Porządny hebel z kluczykiem

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Re: Porządny hebel z kluczykiem

Post autor: pawel abramczyk » pn lip 25, 2011 6:48 pm

ja się nie znam ale jeden przez drugiego jak dzieci , Tyszanin nawet mój elektryk jak to przeczytał to wybuchł śmiechem , ja Cię bardzo przepraszam ale chyba się mylisz albo nie wyraźnie piszesz ,
sprawdź jeszcze raz czy masz na 100 % racje w tym co piszesz ,

:)21
:)17
no bo skoro już 3 osoby mówią że się mylisz to coś w tym musi być
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr lip 27, 2011 6:53 pm

nie ma potrzeby zakładania kolejnego wątku więc pytam tu , jaki kabel (
przewód) w sensie przekrój do halogenów , jedynka może być czy półtorówka była by lepsza

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 28, 2011 10:05 am

pawel abramczyk pisze:nie ma potrzeby zakładania kolejnego wątku więc pytam tu , jaki kabel (
przewód) w sensie przekrój do halogenów , jedynka może być czy półtorówka była by lepsza
Zależy jakie żarówki wsadzisz.
Daj 2,5mm2 i będzie dobrze.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » czw lip 28, 2011 7:06 pm

żarówki 55 wat + 75% światła bodajże hella , świecą dobrze testowane w terenie kolor światła podobny do ksenona

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn gru 05, 2011 8:50 am

Ech, wyjaśnię pewne rzeczy.
Po pierwsze definicje: ODŁĄCZNIK jest to aparat przeznaczony do przerywania obwodu elektrycznego w stanie bezprądowym lub z niewielkim prądem. Główne jego zadanie to zrobienie przerwy w obwodzie "dla BHP". Może nie przerwać dużych prądów, gdyż pociągnie się łuk między stykami i dupa blada. Prosta i tania konstrukcja.

ROZŁĄCZNIK - podobnie jak wyżej, ale może przerywać już prądy do wartości prądów znamionowych. Posiada już prosty mechanizm sprężynowy przyspieszający otwarcie się styków, może posiadać proste układy gaszenia łuku elektrycznego.

WYŁĄCZNIK - aparat który ze względu na budowę może już przerywać także prądy zwarciowe, będące wielokrotnością prądów znamionowych, bez obawy że mu się styki zespawają.

Każdy z w.w. aparatów powinien przetrzymać w stanie załączonym krótkotrwałe prądy zwarciowe.
Co do napięcia podawanego na tych aparatach - wynikają głównie z możliwości "pociągnięcia" łuku przy wyłączaniu (odstęp między stykami, większy odstęp dla wyższych napięć) no i "grubości" izolacji oraz możliwości "samooczyszczania się" styków. Nie ma to nic wspólnego z ilością ciepła jaka się wydziela na stykach tego aparatu podczas przepływu prądu. Przykład: w instalacji 12V przez odłącznik o rezystanci styków 10 miliomów przepływa prąd 100 A. Stąd moc jaka wydziela się na tych stykach to P=I(kwadrat) * R = 10 000 * 0,01 = 100 W. Przy 24 woltowej instalacji, przy tych samych założeniach (100 A, 0,01 oma) obliczenia byłyby identyczne.
Wnioski wyciągnijcie sami.
Ostatnio zmieniony pn gru 05, 2011 9:01 am przez Niva'94, łącznie zmieniany 2 razy.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn gru 05, 2011 8:59 am

Kostuch pisze:
pawel abramczyk pisze:nie ma potrzeby zakładania kolejnego wątku więc pytam tu , jaki kabel (
Zależy jakie żarówki wsadzisz.
Daj 2,5mm2 i będzie dobrze.
Jak masz możliwość wyboru, to bierz kabelki na jak najwyższe napięcie. Na przepływ prądu w kabelku nie ma to najmniejszego znaczenia, ale dzięki znacznie grubszej izolacji jest mniejsze prawdopodobieństwo jego przetarcia aż do żyły i zrobienia buuuuum.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pn gru 05, 2011 8:36 pm

bum nie zrobi już dawno założyłem , dwa razy się robiło raz z kabelków do aut a teraz jest z kabelków do domów , linka 1,5 kw , działa nie ma zaników napięcia i nie ma grzałek co ważne

Awatar użytkownika
superkto

Kontaktowanie:

Post autor: superkto » wt gru 06, 2011 3:56 pm

pawel abramczyk pisze:żarówki 55 wat + 75% światła bodajże hella , świecą dobrze testowane w terenie kolor światła podobny do ksenona

Paweł zapodaj mi model i typ tych świeczek.

Dzięki
sudetyoffroad.pl
http://www.coconmobile.pl

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt gru 06, 2011 8:55 pm

kupiłem w inter carsie , model do lamp roboczych o do takiej http://allegro.pl/reflektor-lampa-roboc ... 22499.html , świeci jak djabli podobne do ksenosa założonego do takiej lampy poswiata lekko niebieska , jak dostane wóz to mogę dokładniej sprawdzić

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » śr maja 08, 2013 1:37 pm

Odkopię stary wątek, żeby nie śmiecić moją drewnianą, ekologiczna saperką archeologiczną :-)

Dyskusja o prądach i wytykanie sobie, kto co źle liczy fenomenalna !! Jak się zaczęło to poszełem po popcorn. Było git :)12 Nie mniej nadal nie mam zielonego pojęcia po tych dywagacjach skąd wytrzasnąć hebel po wyciągarkę, która potencjalnie zużywa 400A prądu (w okolicach maksymalnych obciążeń oczywiście). Czy taki na 100A nie będzie za mały - z tego co znalazłem to nawet jak ciągnie 2T samochód po trawie to potrzebuje ze 200A.

Podobnie jak kolega startujący watek wolałbym z kluczykiem - nie wiem jeszcze gdzie zamontować - czy koło windy czy w kabinie. Tak czy siak lepiej byłoby móc kluczyk wyjąć (tak wiem, po to żeby skrzętnie zgubić :D). W kabinie zaś mam dzieciaka i też wolałbym żeby mi przy heblu nie zagmerał na postoju.

Jakieś porady? Czy te 100A wystarcza? Czy 300A wystarcza?

Dzięki za podpowiedzi :-)
Jeep WG Ltd. - Flame Red
Kingone 12klbps, Lovells +2", Bilstein B6, GG AT

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » śr maja 08, 2013 9:08 pm

oryginał od honkera pociągnie wszystko i nawet nie jęknie :)2 :wink:
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » śr maja 08, 2013 11:21 pm

Mówią (szczególnie taki jeden :wink: )że tylko od Liaza da rade...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pt maja 10, 2013 7:30 am

ja się nie znam na tych obliczeniach i ile to ma amperów itp ale wiem jedno że orginalny hebel ze scani spokojnie daje rade i przy całym prądzie w aucie a nie tylko przy wyciągarce , fakt koszt dość spory bo ok 2 stówek ale warto , nie raz było tak że wyciągarka chodziła cały czas dwie godziny jak mi padło sprzęglo i z lagru się targałem , nie grzał się no ale kabelki po tej wyprawie zmieniałem szybko na grubsze i mocniejsze i problemy z grzaniem mineły

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » pt maja 10, 2013 8:41 pm

No właśnie hebel z tira może by ogarnął, tylko "nie wiedzieć czemu" nie ma informacji na jaki one prąd są zrobione :s A tak na prawdę to wiedzieć bo najczęściej na jakieś gówniane 150A :s

Ktoś ma źródło gdzie można dobry hebel kupić z parametrami odpowiednimi do chińskiej windy żrącej 450A? :)

Co do liza to znalazłem że z 20T ładunku pali 33litry/100 - w sumie to małolitrażowy nawet - mój potrafił więcej po mieście (jak miał termostat i sondy w kosmosie) :)21
Jeep WG Ltd. - Flame Red
Kingone 12klbps, Lovells +2", Bilstein B6, GG AT

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pt maja 10, 2013 10:00 pm

uwież mi daje radę , mój chodził z widą dragona 1200 lbs , nie wiem co wy macie z tymi cyferkami ma robić i koniec , myślę że producent zanirza wytrzymałość prądową i pewnikiem wytrzym,oją i 600 A

tak a propo rozrusznik pobiera sporo prądu a ten hebel go wytrzymywał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”