Jakiego jeepa WJ-ta kupić?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
ebemorag

Jakiego jeepa WJ-ta kupić?

Post autor: ebemorag » wt sty 31, 2012 8:53 pm

Witam kolegów. Do off roadu mam zmotę, a teraz dla żony i jako rodzinne auto chcę kupić jeepa grand cherokee z 2004 roku (te po lifcie najbardziej mi się podobają). Chcę kupić z silnikiem 4,7. Tylko właśnie nie wiem,czy zwykłego,czy mocniejszego "overlanda"? Czy przez to że jest mocniejszy,nie jest przypadkiem mniej żywotny i np.dużo więcej pali? Czy mam kupić ze skrzynią quadra drive,bo wyczytałem że niby są najmocniejsze i przy quadra drive tylny most raczej na pewno będzie z LSD. No i najważniejsze. Kiedyś miałem ZJ-ta z 95 roku i koszmarnie się prowadził po naszych drogach,mam na myśli koleiny. Czy WJ lepiej się prowadzi, czy też trudno utrzymać go na drogach z wybojami? Ewentualnie jak temu zaradzić? Może overland ma sztywniejsze zawieszenie? Podsumowując. Ma być grand cherokee 4,7 z 2004 roku. Jakiego mam szukać zebym i ja czasami mógł przejechać się po jakiś "szutrach" :wink: .Z góry dziękuję za pomoc.
KOBIETA KTÓRA PRZYNOSI CI RANO PIWO NA KACA,JEST NIE TYLKO MĄDRA,ALE RÓWNIEŻ PIĘKNA!!!

Awatar użytkownika
Qbartx

Re: Jakiego jeepa WJ-ta kupić?

Post autor: Qbartx » wt sty 31, 2012 9:00 pm

Overland to wersja wyposazenia a nie silnika ;) Chociaz w sumie w overlandzie byly tylko HO 265hp
W quadra drive masz z przodu i z tylu blokade "trak lok" czyli wymysl jeepowy, pompa oleju i tarczki podobne do tych w lsd. Przy seryjnych kolkach sporo daje.
Wj niestety buja, pomaga zalozenie np stabilizatorow addco i innych amorkow.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
ebemorag

Post autor: ebemorag » wt sty 31, 2012 9:14 pm

To czemu wszyscy na allegro piszą że overland ma coś koło 250 koni? :roll:
KOBIETA KTÓRA PRZYNOSI CI RANO PIWO NA KACA,JEST NIE TYLKO MĄDRA,ALE RÓWNIEŻ PIĘKNA!!!

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » wt sty 31, 2012 9:18 pm

To co jest napisane na allegro to wogole zazwyczaj bajki wiec :roll:
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » wt sty 31, 2012 10:09 pm

Tak jak napisał Qbartx - nie patrz na to, co piszą na allegro - oni tylko te auta sprzedają, a tak naprawdę nie wiedzą za bardzo o nich nic. Tyle tylko co się dowiedzą jak się przejadą...
WJ-ta są trzy wersje wyposażenia - Laredo, Limited oraz Overland. Zerknij na tą stronkę a wszystkiego się dowiesz - http://www.jeepnieci.pl/wj.html.
Zwróć uwagę na dwa rodzaje silników 4,7 - jeden ma 223KM ( PT ) , a drugi ma 258KM ( HO ). Jest też różnica w latach produckji - PT od 1998 do 2005, a HO od 2001 do 2005. Tego HO jest bardzo ciężko trafić. Co do QD, to jak chcesz auto z 2004 roku, to musisz sprawdzić jakia jest skrzynia rozdzielcza, bo w 2004 roku były wkładane dwa rodzaje tych skrzyń - NV247 i NV147 - jaka jest różnica wyczytasz na tej stronce co zapodałem. Co do LSD, to kupując Jeepa musisz patrzeć jakie ma mosty - z przodu jest D30 i jak jest QD, to ma Vari-loc-ki, a z tyłu były montowane dwa rodzaje mostów - D35 i D44 - ten ostatni był montowany chyba tylko w Grandach z silnikiem 4,0ccm. A ten pierwszy był z pozostałymi silnikami. I w tym też były vari-loc-ki. Ale nigdy nie ma pewności, czy ktoś czegoś nie wymienił. Kupując musisz wejść pod auto i sprawdzić zarówno reduktor jak i mosty. Po czym poznać mosty też jest na tej zapodanej stronce.
No i kupując WJ z QD musisz też sprawdzić działanie i reduktora i vari-loc-ków, bo wystarczy, że ktoś nie zadbał o olej i już jest po vari-loc-kach albo po reduktorze.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » wt sty 31, 2012 10:12 pm

Karwa, jak zwykle posralem nazwy, vari lok oczywiscie :)2 Ale opis dobry :)21 :)21
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » wt sty 31, 2012 10:39 pm

Qbartx - oj tam, oj tam :)
Ja tylko zastanawiam się z lekka, czy WJ 4,7 QD to jest dobry pomysł na rodzinny samochód - spalanie w okolicach 20 litrów LPG ( na Pb jeszcze nie sprawdzałem i jakoś nie jestem ciekawy :)21 , ale podejrzewam, że tyle samo ) :)21 , a na reduktorze w granicach 25 litrów i pilnowanie wymiany olejów w reduktorze i mostach - troszku drogawe :( . I lepiej stosować w mostach oryginał Mopara, aczkolwiek były pogłoski, że lano inny, troszkę tańszy, ale nikt nie potwierdził, czy vari-loc-ki działają bezproblemowo. Za to do reduktora jest tańszy zamiennik 8)

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » wt sty 31, 2012 10:44 pm

20 to jak sie lekka noge ma chyba, kobieca powiedzialbym, ze :)21 Kto normalny kupuje samochod z silnikiem 4.7 benzynowym zeby mulic ?? ?? :)9 :)9
Do mostow jest kupe zamiennikow, do reduktora tez zamiennik jest, tragedii nie ma. No i kto w plaskaczu bedzie zmienial oleje na tyle czesto , zeby go te ceny dotknely? :)
Wozek fajny ale koszty utrzymania wysokie niestety :)16
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
ebemorag

Post autor: ebemorag » śr lut 01, 2012 8:36 am

Dzięki koledzy. Stronka zajebista. Wszystko wiadomo. Co do rodzinnego auta...cóż,nie mam wyjścia. To jedyne auto 4x4 które podoba się żonie. Jak nie jeep,to będę musiał kupić vectre C,albo jakiegoś passata :roll: A wiadomo co ja bym wolał ;). I przy okazji,niby to niechcący,będę miał czym ciągać mojego parcha na rajdy :)21 Trochę mnie tylko martwi,że jak żonka wsiądzie za kierownicę i zobaczy jak się go prowadzi,to od razu karze mi go sprzedać :roll:

Awatar użytkownika
ebemorag

Post autor: ebemorag » śr lut 01, 2012 8:39 am

Z dużym spalaniem się liczę. Miałem kiedyś ZJ 4 litry z gazem. Palił mi 20l. a z przyczepą 25l.

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » śr lut 01, 2012 10:51 am

No ja powiem, że jeżdżę i jestem zadowolony. Jeep Grand Cherokee 4,7 QD to jest auto, które ma prawdziwy napęd na 4 koła, a nie tylko na dwie osie. Trzeba tylko dbać o wymianę olejów tak jak wspominałem. No i kopszta utrzymania :-? . No ale jak się podoba, żonie, to się nie dyskutuje :)21

sebalodz

Post autor: sebalodz » śr lut 01, 2012 7:47 pm

Alberciczek pisze: No ale jak się podoba, żonie, to się nie dyskutuje :)21
zwłaszcza z taką co przynosi rano piwo na kaca :)21
Seba Lodz
MAM SYNKA :-)
GG - 1103907

Awatar użytkownika
ebemorag

Post autor: ebemorag » śr lut 01, 2012 8:14 pm

Dzięki. Ale o takiej żonie,to ja tylko tak sobie po cichutku marzę :lol: :)2 Jak już kupię autko,to pochwalę się na forum. :)11

Awatar użytkownika
ebemorag

Post autor: ebemorag » czw lut 02, 2012 11:17 am

A LIBERTY to warte zachodu? Czy lepszy WJ?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 02, 2012 1:10 pm

Liberty jest dosc ciasny, ale jak 3.7V6 z napedem full time to fajny bardzo jest.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”