Mryganie świateł

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Stachu-80

Mryganie świateł

Post autor: Stachu-80 » wt sty 18, 2011 10:00 pm

Mam taka mała zagwostkę, po remoncie alternatora wymiana łożysk, komuntatora ( stary byl powypalany i nie dawalo napięcia odpowiedniego) pojawił sie dziwny objaw podczas pracy z włączonymi światłami one sobie delikatnie mrygają tak jak by były skoki napięcia jednak miernik nie wykazuje zmian. Czy może to byc uszkodzona jakaś dioda a może regulator poszedł sie chrobotać. Mam takze drugie pytanie w samuraiu przewód ładowania wchodzi w wiązkę elektryczną zasilając osprzęt i tej wiąchy powraca kabelek ładowania na akumulator. Chce dac przewód dodatkowo bezpośrednio z alternatora na aku, gdyz fabryczna kostka sie przegrzewa przy obciążeniu wyciągarką. Reszta instalacji pozostaje po staremu czy nie spowoduje do wzrostu napięcia bo tak sobie tlumacze ze jest to tak samo jakbym np. jedno zelasko podłaczył na dwóch kablach z tej samej wtyczki czyli go zdublował. Duzo tego wiem ale nie chciał bym czegoś zdupczyć.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Błażej

Re: Mryganie świateł

Post autor: Błażej » wt sty 18, 2011 11:51 pm

Bypass niczego ci nie zmieni. Masz przecież jedno źródło zasilania - alternator. Jeśli już porównywać do żelazka, to tak, jakbyś je podłączył do jednego gniazdka wieloma przewodami. Napięcie na pewno od tego nie wzrośnie.
Do sprawdzenia masz mostek i regulator.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » śr sty 19, 2011 7:47 am

Oki dzieki. Z przewodami myślałem bobrze ale czasami lepiej się upewnić niż coś zepsuć. Mam stary regulator więc wrzucę i zobaczę czy będzie poprawa.

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » ndz sty 23, 2011 9:23 pm

Podłączyłem stary kabel ładowania + nowy buy passik do akumulatora i przestało mrygać nie wiem o co chodzi ale działa.

Awatar użytkownika
ffrt

Post autor: ffrt » wt lut 08, 2011 9:27 pm

Regulator inny pomógł - w 2 rożnych plaskatych miałem takie objawy, a bypas to dla własnego spokoju zrobiłeś rozumiem :)14

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”