diody LED
Moderator: Marcin-Kraków
diody LED
Na co wrażliwe są diody LED??
Dwa razy kupiłem LED na 12 V, żeby podłączyć jako kontrolki i :
1.po krótkim czasie przesłay działać czyli świecić. W tym czasie korzystałem z "matki" do rozruchu i aku był ładowany jakim "szybkim" trybem.
2. Sprawdzałem na aku jakim kolorem świecą i z czterech dwie przestały działać.
Wiem że krótszą nóżką podłacza sie do "-"
Pytanie dlaczego padają?? albo jak zrobić żeby wytrzymały dłuzej.
Lutowanie następnych już mi sie nudzi.
Dwa razy kupiłem LED na 12 V, żeby podłączyć jako kontrolki i :
1.po krótkim czasie przesłay działać czyli świecić. W tym czasie korzystałem z "matki" do rozruchu i aku był ładowany jakim "szybkim" trybem.
2. Sprawdzałem na aku jakim kolorem świecą i z czterech dwie przestały działać.
Wiem że krótszą nóżką podłacza sie do "-"
Pytanie dlaczego padają?? albo jak zrobić żeby wytrzymały dłuzej.
Lutowanie następnych już mi sie nudzi.
-
-
"Normalna" dioda LED ma prąd maksymalny około 30 mA. Aby taką diodę podłączyć pod 12V należy dać w szereg z nią rezystor. Wartość jego obliczysz z prawa Ohma R=U/I, co da Ci około 400 omów. Daj rezystor 470 omów, bo to wartość typowa i o mocy 0,5W.
Nie dotyczy to oczywiście diod, które fabrycznie przystosowane są do pracy przy wyzszych napięciach, bo w swojej strukturze mają wkomponowane elementy ograniczające prąd.
Nie dotyczy to oczywiście diod, które fabrycznie przystosowane są do pracy przy wyzszych napięciach, bo w swojej strukturze mają wkomponowane elementy ograniczające prąd.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Tia one i moze sa na 12 V, ale jak je zasilisz np. 16 V to jak sadzisz co sie stanie ? A jak sadze nawet zwykly prad ladowania z alternatora mozesz miec 14 V. Jedna dioda to wytrzyma inna nie, ot co.
A tak BTW. Swiat zchodzi na psy skoro juz nawet na tym forum rozmawia sie o LEDach zamias zarowek. Nastepnym tematem bedzie jak spycic na niebiesko dysze spryskiwaczy.
A tak BTW. Swiat zchodzi na psy skoro juz nawet na tym forum rozmawia sie o LEDach zamias zarowek. Nastepnym tematem bedzie jak spycic na niebiesko dysze spryskiwaczy.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Wstaw zdjecie to lans bedzie komplentyAdamo pisze:Nawet bym dla jaj zrobił w parchu...ale jak chodzę po masce to mogę rozdeptaćMarcin-Kraków pisze:Nastepnym tematem bedzie jak spycic na niebiesko dysze spryskiwaczy.

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
Moze lepiej sprobuj zwykle diody w szeregu z rezystorem. Tak z 1k, albo policz sobie R=(max. napiecie-0,7V)/max. prad diody, zaokraglone w gore na wszelki wypadek
, jak dasz za duzy bedzie najwyzej slabiej swiecic, tylko spytaj jaki prad didody, bo np. 'superjasne' chyba wiecej ciagna . A w ogole, to nawet nie wiedzialem ze sa diody na 12V 

Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
Re: diody LED
a to roznica jakas?MirasII pisze:Wiem że krótszą nóżką podłacza sie do "-"

- Miskiller
-
prad plynie od plusa do minusa ale tylko teoretycznie...LR_Olek pisze:a to roznica jakas?
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
Prad plynie wszedzie, wszedzie tam gdzie mu sie na to pozwalaMiskiller pisze:prad plynie od plusa do minusa ale tylko teoretycznie...LR_Olek pisze:a to roznica jakas?

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
Kiedyś było" panta rej" a taraz "panta in aerozol"Biga pisze:Prad plynie wszedzie, wszedzie tam gdzie mu sie na to pozwalaMiskiller pisze:prad plynie od plusa do minusa ale tylko teoretycznie...LR_Olek pisze:a to roznica jakas?i nawet jak sie nie pozwala to tez plynie tylko wolniej

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
LR_Olek pisze:a to roznica jakas?MirasII pisze:Wiem że krótszą nóżką podłacza sie do "-"

- wladimir.r
- Kontaktowanie:
a mi sie wydawalo cale zycie ze obojetnie jak sie co podlaczy...no no...jakas nowa fizyka powstajeMiskiller pisze:prad plynie od plusa do minusa ale tylko teoretycznie...LR_Olek pisze:a to roznica jakas?

To se aku odwrotnie zapodaj i napisz nam co się stanieLR_Olek pisze:a mi sie wydawalo cale zycie ze obojetnie jak sie co podlaczy...no no...jakas nowa fizyka powstajeMiskiller pisze:prad plynie od plusa do minusa ale tylko teoretycznie...LR_Olek pisze:a to roznica jakas?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Lo jezu....,to kazde dziecko wie.klucz13 pisze: To se aku odwrotnie zapodaj i napisz nam co się stanie
Ale zarowke to mozesz se podlaczyc inaczej....