a z tyłu były montowane dwa rodzaje mostów - D35 i D44 - ten ostatni był montowany chyba tylko w Grandach z silnikiem 4,0ccm. A ten pierwszy był z pozostałymi silnikami. I w tym też były vari-loc-ki. Ale nigdy nie ma pewności, czy ktoś czegoś nie wymienił. Kupując musisz wejść pod auto i sprawdzić zarówno reduktor jak i mosty. Po czym poznać mosty też jest na tej zapodanej stronce.
No i kupując WJ z QD musisz też sprawdzić działanie i reduktora i vari-loc-ków, bo wystarczy, że ktoś nie zadbał o olej i już jest po vari-loc-kach albo po reduktorze.
WJ-ta są trzy wersje wyposażenia - Laredo, Limited oraz Overland. Zerknij na tą stronkę a wszystkiego się dowiesz - http://www.jeepnieci.pl/wj.html.
Zwróć uwagę na dwa rodzaje silników 4,7 - jeden ma 223KM ( PT ) , a drugi ma 258KM ( HO ). Jest też różnica w latach produckji - PT od 1998 do 2005, a HO od 2001 do 2005. Tego HO jest bardzo ciężko trafić. Co do QD, to jak chcesz auto z 2004 roku, to musisz sprawdzić jakia jest skrzynia rozdzielcza, bo w 2004 roku były wkładane dwa rodzaje tych skrzyń - NV247 i NV147 - jaka jest różnica wyczytasz na tej stronce co zapodałem. Co do LSD, to kupując Jeepa musisz patrzeć jakie ma mosty - z przodu jest D30 i jak jest QD, to ma Vari-loc-ki, a z tyłu były montowane dwa rodzaje mostów - D35 i D44 - ten ostatni był montowany chyba tylko w Grandach z silnikiem 4,0ccm. A ten pierwszy był z pozostałymi silnikami. I w tym też były vari-loc-ki. Ale nigdy nie ma pewności, czy ktoś czegoś nie wymienił. Kupując musisz wejść pod auto i sprawdzić zarówno reduktor jak i mosty. Po czym poznać mosty też jest na tej zapodanej stronce.
No i kupując WJ z QD musisz też sprawdzić działanie i reduktora i vari-loc-ków, bo wystarczy, że ktoś nie zadbał o olej i już jest po vari-loc-kach albo po reduktorze.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...
Karwa, jak zwykle posralem nazwy, vari lok oczywiscie
Ale opis dobry

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- Alberciczek
Qbartx - oj tam, oj tam
Ja tylko zastanawiam się z lekka, czy WJ 4,7 QD to jest dobry pomysł na rodzinny samochód - spalanie w okolicach 20 litrów LPG ( na Pb jeszcze nie sprawdzałem i jakoś nie jestem ciekawy
, ale podejrzewam, że tyle samo )
, a na reduktorze w granicach 25 litrów i pilnowanie wymiany olejów w reduktorze i mostach - troszku drogawe
. I lepiej stosować w mostach oryginał Mopara, aczkolwiek były pogłoski, że lano inny, troszkę tańszy, ale nikt nie potwierdził, czy vari-loc-ki działają bezproblemowo. Za to do reduktora jest tańszy zamiennik 

Ja tylko zastanawiam się z lekka, czy WJ 4,7 QD to jest dobry pomysł na rodzinny samochód - spalanie w okolicach 20 litrów LPG ( na Pb jeszcze nie sprawdzałem i jakoś nie jestem ciekawy

20 to jak sie lekka noge ma chyba, kobieca powiedzialbym, ze
Kto normalny kupuje samochod z silnikiem 4.7 benzynowym zeby mulic
Do mostow jest kupe zamiennikow, do reduktora tez zamiennik jest, tragedii nie ma. No i kto w plaskaczu bedzie zmienial oleje na tyle czesto , zeby go te ceny dotknely?
Wozek fajny ale koszty utrzymania wysokie niestety

Do mostow jest kupe zamiennikow, do reduktora tez zamiennik jest, tragedii nie ma. No i kto w plaskaczu bedzie zmienial oleje na tyle czesto , zeby go te ceny dotknely?

Wozek fajny ale koszty utrzymania wysokie niestety

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
Dzięki koledzy. Stronka zajebista. Wszystko wiadomo. Co do rodzinnego auta...cóż,nie mam wyjścia. To jedyne auto 4x4 które podoba się żonie. Jak nie jeep,to będę musiał kupić vectre C,albo jakiegoś passata
A wiadomo co ja bym wolał
. I przy okazji,niby to niechcący,będę miał czym ciągać mojego parcha na rajdy
Trochę mnie tylko martwi,że jak żonka wsiądzie za kierownicę i zobaczy jak się go prowadzi,to od razu karze mi go sprzedać 

Z dużym spalaniem się liczę. Miałem kiedyś ZJ 4 litry z gazem. Palił mi 20l. a z przyczepą 25l.
- Alberciczek
No ja powiem, że jeżdżę i jestem zadowolony. Jeep Grand Cherokee 4,7 QD to jest auto, które ma prawdziwy napęd na 4 koła, a nie tylko na dwie osie. Trzeba tylko dbać o wymianę olejów tak jak wspominałem. No i kopszta utrzymania
. No ale jak się podoba, żonie, to się nie dyskutuje 

zwłaszcza z taką co przynosi rano piwo na kacaAlberciczek pisze: No ale jak się podoba, żonie, to się nie dyskutuje

Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907
Dzięki. Ale o takiej żonie,to ja tylko tak sobie po cichutku marzę
Jak już kupię autko,to pochwalę się na forum. 

A LIBERTY to warte zachodu? Czy lepszy WJ?
- Misiek Cypr
-
Liberty jest dosc ciasny, ale jak 3.7V6 z napedem full time to fajny bardzo jest.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044