dziwne drgania oraz dzwięki w Liberty
Moderator: Mroczny
dziwne drgania oraz dzwięki w Liberty
Witam,
Koledzy być może ktos z Was miał podobny obiaw i cos mi doradzi.
Zauważyłem w Liberty (silnik 3,7 skrzynia automat reduktor z full time) iz w czasie jazdy a najczesniej przy zwalnianiu (bez hamowania ) powstają drgania a przy tym dzwieki. Myslalem na poczatku ze to łożysko. Cos mnie tknęło, aby sprawdzić olej w skrzyni. I było za mało jakieś 700 ml. Podniosłem samochód na kobyłkach wrzuciłem bieg i jazda na do 90 KM/h . Na kołach cisza, na wale nie widać bicia, ale cos huczało w okolicach skrzyni, lub reduktora. Drgania także się pojawiały.
Teraz zaczynam się martwic. Pojadę pewnie do jakiegoś mechaniora, aby rzucił okiem.
Zastanawiam sie tylko czy cos mi poradzi i bedzie wiedzial jak sprawdzic
ARTUR
Koledzy być może ktos z Was miał podobny obiaw i cos mi doradzi.
Zauważyłem w Liberty (silnik 3,7 skrzynia automat reduktor z full time) iz w czasie jazdy a najczesniej przy zwalnianiu (bez hamowania ) powstają drgania a przy tym dzwieki. Myslalem na poczatku ze to łożysko. Cos mnie tknęło, aby sprawdzić olej w skrzyni. I było za mało jakieś 700 ml. Podniosłem samochód na kobyłkach wrzuciłem bieg i jazda na do 90 KM/h . Na kołach cisza, na wale nie widać bicia, ale cos huczało w okolicach skrzyni, lub reduktora. Drgania także się pojawiały.
Teraz zaczynam się martwic. Pojadę pewnie do jakiegoś mechaniora, aby rzucił okiem.
Zastanawiam sie tylko czy cos mi poradzi i bedzie wiedzial jak sprawdzic
ARTUR
Artur B
- vandall_jr
-
Re: dziwne drgania oraz dzwięki w Liberty
Sprawdź przedni wał. Ja miałem problem z przegubem -był luz i wibrowało.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Takie drgania takze wystepuja tylko na tylnym napedzie. Przedni wał nie pracuje.
Wczoraj jeszcze wszedlem pod samochod i wydaje mi sie ze mam luz na łożysku na wyjscu z reduktora oraz przednim krzyzaku tylnego włu. Lekki luz ale jest.
Wczoraj jeszcze wszedlem pod samochod i wydaje mi sie ze mam luz na łożysku na wyjscu z reduktora oraz przednim krzyzaku tylnego włu. Lekki luz ale jest.
Artur B
- vandall_jr
-
Na tylnym wale w red. jest panewka. Ja tam też mam luz i nie ma drgań.A jeśli chodzi o krzyżak to nie jest wskazane aby miał luz nawet jeśli jest on niewielki.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- vandall_jr
-
Jeśli zaznaczysz pozycję widełek wzg siebie i jej nie zmienisz to raczej nie będzie konieczne wyważanie wału .Proforma można to zrobić ale sprawdziłbym czy wibracje ustały po wymianie krzyżaka.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Krzyżaki wymienione. Jeden miał lekki luz, drugi stał.
Teraz cisza
Teraz cisza
Artur B
- vandall_jr
-

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL