masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?
Moderator: Marcin-Kraków
-
qubus
-

autor: qubus » czw kwie 12, 2007 10:45 pm
ZABOL, to na tych diodach jest zbudowany ten izolator akumulatorow w sklepie forumowym? Tylko one tam sa chyba mocniejsze bo ok 120A.
od dwoch miesiecy pytam jak to dranstwo jest zrobione i nagle, w zupelnie innym watku jest odpowiedz warta 40 pln+ przesylka.
acha, tylko czemu te sklepowe maja cztery wyprowadzenia?
-
zabol
-

Izolator jest zrobiony trochę inaczej, bo on przepuszcza prąd w obie strony a dopiero jak akumulator zaczyna być pustawy to tylko w jednym kierunku. Ale na dwóch diodach można zrobić substytut izolatora. tylko ze tu chodziło o zbicie napięcia i dlatego dioda miała być zwykła prostownicza. Do prostego izolatora ja bym wsadził podwójną diodę SCHOTTKY-ego na przykład STPS16045TV .
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... s/3450.pdf Na pierwszej stronie PDF-a jest rysuneczek: anody A1, A2 łączysz razem i podłączasz do alternatora . Z K1 i K2 masz wyjścia jedno kierunkowe. Do tego jakiś radiatorek , troche weny twórczej przy składoniu i gotowe.
Te sklepowe mają cztery wyprowadzenia dlatego, że dwa wejścia i dwa wyjścia są osobno. Poszukaj na eBAY-u bo tam jest tego więcej i opisy są dokładniejsze....
-
jegorek
-

autor: jegorek » pt kwie 13, 2007 7:25 am
zabol pisze:Możesz kupić w sklepie elektronicznym diodę prostowniczą ale co najmniej 50A i włączyć ją w szereg w kierunku przewodzenia na przewodzie do ładowania tego akumulatora. Dioda musi byc na jakimś radiatorze bo będzie się porządnie grzała ale zbijesz 0,6V a do 0,9V przy dużym prądzie. Łatwe i skuteczne rozwiązanie, tylko radiator musi byc odizolowany od masy. A jako gratis masz to, że tylny akumulator nie będzie rozładowywany przez podstawową instalacje samochodu.
Dzięki - też o diódce myślałem, ale nie rozwiązuje to jeszcze jednego aspektu - ilość cykli ładowania. To znaczy po założeniu diody, napięcie ładowania powiedzmy będzie OK ale ładowanie będzie cały czas.... Czy nie przejmować się tym czy też może jednak założyć "włącznik ładowania" i co jakiś czas doładowywać akku??
-
jegorek
-

autor: jegorek » pt kwie 13, 2007 7:34 am
zabol pisze:Możesz kupić w sklepie elektronicznym diodę prostowniczą ale co najmniej 50A i włączyć ją w szereg w kierunku przewodzenia na przewodzie do ładowania tego akumulatora. Dioda musi byc na jakimś radiatorze bo będzie się porządnie grzała ale zbijesz 0,6V a do 0,9V przy dużym prądzie. Łatwe i skuteczne rozwiązanie, tylko radiator musi byc odizolowany od masy. A jako gratis masz to, że tylny akumulator nie będzie rozładowywany przez podstawową instalacje samochodu.
Teraz jeszcze przemyślałem sprawę grania się tej diody - moim zdaniem nie powinno być tak źle, bo przecież ona będzie włączona w obwód ładowania tego akumulatora a nie w obwód odbiorników...
-
zabol
-

Nie myśl tylko sprawdź zanim zamkniesz to gdzieś. Rozładowany akumulator potrafi łyknąc i 80A a jak włączysz w tym czasie wyciągarkę to i wszystko co daje alternator albo jeszcze więcej bo z aku podstawowego. Dioda prostownicza ma spadek napięcia od 0,7V czyli na przykład 0,7Vx100A=70W, czyli tyle musisz wychłodzić radiatorem, bo usmażysz diodę razem z samochodem.....Sklepowe izolatory nie dla ładnego wyglądu są składane w aluminiowych radiatorach
-
jegorek
-

autor: jegorek » pt kwie 13, 2007 9:02 am
OK - będziem testować

Pozostaje jeszcze jedno pytanie - cykle ładowania - czy ładować cały czas czy założyć jakiś odłącznik i ładować co jakiś czas...
-
zabol
-

Na stałe......to akumulator kwasowy.....
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
Miło czytać

The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
-
Elwood
-

-
Kontaktowanie:
autor: Elwood » czw kwie 19, 2007 10:11 pm
Zabol thx za wszystkie porady

Zrezygnowałem jednak z żelowego bo jak sprawdziłem cenę diody (gwarantującej spadek napięcia, przy tym prądzie plus radiator) to mnie trochę przygięło
W końcu okazało się, ze aku 70Ah kwasówka zmieści się na lewym nadkolu w komorze silnika

i problem z bani.
Jeszcze raz dzięki za wszelkie uwagi.
pozdr
El
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
-
Zalasz-XLT
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: Zalasz-XLT » sob wrz 22, 2007 11:31 am
Pozwole sobie w tym temacie spytac o rade... chce do uaza kupic porzadny akumulator pod planowana wyciagarke. Co brac?? zolta optime? czerwona optime? czy exide??
UAZ 469 /+ 4 cm/MT :>
-
powa
Kupowałem do miśka akumulatory to miałem podobny dylemat. W końcu po zasięgnięciu opinii znajomych i poczytaniu forum kupiłem 2 chamskie 100Ah bo takie największe się zmieściły. Zapłaciłem za nie mniej niż za czerwoną Optime i jest na razie git. Zima zweryfikuje.
Od Exide Maxximy to trzymaj się z daleka - dużo reklamacji ponoć jest co potwierdziło mi 2 dystrybutorów. A jeden dodał, że maxximy które są w handlu tu leżaki magazynowe sprzed kilku lat, bo firma exide ma jakieś grubsze problemy.