w tym przpadu żel czy kwas
Moderator: Marcin-Kraków
w tym przpadu żel czy kwas
dumam
mam tak
pierwsza instalacja 24V fabryczna 2 x aku 12V 125Ah i to jest fabryczna instalacja + webasto suche kabiny "A"
druga instalacja 24V 2 x 125 (nie wiem jeszcze jakiej firmy czy też jakiego nonejmu) kwasiaki i to jest do obsługi: winda przód + 2 x lodówka 24V a 40W każda + wsparcie akumulatora kontenera przetwornicą 24 do 13,8 )
pierwsza i druga połączone dual systemem (seperator)
pierwsza i druga wsparta solarami. Każda ma swój panel 270W / 31V / 7.8 Amp
trzecia 12V kontenera zasilane przez:
przetwornicę 24 do 13.8 z instalacji "drugiej"
solar 100W
i teraz dumanie bo:
akumulator 12V kontenera obsługuje:
oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne socjalne, pompę wody ciśnieniowa, system spuszczania wody w toalecie, kontrolę poziomu w zbiornikach wody, dwa wentylatory kabiny, webasto suche, być może przetwornicę 12 do 230 - 300W (ale może być i tak, że przetwornica pójdzie z instalacji pierwszej (podwozia).
Generalnie poza webastem na rozpalaniu nic tam dużego prądu nie potrzebuje.
Dawać żela czy kwasiaka?
mam na oku takiego żela 120Ah
https://allegro.pl/oferta/akumulator-ze ... 6814553644
w tej kasie mogę kupić kwasiaka koło 180 - 200Ah
Ktoś coś?
mam tak
pierwsza instalacja 24V fabryczna 2 x aku 12V 125Ah i to jest fabryczna instalacja + webasto suche kabiny "A"
druga instalacja 24V 2 x 125 (nie wiem jeszcze jakiej firmy czy też jakiego nonejmu) kwasiaki i to jest do obsługi: winda przód + 2 x lodówka 24V a 40W każda + wsparcie akumulatora kontenera przetwornicą 24 do 13,8 )
pierwsza i druga połączone dual systemem (seperator)
pierwsza i druga wsparta solarami. Każda ma swój panel 270W / 31V / 7.8 Amp
trzecia 12V kontenera zasilane przez:
przetwornicę 24 do 13.8 z instalacji "drugiej"
solar 100W
i teraz dumanie bo:
akumulator 12V kontenera obsługuje:
oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne socjalne, pompę wody ciśnieniowa, system spuszczania wody w toalecie, kontrolę poziomu w zbiornikach wody, dwa wentylatory kabiny, webasto suche, być może przetwornicę 12 do 230 - 300W (ale może być i tak, że przetwornica pójdzie z instalacji pierwszej (podwozia).
Generalnie poza webastem na rozpalaniu nic tam dużego prądu nie potrzebuje.
Dawać żela czy kwasiaka?
mam na oku takiego żela 120Ah
https://allegro.pl/oferta/akumulator-ze ... 6814553644
w tej kasie mogę kupić kwasiaka koło 180 - 200Ah
Ktoś coś?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Re: w tym przpadu żel czy kwas
Ten aku to AGM. Lepszy od kwasiaka bo można głęboko rozładować, ale ma też wady w postaci ładowania, nie lubi być ładowany np alternatorem czy zwykłą ładowarką. Znaczy można i się naładuje, ale traci na żywotności. Kwasiaka naładujesz byle czym, a 200ah to naprawdę na długo Ci starczy. Tak w ogule to wzioł bym taki jaki masz np w podwoziu, w razie rozładowania/awari instalacji itp można podmienić i doładować silnikiem czy solarem.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
w podwoziu mam dwa (kwadratowe) bosh'e te z bosh'ów "militarnych" 125Ah cena w niemcowni 1880 zeta sztuka, w Polsce takie nie dostępne, tzn są podobne z wyglądurudypajero.koszalin pisze: ↑czw gru 20, 2018 8:39 pmTen aku to AGM. Lepszy od kwasiaka bo można głęboko rozładować, ale ma też wady w postaci ładowania, nie lubi być ładowany np alternatorem czy zwykłą ładowarką. Znaczy można i się naładuje, ale traci na żywotności. Kwasiaka naładujesz byle czym, a 200ah to naprawdę na długo Ci starczy. Tak w ogule to wzioł bym taki jaki masz np w podwoziu, w razie rozładowania/awari instalacji itp można podmienić i doładować silnikiem czy solarem.

Te do windy też będą 125Ah ale w gabarycie małych. Idą zaraz za windą (jak najkrótsze kable) ceną za to jest to, że nie wejdzie tam nic więcej niż 125Ah (2x) bo na więcej miejsca nie starczy między windą a silnikiem, trzeci taki do obsługi kontenera mógłby być, ale jak na kwasiaka to trochę mało te 125 szybko zdechnie.
Z drugiej strony te 125 można kupić po ca 400-500 zeta, co za problem wymieniać częściej.
No i idąc za ciosem kolejny dylemat;
Mocna dobra przetwornica (oczywiście sinus) rzędu 2500W ciągłej /5000W chwilowej (w zasadzie co by się nie działo - chyba - więcej nie trzeba) to sporo ponad tysiąc zeta.
Agregat ca 2800-3500W z AVR idzie wyrwać poniżej tysiąca.
i teraz co?
1 -Słabsza przetwornica np1500/2000 i mocniejszy agregat AVR (ca 3000-3500)
2 - czy mocniejsza przetwornica a agregat mały tylko awaryjny do "pompowania aku". Mam swojego starego Robina 1000W więc mógłbym na nim poprzestać albo kupić jakąś małą invertorówkę jakiego "parksida"za 500 zyli o mocy ca 800/1000 i w razie w pompować nim aku
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Jak masz nietypowe aku to nie wiele poradzisz, biez jak najwięcej ah. I tak poniżej progu 10v urządzenia zasilane będą się męczyć i tracić na wydajności, więc tak na prawdę głębokie rozładowanie traci sens i nie ma co w żel inwestować.
A co do przetwornicy to na co Ci 2500W? Do suszarki do włosów czy szlifierki kontowej spokojnie wystarczy 1000-1500W. Spawarki czy cieższego sprzętu i tak przetwornica nie uciągnie.
Lepiej agregat solidny jak piszesz. Takie moce to raczej sporadycznie się wykorzystuje i raz na jakiś czas chałas agregatu jest do zniesienia.
Chyba ze iluminację ale trucki Coca coli planujesz na strażaku powiesić na święta
A co do przetwornicy to na co Ci 2500W? Do suszarki do włosów czy szlifierki kontowej spokojnie wystarczy 1000-1500W. Spawarki czy cieższego sprzętu i tak przetwornica nie uciągnie.
Lepiej agregat solidny jak piszesz. Takie moce to raczej sporadycznie się wykorzystuje i raz na jakiś czas chałas agregatu jest do zniesienia.
Chyba ze iluminację ale trucki Coca coli planujesz na strażaku powiesić na święta

1 - na przetwornicy 200/400W małą invertorówka coś tam udanie kleiłem.
2 - przetwornica lżejsza od agregatu
3 - ale w tym przypadku to niekoniecznie gra rolę
4 - w kwestii agragat vs przetwornica, chyba podążę Twoim tokiem, tzn mała sinus 1500/3000. mam taka nawet na półce (12V) i jakiś agregat ciut mocniejszy (niestety idzie na dach) więc waga jednak jakieś znaczenie ma
2 - przetwornica lżejsza od agregatu

3 - ale w tym przypadku to niekoniecznie gra rolę

4 - w kwestii agragat vs przetwornica, chyba podążę Twoim tokiem, tzn mała sinus 1500/3000. mam taka nawet na półce (12V) i jakiś agregat ciut mocniejszy (niestety idzie na dach) więc waga jednak jakieś znaczenie ma
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Prawda, masa agregatu na się nijak do przetwornicy.
Ale.... jakiś agregat pewni planujesz, mały i tak jest cięzki, relatywnie, ciut większy to już w sumie niewielka różnica. A niezależność większa niż na dużej przetwornicy. Co kolwiek by się nie stało masz solidne zasilanie zawsze. Przetwornica jest zależna od aku. A nawet na dużym aku, duża przetwornica nie podziała długo. Taki awaryjny tok myślenia.
Ale.... jakiś agregat pewni planujesz, mały i tak jest cięzki, relatywnie, ciut większy to już w sumie niewielka różnica. A niezależność większa niż na dużej przetwornicy. Co kolwiek by się nie stało masz solidne zasilanie zawsze. Przetwornica jest zależna od aku. A nawet na dużym aku, duża przetwornica nie podziała długo. Taki awaryjny tok myślenia.
macał kto toto:rudypajero.koszalin pisze: ↑pt gru 21, 2018 12:06 amPrawda, masa agregatu na się nijak do przetwornicy.
https://allegro.pl/oferta/agregat-prado ... 7044248654
Chińczyk jak chińczyk. Mam taki od lidla. Defacto Einhell i oni go gwarantowali. Mój ma nominalną moc 2,5 kW, szczytową 2,8. Spawałem na nim inwertorem, ale nie uniósł, poszedł do serwisu, einhell właśnie, zrobili gwarancyjną. Mój odpala ładnie, stabilnie trzyma, ale delikatny, Moje Chłopaki mają zapowiedziane że im przegryzę tchawice jak nie będa dbać. Nie zalecał bym stałego parkowania pod chmurą, jakiś zasobnik, komora, skrzynka bo zgnije. No i mój nie ma pełnij amplitudy, ale szlifirki i wiertarki chulają. Ale znam jeszcze ze dwa podobne które nigdy nie były sprawne, zawsze coś, jak nie zapala, to nie trzyma obrotów, zawsze coś. W sumie loteria.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- Misiek Cypr
-
Dlaczego przetwornica nie uniesie? Jak mam przetwornice 1500KWrudypajero.koszalin pisze: ↑czw gru 20, 2018 10:50 pmSpawarki czy cieższego sprzętu i tak przetwornica nie uciągnie.
Chyba ze iluminację ale trucki Coca coli planujesz na strażaku powiesić na święta![]()

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
cwaniaczekMisiek Cypr pisze: ↑pt gru 21, 2018 7:09 amDlaczego przetwornica nie uniesie? Jak mam przetwornice 1500KWrudypajero.koszalin pisze: ↑czw gru 20, 2018 10:50 pmSpawarki czy cieższego sprzętu i tak przetwornica nie uciągnie.
Chyba ze iluminację ale trucki Coca coli planujesz na strażaku powiesić na święta![]()
![]()

Budżet Misiu, budżet. Nie Ty masz tylko ARMATOR.
Tu ja biegam za armatora i za... załoganta, zatem to moja kieszeń...
a ta wiesz, jak to w najjaśniejszej... władza dba by była zawsze prawie pusta

Ja bym się trzymał 24v tylko + APU dizel .Ew. przetwornica mocarna .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
- Misiek Cypr
-
bert pisze: ↑pt gru 21, 2018 9:41 amcwaniaczekMisiek Cypr pisze: ↑pt gru 21, 2018 7:09 amDlaczego przetwornica nie uniesie? Jak mam przetwornice 1500KWrudypajero.koszalin pisze: ↑czw gru 20, 2018 10:50 pmSpawarki czy cieższego sprzętu i tak przetwornica nie uciągnie.
![]()
On ma. Ha HA HA
a ta wiesz, jak to w najjaśniejszej... władza dba by była zawsze prawie pusta![]()
Ale to ja się podpisuje jako armator

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1053350.html
Ciekawy wątek spawalniczy.
Ciekawy wątek spawalniczy.
ale ja się będę 12V trzymał w kontenerze, bo kibli 24V nie spotkałem

muwio, że świat kulisty jest,a to ni prawda, wszędzie kanty soMisiek Cypr pisze: ↑pt gru 21, 2018 11:43 ambert pisze: ↑pt gru 21, 2018 9:41 amcwaniaczekMisiek Cypr pisze: ↑pt gru 21, 2018 7:09 am
Dlaczego przetwornica nie uniesie? Jak mam przetwornice 1500KW![]()
On ma. Ha HA HA
a ta wiesz, jak to w najjaśniejszej... władza dba by była zawsze prawie pusta![]()
Ale to ja się podpisuje jako armatorTak oficjalnie...

Kibel to zawsze jest temat rzeka

Rozwiązanie ze szambem nigdy do mnie nie przemawiało , podobnie jak w łódce.
Jak kibel to musiałbym mieć specjalny , nieśmierdzący z turbo wywiewem i ścieki na zewnątrz.
Lebiodkę 12v planujesz ?
przód 24 V 9 ton, tył 12V jakie 1.5 ton do żurawika załadunkowego i koła zapasowego
A jaki ten przód ? Ślimak ?
Ok.Nieżle prądu to sobie lubi chorchnąć .