Pytania z elektryki
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Pytania z elektryki
Zawatuj bezpiecznik gwoździem, dym wskaże miejsce gdzie zwiera kable 
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
gwoździe nie działają próbowaliśmy wywala wtedy bezpiecznik pod plombą
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04
R1100GS '99
S350 4Matic '04
trza szukać , zaznaczyć dobre gniazda tam gdzie nie wywala i jest ok. a sprawdzać te co nie działają , to Ci może pomóc : https://allegro.pl/oferta/szukacz-par-p ... 6597899671
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup
790-71-74-74
Wezwij elektryka, oni mają swoje patenty na znalezienie takiej usterki, najlepiej emerytowanego, taki będzie miał czas na szukanie, młodym się nie chce, wolą czesać z punktu 
PIV 3,2DiD
Kamera termowizyjna i grzanie obwodu w szeregu przez suszarkę np. ale strzelam na któreś połączenie, pewnie styki się grzały i upaliło izolację ew. celnie trafiony wkręt.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.
da sie żyć na razie z dwoma fazami wśród przedłużaczy
tzn ja bym nie mógł
tzn ja bym nie mógł
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04
R1100GS '99
S350 4Matic '04
Lepiej zrób, bo jak jeszcze 0 upali, to może być rozrywkowo, zwłaszcza jak to stara instalacja.
z lat 80tych, wróce do tematu za jakiś czas na razie nie mam czasu
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04
R1100GS '99
S350 4Matic '04
Dobrze Ci radzą, konsekwencje mogą być poważne.
PIV 3,2DiD
Żeby nie było, że nie ostrzegałem: masz instalację TN-C, w której nie ma przewodu ochronnego, jest tylko ochronno-neutralny i teraz tak - przerwanie tej żyły na odcinku pomiędzy odbiornikiem, a źródłem zasilania powoduje, że potencjał od fazy przechodzi przez urządzenie i zostaje na jego obudowie, bo N i PE dla instalacji to to samo. Przypadek ten wygląda tak jakbyś podłączył jeden zacisk żarówki do fazy, a drugi zostawił luźno z dostępem osób postronnych.
Przy przerwaniu PEN napięcie na obudowach pojawi się na każdym metalowym urządzeniu elektrycznym w 1 klasie ochronności (tj. takim, które powinno mieć obudowę uziemioną przez przewód żółtozielony), podpiętym za przerwanym PEN (pralka, suszarka, lodówka, żelazko itp.), a ponieważ masz 2 fazy sprawne, to w skrajnym przypadku będziesz miał na obudowach prawie 400V, a normalnie 230V.
Nie ma żartów, serio.