Zastosowanie, które znam dziś to klasyczny "mokry" aku 75Ah, w przyszłości pewnie AGM o podobnej pojemności, może większy, być może aku 6V (ale niekoniecznie). Ale skoro ma to być zakup "raz na dłuższy czas" i będzie to jedyny prostownik, najchętniej kupiłbym coś z innymi przydatnymi funkcjami.
Na pewno musi być:
*zabezpieczenie przeciwko niepoprawnemu podłączeniu albo zwarciu krokodylków
*automatyczne przejście z ładowania w tryb podtrzymania
*dostępny tryb odsiarczania
*opcja "starter" jest niepotrzebna (a wręcz niewskazana, żeby nie kusiło)
*lekki i poręczny (Vitara, choć długa, to jednak ma mały bagażnik)
Dwa lata temu zakupiłem tacie prostownik firmy Telto ze Skierniewic, model IC-A1000012, cena ok 150zł (instrukcja obsługi ->). Jak mi się zdawało, ten model jest całkiem niezłym kompromisem możliwości*jakość/cena, niestety aktualnie ten model nie jest już dostępny - info bezpośrednio od producenta - a inne dostępne nie są już tak tak atrakcyjne.
Przekopałem forum (to i inne), strony producentów, allegro ... i jak zwykle okazało się, że (prawie) nic nie wiem o prostownikach. Znalazłem kilka opcji:
Telvin T-CHARGE 26 BOOST 12V ->
+prąd do 16A (aku min. 10Ah)
+praca jako zasilacz 12V
-cena 320zł
-stałe chłodzenie aktywne
-szczelność IP nieznana
Telvin T-CHARGE 18 BOOST 12V ->
to samo co wyżej oprócz:
+ cena 240zł
-/+prąd ładowania 8A (aku min. 5Ah)
CTEK MULTI XS 7000 ->
-cena 360zł
-max. prąd ładowania 7A (aku min 15Ah)
+praca jako zasilacz 12V
+szczelność IP65
+5 lat gwarancji
+/-dobre opinie i zalecanie prze przez producentów akumulatorów
+możliwość wyłączenia wiatraka - brak brak w tym modelu, źle przeczytałem instrukcję
+kompensacja temperaturowa napięcia (ważna przy AGM) - brak w tym modelu, źle przeczytałem instrukcję
[edit]Po dogłębnym przeczytaniu instrukcji ten model Cteka odpada zupełnie. Modele z wymienionymi funkcjami zaczynają się od 750zł

Black&Decker BDSBC10A ->
+ cena 240zł
+/-max. prąd ładowania 10A (min 20Ah)
-brak danych technicznych
I tu mam pytanie do znających się na temacie i/lub użytkowników ww prostowników. Czy moglibyście się podzielić opiniami na ich temat i ewentualnie uzupełnić dane techniczne (szczególnie B&D i Telvin).
A może macie jakieś swoje typy na solidny prostownik (pow. 5A)
Prosiłbym również zgodnie ze zwyczajem o zamieszczanie kasztanów po piątym merytorycznym poście.