Afgany do Wranglera
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Afgany do Wranglera
Witam, zastanawiam się nad wymianą mostów we Wranglerze. Mam pytanie czy ktoś zakładał do Wranglera mosty z Uaza afgany, jeśli tak to czy wytrzymują więcej oraz czy z przełożeniami nie ma kłopotu.
Re: Afgany do Wranglera
afgany mają przełożenie 5,12 z tego co pomne
więc do wrangla ciut wolne chyba będą
co do wytrzymałości, to u nas w lekkiej zmocie wytrzymywały 35calową fedime z blokadą, ale bebechy wszystkie kute/sportowe rosyjskie były
a to już tak w cenie dobrze nie wychodzi 

co do wytrzymałości, to u nas w lekkiej zmocie wytrzymywały 35calową fedime z blokadą, ale bebechy wszystkie kute/sportowe rosyjskie były

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
5,12 to mają standardowe mosty uaza, afgany mają 5,38.
Z resztą ich wytrzymałość jest przereklamowana, bez wspomnianych kutych wnętrzności jest co najwyżej przeciętnie.
Z resztą ich wytrzymałość jest przereklamowana, bez wspomnianych kutych wnętrzności jest co najwyżej przeciętnie.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
-
- jestem tu nowy...
A w tej zmocie to jaki silnik masz ? jeśli chodzi o koszty to tylko te są związane z adaptacją do wranglera bo mosty już są tylko pytanie czy przekładać? czy będą lepsze od jeepowskich?lbl78 pisze:afgany mają przełożenie 5,12 z tego co pomnewięc do wrangla ciut wolne chyba będą
co do wytrzymałości, to u nas w lekkiej zmocie wytrzymywały 35calową fedime z blokadą, ale bebechy wszystkie kute/sportowe rosyjskie byłya to już tak w cenie dobrze nie wychodzi
1.9TDI na bezpośrednim wtrysku 130 kucy, dawniej było 2.0 na kompresorze
najczęstsza awaria to uwalenie półosi zwolnicy
@Didymos tak mi się coś plątało tylko nie pamiętałem które to które
najczęstsza awaria to uwalenie półosi zwolnicy
@Didymos tak mi się coś plątało tylko nie pamiętałem które to które

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Wez pod uwage to, ze przy blizszym poznaniu mozesz byc wielce zawiedziny marchewkowa jakoscia wykonania tychzemichalx115 pisze:Witam, zastanawiam się nad wymianą mostów we Wranglerze. Mam pytanie czy ktoś zakładał do Wranglera mosty z Uaza afgany, jeśli tak to czy wytrzymują więcej oraz czy z przełożeniami nie ma kłopotu.

-
- jestem tu nowy...
Może jeszcze jakieś opinie na temat tych mostów bo nadal się zastanawiam czy zda to egzamin we Wranglerze.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Michal - szkoda tego Wranglera do ruskich mostow.
Jak bylem mlody i gupi to kupilem NOWE mosty UAZa. Jakosc - katastrofa. Przeguby chodzily tak ciezko, ze nie dalo sie kiera krecic. O wyciu juz nie wspomne choc byly ekstra rozbierane i ustawiane dwa razy.
Jak chcesz to za tydzien jak bede w domu to zrobie fote zezebienia jednego z tych mostow o przebiegu 8 tys. km po czarnym bez cisnienia (przy silniku 105KM) oraz zazebienia patrolowskiego jezdzacego z V8 o przebiegu en silnia. Nie ma porownania zadnego.
Owszem, ruskie miewaja fajne pomysly ale jakosc wykonania jest dyskawlifikujaca niestety.
Jak bylem mlody i gupi to kupilem NOWE mosty UAZa. Jakosc - katastrofa. Przeguby chodzily tak ciezko, ze nie dalo sie kiera krecic. O wyciu juz nie wspomne choc byly ekstra rozbierane i ustawiane dwa razy.
Jak chcesz to za tydzien jak bede w domu to zrobie fote zezebienia jednego z tych mostow o przebiegu 8 tys. km po czarnym bez cisnienia (przy silniku 105KM) oraz zazebienia patrolowskiego jezdzacego z V8 o przebiegu en silnia. Nie ma porownania zadnego.
Owszem, ruskie miewaja fajne pomysly ale jakosc wykonania jest dyskawlifikujaca niestety.
też bym się nie pchał. Jakos wielcy tego nie używają więc po co podpatrywać badziewne rozwiązania?
a co było oryginalnie w tym waranglu ?
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Hamulce.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=98505
rudobrody pisze:...
Miałem podobny problem co tydzień regulowałem hamulce,odpowietrzałem zgodnie ze wszelkimi zasadami instrukcjami ,tajnymi wytycznymi Układu Warszawskiego a i tak ciągle ściągało go w lewo.
Wymieniłem na tarczowe ni hu--a zregenerowałem zacisk wała ,wymieniłem zacisk wała po jednej stronie po odkręceniu odpowietrznika płyn cieknie po przeciwnej nie, hamulce dalej są do luftu .
Odkręciłem wężyki i metodą organoleptyczną sprawdziłem ich drożność , jeden z nich był fabrycznie źle zaciśniętycięzko było przez niego dmuchnąć.Po wymianie wężyka problem przestał istnuieć
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=3&t=98505
-
- jestem tu nowy...
oryginalnie są mosty jeepa dana 30 przód i 35 tył, ciągle na nich jeżdżę natomiast będę przerabiał zawieszenie z resorów na sprężyny i przy okazji myślałem o wymianie mostów na afgany skoro już je mam. Na oryginalne mosty większość narzeka że niewiele wytrzymują a afgany wyglądają na dość wytrzymałe no i ten prześwit.Sygma pisze:a co było oryginalnie w tym waranglu ?
Jakie koła planujesz dać ?
-
- jestem tu nowy...
Silverstony 33
wystarcza jeepowe nie kombinuj bo inaczej klucz 13 w breloczku 

Dokładnie. Nie kombinuj.
........ a jak już to motaj na patrolowych mostach.
a raczej na laplanderachSygma pisze: ........ a jak już to motaj na patrolowych mostach.

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Wlasnie.Sygma pisze:Dokładnie. Nie kombinuj.
Przy okazji bryka wartosci nabierze i rispektu na forum wiekszego
a jak bedziesz ja kiedys sprzedawal to dostapisz zaszczytu umieszczenia ogloszenia w dziale Nissana

... no i zyskuje też lepsze hamulce i dwie blokady