mały alternator
Moderator: Marcin-Kraków
mały alternator
Pytanie troche nie off-roadowe ale może zagląda tu ktoś kto robi w elektryce samochodowej. Otóz chce zaadoptować do silnika do łódki alternator samochodowy, i chodzi o to żeby był jak najmniejszy (głównie chodzi o średnice). Wydajność prądowa nie jest tutaj istotna (>35A), najbardziej istotne są wymiary. Macie jakieś propozycje 

Ostatnio zmieniony ndz kwie 13, 2008 11:42 pm przez luk, łącznie zmieniany 1 raz.
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Mam na oku matiza (65A to nie mało), ale nie moge znaleść w necie nic o jego wymiarach
Choroba Gaz69.
ktoś sie orientuje jakie wydajności mają altrnatory z motocykli/motorowerów/skuterów?
Choroba Gaz69.
Szukajw małych japończykach. Tam panowały alternatory NippDenso. W matizie chyba też był dość mały. A jeżli masz miejsce na zabudowanie, to możesz użyć jakiegoś motocyklowego, ale uważaj: są najczęściej na magnesie stałym, są całkowicie odmiennie regulowane niż tradycyjne samochodowe i wymagają dość wysokich obrotów - montaż na wale.
A ciekawe NOWE zestawy kupisz tu:
www.vape.cz - to jest firma specjalizująca się w produkcji systemów zapłonu i ładowania do klasycznych motocykli
A ciekawe NOWE zestawy kupisz tu:
www.vape.cz - to jest firma specjalizująca się w produkcji systemów zapłonu i ładowania do klasycznych motocykli
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
http://jarekstryszawa3.w.interia.pl/mot ... owice1.htm patrz piąte zdjęcie od góry- może to podejdzie, na tablicy odczytasz nr tel. do sprzedawcy.luk pisze:ktoś sie orientuje jakie wydajności mają altrnatory z motocykli/motorowerów/skuterów?
-
-
Aternatory toyoty są dosyć małe. Motocyklowe - zapomnij. w 98% zabudowane w jednej z pokryw bocznych silnika, i pracują w oleju. Wyjątkiem są niektóre modele Yamachy, gdzie altek był na wierzchu, ale jego napęd (łańcuszkiem) już nie. Np. yamacha fj1100.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
-
A ile znasz silników motocyklowych z suchą miską olejową?Błażej pisze:Alternatory motocyklowe nie muszą pracować w oleju. W motocyklach pracowały, bo to, z racji obniżenie, są silniki z suchą miską olejową i należało ją gdzieś upchnąć. I powędrowała do bocznej komory, do alternatora

Tak czy siak, zaadoptowanie takiego altka jak @luk potrzebuje jest z dziedziny trudnych bardzo z tendencją do niemożliwych

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
myślałem że tamat umarł, a tu widze spory odzew za który bardzo dziękuje. Otóz kupiłem już alternator motocykolwy, faktycznie takich oddzielnych jest mało ale coś udało sie dobrać:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=356786589
Cena też jest bardzo rozsądna
Teraz szukam koła zębatego żeby zrobić z niego wieniec na koło zamachowe, w celu zaaplikowania rozrusznika. Więc może ktoś zna adresy szrotów motocykolwych czy jakiś giedł w okolicach wawy gdzie mógł bym pogrzebać? Bo jakoś w necie niewiele znalazłem takich adresów.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=356786589
Cena też jest bardzo rozsądna

Teraz szukam koła zębatego żeby zrobić z niego wieniec na koło zamachowe, w celu zaaplikowania rozrusznika. Więc może ktoś zna adresy szrotów motocykolwych czy jakiś giedł w okolicach wawy gdzie mógł bym pogrzebać? Bo jakoś w necie niewiele znalazłem takich adresów.
Choroba Gaz69.
- kudlaty_bytom
-
- Kontaktowanie:
Cóż, jak to bywa rzeczywistość zweryfikowała moje założenia. Ten co kupiłem ma 25A, ale wiekszych poprostu nie ma, więc taki musi wystraczyć.
Choroba Gaz69.
temat zamknięty, koło sie znalazło tym razem dawcą części zostało suzuki gsrx 750. Jak widać konkurs na dawce części bezapelacyjnie wygrała firma suzuki, teraz musze tylko to wszytko zaadoptować do biednego silniczka, jak skończe to może wrzuce jakieś foty.
Dziekuje wszytkim za odpowiedzi
Dziekuje wszytkim za odpowiedzi
Choroba Gaz69.