http://www.e-t-a.com/us_circuit_breakers.html
typy 1160,1170,1180 ,1610-21,1610-H2,1610-92
ktoś używa i jakie opinie ?

Moderator: Marcin-Kraków
termików jest dużo, ale ani jednego do samochoduA.F. pisze:Wpiszcie na Allegro "termik" albo "wyłącznik termiczny" ... od 3 zł w górę...zależy na jaki prąd.
rokfor32 pisze:Jak ktoś koniecznie potrzebuje, to można zwykły, sieciowy. Napięcie nie ma znaczenia, one działają na obciążenia prądowe, więc i na 12V też będą. Zaleta taka, że można se kupić od bardzo szybkich (typu A) do superzwłocznych (typu D).
Ten zwłoczny, np na 20 A jest w stanie przenieść przez pewien (krutki) czas i 100. Przydaje się takie coś do urządzeń, kturyh budowa umożliwia krótkotrwałe przeciążenia. (przy zbyt dużym obciążeniu zadziała jak normalny szybki, ale nie pamiętam jakie są wartości w konkretnym typie bezpiecznika)
Ja mam w taki sposób zabezpieczony prostownik rozruchowy. Normalnie w sposób ciągły może dać nie więcej niż 25A, ale przy rozruchu na kilka sekund może wydusić 150
Trzeba było uczęszczać na zajęcia dalejFilipp pisze:rokfor32 pisze:Jak ktoś koniecznie potrzebuje, to można zwykły, sieciowy. Napięcie nie ma znaczenia, one działają na obciążenia prądowe, więc i na 12V też będą. Zaleta taka, że można se kupić od bardzo szybkich (typu A) do superzwłocznych (typu D).
Ten zwłoczny, np na 20 A jest w stanie przenieść przez pewien (krutki) czas i 100. Przydaje się takie coś do urządzeń, kturyh budowa umożliwia krótkotrwałe przeciążenia. (przy zbyt dużym obciążeniu zadziała jak normalny szybki, ale nie pamiętam jakie są wartości w konkretnym typie bezpiecznika)
Ja mam w taki sposób zabezpieczony prostownik rozruchowy. Normalnie w sposób ciągły może dać nie więcej niż 25A, ale przy rozruchu na kilka sekund może wydusić 150
i tu się mylisz...
i*u=p
i - 20A
u - 230V
p - ?
20A*230V=4600W
p/u=i
i - ?
u - 12V
p - 4600W
4600W/12=383A
Ja porzuciłem naukę w 2 klasie technikum mechanicznegoTego uczą jednak już w gimnazjum na fizyce ! ^^
20A przy napięciu 230V to NIE TO SAMO co 20A przy 12V
Pozdro
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości