pożar kompa
Moderator: Marcin-Kraków
- samurai_hel
-
- Kontaktowanie:
pożar kompa
w sobotę w czasie poruszania się w ruchu ulicznym, zgasł silnik i kabina zrobiła się pełna dymu. przy zachowaniu zimnej krwi udało mi się nawet nie użyć gaśnicy a pozrywać klemy z akumulatora. przyczyną pożaru był komputer od silnika, który uległ totalnemu zniszczeniu.
i teraz. drogą zakupu nabyłem kolejny komputer ale przed podłączeniem chciałbym znaleźć przyczynę pożaru, a przynajmniej wyeliminować możliwość spalenia kolejnego kompa. wiem, że należy sprawdzić napięcia na wejściu na komputer - i moje pytanie gdzie znaleźć schemat.
ewentualnie może jest inny sposób na sprawdzenie poprawności prądów wchodzących do kompa
silniczek to 1,3i z samuraja. komp o numerze 80C
z góry dziękuję za KONKRETNE odpowiedzi
i teraz. drogą zakupu nabyłem kolejny komputer ale przed podłączeniem chciałbym znaleźć przyczynę pożaru, a przynajmniej wyeliminować możliwość spalenia kolejnego kompa. wiem, że należy sprawdzić napięcia na wejściu na komputer - i moje pytanie gdzie znaleźć schemat.
ewentualnie może jest inny sposób na sprawdzenie poprawności prądów wchodzących do kompa
silniczek to 1,3i z samuraja. komp o numerze 80C
z góry dziękuję za KONKRETNE odpowiedzi
Aga i Zbyszek Samurai 1,3i MT lift 6cm, DW 9,5lbs, reduktor od 410; Merc V220
Re: pożar kompa
nie to ze jestem zlosliwy,ale chcialem spytac... to tak lekko miales je przykrecone ze zerwales?samurai_hel pisze:pozrywać klemy z akumulatora.

Re: pożar kompa
Czepiasz się a on ma problem ,wielki jak siwy dym z kompaLR_Olek pisze:nie to ze jestem zlosliwy,ale chcialem spytac... to tak lekko miales je przykrecone ze zerwales?samurai_hel pisze:pozrywać klemy z akumulatora.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
adrenalina
Wiesz Olo - jak sprowadziłem wóz z helmutowa to miał padnięte ładowanie. A że ostatnie 350 km jechał na własnych kołach, część na światłach, więc pod domem zachciało mi się wyciągnąć aku do podładowania. Mam instalację 24V więc aku x 2. W trakcie odkręcania klem po omacku (a było już porządnie ciemno) zamknąłem kluczem obwód... jak pier....nęło to aż z kabiny wyleciałem. Gdy wskoczyłem do środka okazało się, że klucz się z lekka przyspawał i jest ciut ciepły, więc zerwałem jedną z pozostałych klem między akumulatorami. A była przykręcona i to porządnie...
adrenalina czyni cuda...
Wiesz Olo - jak sprowadziłem wóz z helmutowa to miał padnięte ładowanie. A że ostatnie 350 km jechał na własnych kołach, część na światłach, więc pod domem zachciało mi się wyciągnąć aku do podładowania. Mam instalację 24V więc aku x 2. W trakcie odkręcania klem po omacku (a było już porządnie ciemno) zamknąłem kluczem obwód... jak pier....nęło to aż z kabiny wyleciałem. Gdy wskoczyłem do środka okazało się, że klucz się z lekka przyspawał i jest ciut ciepły, więc zerwałem jedną z pozostałych klem między akumulatorami. A była przykręcona i to porządnie...
adrenalina czyni cuda...
Disco 3.9 LPG
- samurai_hel
-
- Kontaktowanie:
dzięki za dobrą zabawę
wyglądało to podle skoro kierowca autobusu zatrzymał się i przybiegł z gaśnicą.
a teraz koniec kasztanienia i słucham co zrobić aby do odpalenia autka nie zapraszać straży pożarnej tak na wszelki wypadek

a teraz koniec kasztanienia i słucham co zrobić aby do odpalenia autka nie zapraszać straży pożarnej tak na wszelki wypadek

Aga i Zbyszek Samurai 1,3i MT lift 6cm, DW 9,5lbs, reduktor od 410; Merc V220
sprawdz czy nigdzie nie spaliły Ci sie kable poza komputerem, czy sie nigdzie nie zwieraja, ni eiwem jak jest w samurajcu no ale jakies bezpieczniki to tez mozna by sprawdzic... hmm jak cos jeszcze sobie przypomne to dopisze
co do shematu instalcji to niestety nie posiadam
co do shematu instalcji to niestety nie posiadam

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
- samurai_hel
-
- Kontaktowanie:
chyba ze to zwarcie nastapiło w samym kompie, ale podejżewam ze komp jest tak stopiony ze przyczyne bedzie ciezko znalezdz, moze dostał za duże napiecie. jak masz mozliwośc sprawdzenia ładowania, chociaz bez kompa to trzeba by było go wyjac i jakos w inny sposob napedzic, no ale jak masz jak sprawdzic alternator to sprawdz bo moze tam tkwi problem ze podaje złe napiecie co jest jednak mało prawdopodobne ale sprawdzic mozna na wszelik wypadek, bo szkoda drugiego kompa jak by co
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban