Prostownik impulsowy 12V, powyzej 5A (nie z Lidla)

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

x-bowman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Prostownik impulsowy 12V, powyzej 5A (nie z Lidla)

Post autor: x-bowman » pn lis 29, 2010 2:49 pm

Chcę kupić prostownik. Nie jest mi potrzebny na już, nie mam ciśnienia, chcę po prostu kupić coś porządnego, żeby mieć spokój powiedzmy na 10 lat.
Zastosowanie, które znam dziś to klasyczny "mokry" aku 75Ah, w przyszłości pewnie AGM o podobnej pojemności, może większy, być może aku 6V (ale niekoniecznie). Ale skoro ma to być zakup "raz na dłuższy czas" i będzie to jedyny prostownik, najchętniej kupiłbym coś z innymi przydatnymi funkcjami.
Na pewno musi być:
*zabezpieczenie przeciwko niepoprawnemu podłączeniu albo zwarciu krokodylków
*automatyczne przejście z ładowania w tryb podtrzymania
*dostępny tryb odsiarczania
*opcja "starter" jest niepotrzebna (a wręcz niewskazana, żeby nie kusiło)
*lekki i poręczny (Vitara, choć długa, to jednak ma mały bagażnik)
Dwa lata temu zakupiłem tacie prostownik firmy Telto ze Skierniewic, model IC-A1000012, cena ok 150zł (instrukcja obsługi ->). Jak mi się zdawało, ten model jest całkiem niezłym kompromisem możliwości*jakość/cena, niestety aktualnie ten model nie jest już dostępny - info bezpośrednio od producenta - a inne dostępne nie są już tak tak atrakcyjne.
Przekopałem forum (to i inne), strony producentów, allegro ... i jak zwykle okazało się, że (prawie) nic nie wiem o prostownikach. Znalazłem kilka opcji:

Telvin T-CHARGE 26 BOOST 12V ->
+prąd do 16A (aku min. 10Ah)
+praca jako zasilacz 12V
-cena 320zł
-stałe chłodzenie aktywne
-szczelność IP nieznana

Telvin T-CHARGE 18 BOOST 12V ->
to samo co wyżej oprócz:
+ cena 240zł
-/+prąd ładowania 8A (aku min. 5Ah)

CTEK MULTI XS 7000 ->
-cena 360zł
-max. prąd ładowania 7A (aku min 15Ah)
+praca jako zasilacz 12V
+szczelność IP65
+5 lat gwarancji
+/-dobre opinie i zalecanie prze przez producentów akumulatorów
+możliwość wyłączenia wiatraka - brak brak w tym modelu, źle przeczytałem instrukcję
+kompensacja temperaturowa napięcia (ważna przy AGM) - brak w tym modelu, źle przeczytałem instrukcję
[edit]Po dogłębnym przeczytaniu instrukcji ten model Cteka odpada zupełnie. Modele z wymienionymi funkcjami zaczynają się od 750zł !!! (np M200).

Black&Decker BDSBC10A ->
+ cena 240zł
+/-max. prąd ładowania 10A (min 20Ah)
-brak danych technicznych

I tu mam pytanie do znających się na temacie i/lub użytkowników ww prostowników. Czy moglibyście się podzielić opiniami na ich temat i ewentualnie uzupełnić dane techniczne (szczególnie B&D i Telvin).
A może macie jakieś swoje typy na solidny prostownik (pow. 5A)
Prosiłbym również zgodnie ze zwyczajem o zamieszczanie kasztanów po piątym merytorycznym poście.
Ostatnio zmieniony czw gru 02, 2010 10:35 am przez x-bowman, łącznie zmieniany 1 raz.
Suzuki Vitara 2.0 DI/C TURBO '97, lift 2', KL-71 225x75R16
Passat 1.8T '01 (ośka, ale tymczasowo)

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Re: Prostownik impulsowy 12V, powyzej 5A (nie z Lidla)

Post autor: wojtek_kom » wt lis 30, 2010 12:36 am

Ctek jest OK. Nie naładują aku rozładowanego do 5V :)21
Lidl/Aldi - w sumie dwie wersje 6/12V i 12V, wyglądają na odpowiedniki małych Cetk-ów.

10 lat pracy ... raczej nie, w obu przypadkach i w całej cywilnej produkcji.
Cena marketowych powala.
Nissan-y

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » śr gru 01, 2010 3:45 pm

Lidl ma nawet 2 w jednym 6-12V -w sumie za 50 zyli-polecam. On też nie ładuje poniżej 5V. Mam jeden (LIDL) i drugi (CTEK)-robią oba :)2 Cenowo LIDL górą :)21
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Post autor: bilans » czw gru 02, 2010 9:27 am

kup sobie transformator toroidalny 12V 200/250 wat nawiń na niego kilka zwojów zapodaj diode jakiś włącznik bezpiecznik, kable z klemami +wskaźniki ; woltomierz i amperomierz i będziesz miał zajebisty prostownik jedyny koszt to transformator może jakiś z odzysku ??? reszta to grosze
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

x-bowman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: x-bowman » czw gru 02, 2010 10:51 am

Dzięki za odpowiedzi. Tak jak pisałem, aktualnie prostownik będzie mi służył do aku 75Ah, w przyszłości pewni więcej, także "ten z Lidla" odpada ("szybkie" ładowanie trwało by 20h).
wojtek_kom pisze:10 lat pracy ... raczej nie, w obu przypadkach i w całej cywilnej produkcji.
Nie chodzi mi o 10 lat pracy, ale zakup raz na 10 lat - jak dobrze pójdzie, to mogę potrzebować tego prostownika raz na 2 lata i wtedy właśnie nie chciałbym się zawieść.
wojtek_kom pisze:Cena marketowych powala.
Cena nie powiem, podoba mi się, ale priorytetem są możliwości. Jak w pierwszym poście wyedytowałem, 750pln za Cteka z kompensacją temperaturową to jakaś paranoja, ale 250pln za 10A to już zaczyna się robić sensownie.
bilans pisze:kup sobie transformator toroidalny 12V 200/250 wat nawiń na niego kilka zwojów zapodaj diode jakiś włącznik bezpiecznik, kable z klemami +wskaźniki ; woltomierz i amperomierz i będziesz miał zajebisty prostownik jedyny koszt to transformator może jakiś z odzysku ??? reszta to grosze
Nie mam narzędzi ani warsztatu (fizycznego i umiejętności), a gotowe prostowniki ze sterownikiem mikroprocesorowym przydatna rzecz - podłączasz i zapominasz.

No dobra, to na placu boju zostały Telviny i B&D. Ktoś mógłby się wypowiedzieć na ich temat?
Suzuki Vitara 2.0 DI/C TURBO '97, lift 2', KL-71 225x75R16
Passat 1.8T '01 (ośka, ale tymczasowo)

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw gru 02, 2010 11:22 am

Jakbym kupował coś na 10 lat, to bym nie kutwił i wziął coś z górnej półki:
http://www.rcskorpion.pl/index.php?cPath=175

Tymi lepszymi można naładować wszystko, co ma magazynować prąd.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”