wskaznik poziomu naladowania aku

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
maxpatrol

Post autor: maxpatrol » pn mar 13, 2006 8:30 am

mi osobiscie to woltomierz mowi czy jest ladowanie czy nie ma .... jeszcze sie nie spotkalem z sytuacja w ktorej by mi woltomierz pokazywal cos innego jak 24V (alt nie chodzi) 28 (chodzi) 32 (cos zjeb...).
a chodzi mi o to ze sie przymierzam do wyciagarki.
i chcialbym wiedziec po jej uruchamiani czy trza wziac akumulatory do domu i podladowac czxy mozna je spokojnie zostawic w samochodzie do kolejnego upalania ....

i jeszcze male pytanie przy okazji .... moze zabrzmi glupio ale :)
jakie aku do wyciagarki?? ... wiem wiem ... bylo juz wielokrotnie na forum ... ale raz cos czytalem ze tylko optima ... a pozneij jakos ze optima puchnie przy tak duzym obciazeniu ...
wiec jak to jest?? :)
przypomne ze 24V wiec dwa aku ....
Gaz..Uaz..Patrol..Pajero..HDJ80.. a teraz Cherokee XJ

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn mar 13, 2006 8:39 am

No to w takim wypadku amperomierz mierzący prąd ładowania byłby idealny. Jeśli zobaczysz że prąd jest niewielki to i w domu już specjalnie nie doładujesz.
Co do wyboru akumulatorów – kompletnie się nie znam.

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pn mar 13, 2006 9:49 am

wieprzowina pisze:Tak, ale trzeba by dodatkowo uwzglêdniaæ np temperaturê otoczenia.
Wpelni sie zgodze :)2
To ma byc tylko zgrubny sygnalizator a nie dokladny sposob pomiatu (chiciaz jezeli ktos by chcial moze dobudowac procka z czujnikiem temperatury aku, pomiarem napiecia na aku i pradu wchodzacego, zaprogramowana krzywa ladowania itp... ktory by z tych wszystkich danych wyliczyl stopien rozladowania i zuzycia)
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn mar 13, 2006 10:19 am

:)21 Tak myślę kolego Radku że najlepszy będzie procesor na wzór tych w bateriach litowo-jonowych w notebookach. Będzie miał zaprogramowane fabryczne charakterystyki zużycia akumulatora oraz charakterystyki zależności prądowo – napięciowych dla ładowania i rozładowywania. Badając wszystkie cykle ładowania i rozładowywania będzie określał stopień zużycia akumulatora i ewentualne poprzez sieć WI-FI zamawiał u dostawcy kolejny, oraz dokonywał odpowiedniego przelewu z konta właściciela…. :)21
A tak naprawdę jestem wrogiem jakiejkolwiek elektroniki w aucie.

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pn mar 13, 2006 10:24 am

wieprzowina pisze::)21 Tak my¶lê kolego Radku ¿e najlepszy bêdzie procesor na wzór tych w bateriach litowo-jonowych w notebookach. Bêdzie mia³ zaprogramowane fabryczne charakterystyki zu¿ycia akumulatora oraz charakterystyki zale¿no¶ci pr±dowo – napiêciowych dla ³adowania i roz³adowywania. Badaj±c wszystkie cykle ³adowania i roz³adowywania bêdzie okre¶la³ stopieñ zu¿ycia akumulatora i ewentualne poprzez sieæ WI-FI zamawia³ u dostawcy kolejny, oraz dokonywa³ odpowiedniego przelewu z konta w³a¶ciciela…. :)21
A tak naprawdê jestem wrogiem jakiejkolwiek elektroniki w aucie.
;-) Mimo ze z zawodu i zamilowania jestem elektronikiem to jak najbardzie sie zgodze - auto terenowe ma byc proste jak budowa cepa (chociaz sam lubie zaprzeproszeniem zapakowac plytke to tu to tam).
:)2
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
janusz k160

Re: wskaznik poziomu naladowania aku

Post autor: janusz k160 » pn mar 13, 2006 9:27 pm

maxpatrol pisze:czy istnieje moze jakies urzadzenie do samochodu ktore by pokazywalo poziom naladowania akumulatorow??
jezeli tak to gdzie mozna czegos takiego szukac??
Goście co sprzedają aku powinni mieć takie cudo-u mnie już kilka razy % naładowania akumulatorów mierzali. Szkoda moim zdaniem bawić się w komplikowanie auta-następna rzecz do zdechnięcia. Woltomierz i prostownik- to właściwe wyposażenie :)2

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt mar 14, 2006 6:21 am

Goście co sprzedają akumulatory mają (a w zasadzie powinni mieć) dwa cuda - jedno do zmierzenia naładowania, na podstawie gęstości elektrolitu, a drugie do zmierzenia kondycji akumulatora - przykładany do klem amperomierz z dużym obciążeniem

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » czw mar 16, 2006 10:35 pm

Zapomniałem dodać-prostownik z możliwością opalenie auta-cena dobrego ok 350zeta z możliwością przełączenia 12/24V. A ile zazdrości w zimie u sąsiadów :lol: :D :wink: 8) Sugeruję jak zawsze poszukiwania w sklepie dla ciężarówek ( zdrowsi będziecie ) :)2

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt mar 21, 2006 12:02 pm

A oto takie cudo:
http://www.allegro.pl/item92364946_test ... orow_.html
Tak jak napisałem wcześniej, służy do badania pojedynczych ogniw akumulatora.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”