Co odciąga tłoczki hamulcowe ?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Slavkoo

Co odciąga tłoczki hamulcowe ?

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 8:12 am

Witam wszystkich co się znają na wszystkim :) Postanowiłem was zapytać co odciąga tłoczki hamulcowe ? i czy ABS ma wpływ na odciąganie tłoczków hamulcowych ?

Awatar użytkownika
ernil

Re: Co odciąga tłoczki hamulcowe ?

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 8:20 am

XTZ 750
Outback EJ25 MT

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 8:29 am

Slavkoo pisze: i czy ABS ma wpływ na odciąganie tłoczków hamulcowych ?
nie ma

Co do samego odciągania...
Po zluzowaniu hamulca spada ciśnienie w układzie hydraulicznym. Gumowe uszczelki
przybierają/wracają znowu do swojego poprzedniego kształtu.... a przy tym odciągają tłoczek od tarczy o wartość około 0,15 mm.
I to wystarczy.

Obrazek

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 8:43 am

W idealnie sprawnym układzie owszem. Ale w takim, co już chwilę pojeździł i był serwisowany przez pana Kazia, to raczej nierówności tarczy/klocka, luz na łożyskach itp będzie powodował "odepchnięcie" klocków. No i jeszcze kwestia jaki rodzaj zacisku.
Ale faktycznie powrót tłoczka wspomagać może fakt, że gumowa uszczelka pomiędzy tłoczkiem a cylindrem zacisku wraca zabierając ze sobą tłoczek.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 8:47 am

Tak sobie jeszcze dumam i jest jeszcze jedna kwestia Sygma. Klocki hamulcowe nie są zawsze mocowane w tłoczku. I wtedy z owego idealnego rozwiązania niewiele wychodzi, bo klocek i tak styka się z tarczą na nierównościach, przeciążeniach itp.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 8:51 am

A co z pompką hamulcową , czy ona może tez pomagać w odciąganiu tłoczka ? bo rozebrałem takową pompkę i ma oring do odciagania tylko ze delikatnie przepuszcza jak powoli odciagam .

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 8:55 am

Slavkoo pisze:A co z pompką hamulcową , czy ona może tez pomagać w odciąganiu tłoczka ? bo rozebrałem takową pompkę i ma oring do odciagania tylko ze delikatnie przepuszcza jak powoli odciagam .
też nie
pompa daje tylko ciśnienie w układ

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 9:00 am

ernil pisze:Tak sobie jeszcze dumam i jest jeszcze jedna kwestia Sygma. Klocki hamulcowe nie są zawsze mocowane w tłoczku. I wtedy z owego idealnego rozwiązania niewiele wychodzi, bo klocek i tak styka się z tarczą na nierównościach, przeciążeniach itp.
ale zawsze klocek jest naciskany przez tłoczek
Jeżeli tłoczek "zluzuje" nacisk na klocek to ten zostanie odsunięty przez samą tarczę która ma zawsze jakieś bicie (choć nie powinno ono przekraczać 0,05mm "na zimno")
Jeżeli klocki na prowadnicach się zapieką.. no to mamy szybsze zużycie + grzanie się tarcz. Szczególnie narażone są na to układy ATE

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:04 am

To jak pompka nic nie ma do tego to moze faktycznie jakieś luzy na kole albo cos z tarcza bo tłoczek mi odchodzi te 0,15mm a nawet wiecej . Widać to wzrokowo. A jeszcze pytanie o odpowietrzenie układu z ABS ? bo teraz muszę złożyć do kupy :o

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 9:10 am

a w zasadzie...
to w czym problem jest i w jakim samochodzie ?

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:27 am

Sygma pisze:a w zasadzie...
to w czym problem jest i w jakim samochodzie ?
Jeep WJ . Czytałem o ABS i wychodzi ze auto mozna tylko odpowietrzyc na serwisie , czy to prawda? A moze jednak dam radę za pomocą tradycyjnej metody z pomoca drugiej osoby . Problem tkwił w grzaniu się hamulców na wszystkich kołach dlatego rozebrałem pompke bo to jedyny wspólny element .

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 9:30 am

Odpowietrzasz tak samo, jak każde inne auto, aczkolwiek są procedury odpowietrzania wywoływane testerem diagnostycznym, ale to chyba w szczególnych przypadkach jak na przykład grzebanie w pompie abs czy jej wymiana. Mi się nie zdarzyło mieć problemów z odpowietrzaniem auta z ABS przy standardowym serwisie hamulców.
Ale ale, co ja paczę... Pamiętaj, że to są heble, a więc życie Twoje i innych. Może oddaj pojazd do warsztatu, hę?
Zdarzały mi się już akcje w stylu spawana tarcza hamulcowa a potem pytania "panie, bo bije coś". Miałem też pana, któremu udało się założyć większy klocek niż pasował (tu szlifnął, tam szlifnął, po czym dogiął młotkiem) i potem pytania "panie, nie hamuje, musi co zapowietrzony" i kilka takich różnych...
BTW - ten ostatni to był Sharan. Koleś to zrobił tak estetycznie, że zeszło mi dwa dni chyba zanim rozebrałem zaciski i kapnąłem się co uczynił.
Sprawdzałem pompę absu, wymieniłem pompę hamulcową (która przy okazji i tak przestała działać, bo pan cofnął stary płyn przez układ i zabił pompę) aż wreszcie okazało się, że klocek po jego operacjach po prostu atakował tarczę "kantem". Efektem było krzywienie się zacisku i brak hebla, przy czym pedał wpadał w podłogę...
Więc dobra rada - nie zrób czegoś głupiego i jak nie ogarniasz sam, to daj komuś stówkę i niech Ci pomoże/zrobi za Ciebie/nauczy.
Slavkoo pisze:Problem tkwił w grzaniu się hamulców na wszystkich kołach dlatego rozebrałem pompke bo to jedyny wspólny element .
Przyczyną mogą być elastyczne przewody. Jeżeli są wewnątrz rozwarstwione, to płyn przeciska się w jedną stronę, ale wracać nie ma ochoty. Wtedy się grzeją.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:38 am

ernil pisze:Przyczyną mogą być elastyczne przewody. Jeżeli są wewnątrz rozwarstwione, to płyn przeciska się w jedną stronę, ale wracać nie ma ochoty. Wtedy się grzeją.
Po odkreceniu odpowietrznika płyn leci samoczynnie ze zbiorniczka na dół , Myślę że przewody śą dobre . Zacisk już rozbierałem tyle razy że nie zliczę . Tłoczki czyste , uszczelniacz dobry

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:40 am

Slavkoo pisze:
ernil pisze:Przyczyną mogą być elastyczne przewody. Jeżeli są wewnątrz rozwarstwione, to płyn przeciska się w jedną stronę, ale wracać nie ma ochoty. Wtedy się grzeją.
Po odkreceniu odpowietrznika płyn leci samoczynnie ze zbiorniczka na dół , Myślę że przewody śą dobre . Zacisk już rozbierałem tyle razy że nie zliczę . Tłoczki czyste , uszczelniacz dobry
A może uszczelki tłoczków są za mało elastyczne?

A jeszcze inaczej , jak płyn hamulcowy jest już stary to czy układ może sie zapowietrzac ? czy stary płyn może wchłaniac w jakiś sposób powietrze i go przenośić w układ ? mi sie wydaje to nie realne ale co szkodzi zapytac

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 9:45 am

Slavkoo pisze:Po odkreceniu odpowietrznika płyn leci samoczynnie ze zbiorniczka na dół , Myślę że przewody śą dobre
To nic nie znaczy jeszcze. Jak dostaną ciśnienia, to się przekrój zmniejsza, bo płyn przeciska się pomiędzy warstwami. To się zazwyczaj nasila jak hamulce się nagrzeją.
Prowadnice wszystkie czyste/proste/sprawne? Czym smarowałeś przy składaniu?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 9:49 am

Slavkoo pisze: Jeep WJ . Czytałem o ABS i wychodzi ze auto mozna tylko odpowietrzyc na serwisie , czy to prawda? A moze jednak dam radę za pomocą tradycyjnej metody z pomoca drugiej osoby . Problem tkwił w grzaniu się hamulców na wszystkich kołach dlatego rozebrałem pompke bo to jedyny wspólny element .
z jakim systemem hamulcowym ?

przyczyn może być kilka..
trzeba zacząć od sprawdzenia samych zacisków, gumek i tłoczków czy się są zatarte

potem sprawdź pedał hamulca czy przypadkiem "za mocno nie opada"
przez co powoduje lekkie ciśnienie w układzie
trzeba to wyregulować
Ostatnio zmieniony śr sie 01, 2012 9:53 am przez Sygma, łącznie zmieniany 1 raz.

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 9:51 am

a to kolejna rzecz do sprawdzenia a najlepiej wymienienia
przewody hamulcowe
tak jak napisał @ernil... mogą robić jak bypass i puszczać płyn w jedną stronę

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:58 am

ernil pisze:
Slavkoo pisze:Po odkreceniu odpowietrznika płyn leci samoczynnie ze zbiorniczka na dół , Myślę że przewody śą dobre
To nic nie znaczy jeszcze. Jak dostaną ciśnienia, to się przekrój zmniejsza, bo płyn przeciska się pomiędzy warstwami. To się zazwyczaj nasila jak hamulce się nagrzeją.
Prowadnice wszystkie czyste/proste/sprawne? Czym smarowałeś przy składaniu?
Pierwsze razy niczym nie smarowałem , a nawet oczyściłem z brudu ale nie pomogło . Potem smarowałem specjalnym smarem prowadnice , a uczelki tłoczków TRW Automotive. Apropo przewodów to nie mogły wszystkie sie zatakć akurat w tym tygodniu , podobnie tłoczki :o

Popychacz w serwie pomierzyłem , w pozycji zerowej pasuje idealnie do pompki co do 1mm. nie jest za daleko ani za blisko.

A jeszcze pytanie na temat starego płynu , może on jest bardziej elastyczny na ściśliwość i dlatego tłoczki nie odchodzą. Ja mam nowy płyn za sklepu tylko coś mi podpowiada ze on jest jakiś niepewny bo żółty

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 11:32 am

kolor płynu nie ma znaczenia

spróbuj jeszcze cofnąć ten popychacz

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » śr sie 01, 2012 9:05 pm

Ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia - też mi się grzały hamulce po każdorazowej wymianie klocków. Grzały się aż tarcze były czerwone. Po zrobieniu kilkudziesięciu km, wszystko wracało do normy. Ale okazywało się, że nowo założone klocki, po tych kilkudziesięciu km, są prawie zjechane...Pomogła wymiana tłoczków na nowe. Oczywiście z kompletem uszczelek.
Co do wracania tłoczków do pozycji wyjściowej po puszczeniu pedału hamulca - zasłyszałem kiedyś w serwisie, że powrót tłoczków powoduje po pierwsze podciśnienie jakie robi się w układzie hamulcowym po puszczeniu pedału hamulca. Czyli tłoczki są jakby wciągane do cylinderka. Dodatkowo wspomagają je uszczelki na tłoczkach, czyli to, o czym pisaliście.
Co do odpowietrzania układu hamulcowego przez komputer - tak odpowietrza się układy hamulcowe w samochodach ( np niektóre modele Mercedesa ), gdzie w układzie hamulcowym jest stałe ciśnienie i nawet żeby wymienić klocki hamulcowe trzeba najpierw podłączyć się pod komputer, żeby zmniejszyć ciśnienie do tzw serwisowego. I dopiero potem można wymieniać klocki. W przeciwnym razie nie można zdemontować zacisku. Tak samo jest z odpowietrzaniem - bez komputera nic nie zrobisz. To wiem akurat z własnego doświadczenia.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:39 pm

Wymieniłem tylko płyn , licze na to ze moze układ był zapowietrzony. W garażu po wymianie płynu koła ociera o tarczę ale sprawdzę jutro na drodze , moze nie bedą gorące .

Bym zapomniał , grzanie sie hamulców nie było spowodowane wymiana klocków. Poprostu moje auto ma taki kaprys w tym tygodniu i tyle :o .
Ostatnio zmieniony śr sie 01, 2012 9:53 pm przez Slavkoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 9:40 pm

Slavkoo pisze:Wymieniłem tylko płyn , licze na to ze moze układ był zapowietrzony. W garażu po wymianie płynu koła ociera o tarczę ale sprawdzę jutro na drodze , moze nie bedą gorące .
zapowietrzenie nie ma znaczenia
ma za to guma uszczelniaczy i ewentualnie zatarcie/przytarcie tłoczków

Awatar użytkownika
Slavkoo

Post autor: Slavkoo » śr sie 01, 2012 9:57 pm

Sygma pisze: zapowietrzenie nie ma znaczenia
ma za to guma uszczelniaczy i ewentualnie zatarcie/przytarcie tłoczków
No w to nie uwierzę , jak zapowietrzony układ ma dobrze hamować ? :o

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr sie 01, 2012 10:01 pm

Będzie źle hamował, ale raczej nie będzie się grzał dlatego, że jest zapowietrzony. Owszem - jak już się płyn zagrzeje, to wtedy powietrze się rozpręży i ciśnienie w układzie wzrośnie, więc będzie się grzał bardziej. Ale wpierw musi się zagrzać.
Zapowietrzenie poznałbyś od razu po pedale wpadającym w podłogę przy pierwszym naciśnięciu a przy natychmiastowych następnych twardnieje.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Sygma

Post autor: Sygma » śr sie 01, 2012 10:02 pm

nie piszę o hamowaniu
a o nie wracaniu klocka od tarczy, bo na to zapowietrzenie nie ma wpływu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”