Jak łączyć kable?
Moderator: Marcin-Kraków
Jak łączyć kable?
Muszę zainstalować w kabinie hebel robiący za główny wyłącznik prądu. Instalacja będzie wyglądała tak: kabel + z akumulatora do hebla w kabinie, z hebla do oryginalnego kabla pod maską. Jak połączyć te kable? Skręcić ze sobą? Zespawać? Są jakieś specjalne łączniki?
Instalację mam standardowo 12V. Taki hebel będzie ok? http://allegro.pl/hebel-odlacznik-akumu ... 32803.html
Instalację mam standardowo 12V. Taki hebel będzie ok? http://allegro.pl/hebel-odlacznik-akumu ... 32803.html
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Re: Jak łączyć kable?
Mi sie wydaje, ze ucho prasowane bedzie najlepsze. Praske kupisz za okolo 150zl.
Od biedy jak brak praski to przyłożyć w poprzek kołnierza jakiś pręt i przyłożyć ciężkim młotkiem ale praską było by optymalnie i pewniej.
Tzn chodzi wam o takie ucha? I żeby końcówki zacisnąć na przewodach i skręcić ze sobą?

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
imhyyyy, znaczy takie. Tylko dobierz odpowiednią średnicę do kabla (mierzone oczywiście bez izolacji).
Np. w Krakowie w hurtowniach elektrycznych praski do kabli można wypożyczyć, więc kupować nie trzeba.
Ja sobie pożyczyłem na jedno popołudniu robiąc instalacje do wyciągarki. Koszt wypożyczenia 0zł przy kupnie złączek, kaucja 100zł.
Ja sobie pożyczyłem na jedno popołudniu robiąc instalacje do wyciągarki. Koszt wypożyczenia 0zł przy kupnie złączek, kaucja 100zł.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
A nie można sprasować tych końcówek na imadle?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
nie polecam - to zawsze jest prowizorka a jak nie masz troche praktyki to nie ocenisz czy jest poprawnie a skutki mogą być opłakane.Placek^ pisze:A nie można sprasować tych końcówek na imadle?
jak sugeruja koledzy - wizyta w hurtowni elektrycznej i za niewielkie honorarium zrobia Ci to poprawnie dobrym narzędziem
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Przede wszystkim, to taki hebel najlepiej zamontować na masie, a nie na zasilaniu.
Końcówki oczkowe można spokojnie zacisnąć w imadle. A jeszcze lepiej wzdłuż je najpierw załamać, oczywiście po osadzeniu przewodu, a następnie zacisnąć. By złożyły się do wewnątrz. Potem zalutować. Przy takiej powierzchni i pojemności cieplnej najszybszą metodą będzie rozgrzanie końcówki nad kuchenką i następnie "nasączenie" całości cyną. Obficie, by zaczęła wypływać z drugiej strony.
Końcówki oczkowe można spokojnie zacisnąć w imadle. A jeszcze lepiej wzdłuż je najpierw załamać, oczywiście po osadzeniu przewodu, a następnie zacisnąć. By złożyły się do wewnątrz. Potem zalutować. Przy takiej powierzchni i pojemności cieplnej najszybszą metodą będzie rozgrzanie końcówki nad kuchenką i następnie "nasączenie" całości cyną. Obficie, by zaczęła wypływać z drugiej strony.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
chałturaBłażej pisze: Końcówki oczkowe można spokojnie zacisnąć w imadle. A jeszcze lepiej wzdłuż je najpierw załamać, oczywiście po osadzeniu przewodu, a następnie zacisnąć. By złożyły się do wewnątrz. Potem zalutować. Przy takiej powierzchni i pojemności cieplnej najszybszą metodą będzie rozgrzanie końcówki nad kuchenką i następnie "nasączenie" całości cyną. Obficie, by zaczęła wypływać z drugiej strony.

Nie mówiąc już ile się trzeba nadupcyć, żeby to wykonać.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Sam jesteś chałtura. Przypatrz się takim końcówkom w autach. Zawsze są lutowane. Przecież to drga i samo zaciśnięcie nie wystarcza. A w domowych warunkach bez lutownicy dużej mocy to jest najszybsza metoda. Bez problemu, jak jeszcze nie miałem praski, wykonałem tak dziesiątki przewodów i nigdy nie było reklamacji. I gdzie ty widzisz to nadupcanie?
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
bzduraBłażej pisze:Przypatrz się takim końcówkom w autach. Zawsze są lutowane. Przecież to drga i samo zaciśnięcie nie wystarcza.
Po to wymyślono prasy i końcówki do prasowania żeby uniknąć pracochłonnego lutowania.
Zaciśnięcie kabla z końcówką przy pomocy porządnej praski trwa 3 sekundy i jest idealnie i na lata. Żadne drgania temu nie straszne zapewniam Cię.
A Ty jak chcesz smaż końcówki nad gazem i zgniatać w imadle to tak rób.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Że zaciśnięcie w prasce jest lepsze od imadła, to nie ma wątpliwości. Zauważ jednak, że Placek taką nie dysponuje, a możliwe, że nie będzie miał skąd pożyczyć. Więc to też jest metoda. Poza tym, pokryte lutowiem połączenie jest dużo wytrzymalsze, nie koroduje i ma lepszą przewodność, co przy prądach rozrusznika ma już spore znaczenie.
Ok to się zgadzam.
Wiadomo, że lepsze od samego imadła będzie imadło + lutowanie. Nie mniej jednak mniej kłopotu będzie z pożyczeniem praski
Wiadomo, że lepsze od samego imadła będzie imadło + lutowanie. Nie mniej jednak mniej kłopotu będzie z pożyczeniem praski

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
No właśnie z pożyczeniem jest problem. Byłem w kilku eletrycznych i wszystkie oczywiście bardzo chętnie sprzedadzą mi praskę za 150-200 pln, ale jak pytam o wypożyczenie to patrzą takim mądrym psim wzrokiem.
I dlaczego lepiej hebel na masie instalować?
I dlaczego lepiej hebel na masie instalować?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
powinno byc na masie
ale w warunkach terenowych masa się może zrobić sama i dlatego lepiej na plus
ale w warunkach terenowych masa się może zrobić sama i dlatego lepiej na plus
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Dziwne, bo w ciężarówkach i wszelkich innych pojazdach, gdzie odłącza się akumulatory, wyłącznik jest właśnie na masie. Proste. Odłączając masę, czyli zdejmując biegun ze wszystkich części metalowych pojazdu, redukujemy do zera możliwość zwarcia. A nawet jak przewód idący do wyłącznika się uszkodzi i zewrze do masy, to zwarcie masy do masy grozi tylko jej niewyłączeniem. Czego nie można powiedzieć, jeśli odłączać będziemy zasilanie...KonarskiS pisze:hebel na masie?
Nie masz tam jakiegoś Pana Henia elektryka w okolicy, żeby Ci zagniótł te kable? Pomierzyć, zarobić końcówki, flacha w łapę i heja...Placek^ pisze:No właśnie z pożyczeniem jest problem.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Młotek i odpowiedni punktak
Taką pełną miedzianą końcówkę zagniatam tak bez problemów, gdy nie po drodze mi do gościa, który ma speszjal kamienie do prasy.
Odpowiedni punktak to taki, który będzie miał stożek jakieś 90 stopni. Można sobie na przykład złamane wiertło fi 10 zastrugać. Dwa dupnięcia wzdłużne, jedno za drugim, po środku tulejki i browara temu, który wyszarpie z tego przewód.
Tylko oczko ma być pełne, a nie skrzydełkowe gówno.

Odpowiedni punktak to taki, który będzie miał stożek jakieś 90 stopni. Można sobie na przykład złamane wiertło fi 10 zastrugać. Dwa dupnięcia wzdłużne, jedno za drugim, po środku tulejki i browara temu, który wyszarpie z tego przewód.
Tylko oczko ma być pełne, a nie skrzydełkowe gówno.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Też klepię młotkiem i punktakiem, sporo końcówek tak połączyłem i nigdy nie było problemów 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Można też zacisnąć w firmach gdzie dorabiają węże hydrauliczne.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Podjedź do energetyków ,każdy zakład ma praskę . Dasz na piwo i będziesz miał dobrze zrobione . 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Ja tymczasowo zagialem w imadle pręcik fi7 podłożywszy:

Ale to akurat zbiorcza masa silnika wiec nic mocnego.

Ale to akurat zbiorcza masa silnika wiec nic mocnego.
Nie za cienki przekrój na masę?