Stosunek strumienia świetlnego świateł drogowych do mijania
Moderator: Marcin-Kraków
Stosunek strumienia świetlnego świateł drogowych do mijania
Cześć,
Noszę się z zamiarem dołożenia dodatkowych świateł drogowych do jimniego.
Przyszła mi do głowy następująca zagadka:
Jeśli standardowa żarówka reflektora ma strumień świetlny ok.1500lm to jaki strumień świetlny powinny mieć dodatkowe reflektory by nie było efektu "nic nie widzę" po przełączeniu się z świateł drogowych na mijania?
Z tytułu kształtu i gabarytu zastanawiam się nad hella 75ff - są małe i płaskie, przez co będzie dało się je jakoś sensownie przymocować do seryjnego zderzaka w jimny...
Noszę się z zamiarem dołożenia dodatkowych świateł drogowych do jimniego.
Przyszła mi do głowy następująca zagadka:
Jeśli standardowa żarówka reflektora ma strumień świetlny ok.1500lm to jaki strumień świetlny powinny mieć dodatkowe reflektory by nie było efektu "nic nie widzę" po przełączeniu się z świateł drogowych na mijania?
Z tytułu kształtu i gabarytu zastanawiam się nad hella 75ff - są małe i płaskie, przez co będzie dało się je jakoś sensownie przymocować do seryjnego zderzaka w jimny...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Re: Stosunek strumienia świetlnego świateł drogowych do mija
Dwa takie wesemy http://sklep.wesem.pl/photo/_pdf/pl/k_290_hp5_pl.pdf nie robią problemów w parchu. Jest idealnie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
http://sklep.wesem.pl/4/6610/halogeny_s ... e_typu_hp5
Cena też przystępna, zwłaszcza względem helli. Dzięki
Cena też przystępna, zwłaszcza względem helli. Dzięki

Jimny M16A
Obczaj rozmiar. To są duże lampy.
I ja mam je na dachu.
I ja mam je na dachu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Wesem 220x123, hella 156x54 jest różnica... nie mogę tylko znaleźć informacji o liczbie cechowania dla 75ff, żeby porównać...
Jimny M16A
Sprawdziłem że sumaryczna liczba cechowania reflektorów drogowych nie może przekroczyć 75.
Pojedynczy reflektor w jimny ma 17,5, co razem daje 35. Pozostaje do wykorzystania 40, czyli dwa reflektory każdy cechowany max 20.
Hella 75ff ma liczbę cechowania 12,5.
Pojedynczy reflektor w jimny ma 17,5, co razem daje 35. Pozostaje do wykorzystania 40, czyli dwa reflektory każdy cechowany max 20.
Hella 75ff ma liczbę cechowania 12,5.
Jimny M16A
A coś tak się tych przepisów uczepił?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Podejrzewam że jest jakiś związek sumarycznej liczby cechowania z zjawiskiem "nic nie widzę".
Jimny M16A
Masz tytuł naukowy jakiejś wyższej uczelni?
Oprócz strumienia liczy się rozkład, więc coś co na papierze wygląda dobrze w praktyce nie musi być super i odwrotnie.
O ile mijania nie są tragicznie słabe w jamniku (nie wiem czy są, zgaduję) to dołożenie jakiś lampek nie będzie robić efektu "nic nie widzę".
Chyba

Oprócz strumienia liczy się rozkład, więc coś co na papierze wygląda dobrze w praktyce nie musi być super i odwrotnie.
O ile mijania nie są tragicznie słabe w jamniku (nie wiem czy są, zgaduję) to dołożenie jakiś lampek nie będzie robić efektu "nic nie widzę".
Chyba
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
mgr inż. z PW
(ale to tytuł zawodowy, nie naukowy...)
Tak czy siak wszystkie lampy z liczbą cechowania od 20 wzwyż są już nieco za wielkie by bezproblemowo je przymocować z przodu jimniego.
Wygrywa WESEM swoją ceną i możliwością jednostkowego dokupienia (hella jest tylko w parach i nie ma kratki). Zdaje się że model HP4 będzie optymalny, ale jeszcze to przemyślę.

Tak czy siak wszystkie lampy z liczbą cechowania od 20 wzwyż są już nieco za wielkie by bezproblemowo je przymocować z przodu jimniego.
Wygrywa WESEM swoją ceną i możliwością jednostkowego dokupienia (hella jest tylko w parach i nie ma kratki). Zdaje się że model HP4 będzie optymalny, ale jeszcze to przemyślę.
Jimny M16A
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Te kratki to wiesz... bardziej dla dizajnu są 

y60 autobus, czerwony.
No, w samuraiu stłukłem jedną hellę od takiego plaśnięcia gałęzią. Sądzę że kratka mogłaby ochronić. W każdym bądź razie jeść nie woła.
Jimny M16A
i lecą lutra tuż po gwarancjiKSikorski pisze: hella 75ff - są małe i płaskie, .

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Zamówiłem już wesemy u Chermola. 

Jimny M16A
Liczba cechowania jest pochodną luminancji, a nie strumienia - ten zależy od żarówki. Chodzi o to, żeby nie były hiper olśniewające innych. Dodam, że poza Polską (w EU) max jest 100 więc można dać dwie lampy po 50. Bywa, ze lampa ma dwie wersje o różnych liczbach cechowania - ta i większej to "szpila" ta o mniejszej daje szerzej. 4 światła drogowe ze zwykłymi żarówkami pasują do zwykłych mijania. Zwykle duże reflektory lepiej wykorzystają strumień żarówki niż małe. Jak trafisz na diagnostę, po posumuje liczby cechowania - to brawo. A w ogóle, to polski przepis mówi o luminancji (200000kandeli) a 75 to przybliżony odpowiednik wyrażony w liczbie cechowania.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru