Jakie opony do Blazerka?

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

jezy888

Re: Jakie opony do Blazerka?

Post autor: jezy888 » czw mar 03, 2016 9:07 am

no przeciez wiadomo,ze biale daja 15+ do zaje*isotosci :P
1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » czw mar 03, 2016 7:08 pm

No :) Expres jak nie wiem co... nawet dnia nie czekałem na nowe oponki, troszkę szkoda, że felgi nieco biednie wyglądają ale może na lato coś się je nieco odnowi i pomaluje.
Generalnie jeśli ktoś miałby wątpliwości to potwierdzam, że BFG AT KO2 w rozmiarze 235/75R15 spokojnie się mieszczą do niemodyfikowanego Blazera :) Nic nigdzie nie ociera... i podejrzewam, że dałoby się nawet coś "większego" założyć, ale mi tam wystarczy :D
Obrazek
Chevrolet Blazer 1999 LT - 4,3 Automat - wersja europejska

jezy888

Post autor: jezy888 » pt mar 04, 2016 10:03 am

no i super wygldaja, i tak jak mowilem +15 do zaje_stosci za biale napisy hehehe :D

tutaj moje z przejazdzki, widac,ze troche wystaja poza obrys
https://www.youtube.com/watch?v=pGceXLGyGz8
sprzedam JGC SRT.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » pt mar 04, 2016 2:35 pm

Cos filmik nie działa chyba ze tylko ja tak mam :-)
Generalnie po przetestowaniu nowych opon na drodze nie stwierdziłem zeby było jakos odczuwalnie głośniej... Autko prowadzi sie fajnie i dość porównywalnie ze starymi oponami... Ja tam w prowadzeniu jakos wielkiej roznicy nie widze. Na pewno lepiej sie trzyma drogi i duzo lepiej hamuje. Wyglądaj tez od razu lepiej :-)

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » pt mar 04, 2016 10:13 pm

Super są te AT'ki, jeśli chodzi o fele to trochę pracy własnej i można sporo zaoszczędzić, u mnie to wyglądało tak:przed i po robocie
Obrazek
Obrazek

a co do białych napisów to faktycznie czad i od czasu do czasu można je odświeżyć białym markerem
Obrazek
Chevy Blazer 4.3 4x4 LT '99

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » sob mar 05, 2016 10:06 pm

Możesz napisać co dokładnie zrobiłeś tym felgom i jak? :D Pewnie polerka papierem i pastą? Generalnie efekt jest... ale tak jak piszesz trzeba nad jedną felgą z dzień posiedzieć, żeby to ogarnąć no i najlepiej przynajmniej koło z auta ściągnąć bo tak na aucie to jeszcze "ciężej" a na pewno mniej wygodnie.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz mar 06, 2016 8:00 am

Koła oczywiście zdjęte, osadzone na silniku ze starej pralki Predom (tylko trza dać kondensator i robić to na wolniejszych obrotach silnika, można to wszystko w necie znaleźć). Jeśli chodzi o czas to masz rację, jeden wieczór na koło, trudno jest bo oryginalnie fele mają prążki, trza wszystkie zetrzeć.
Zaczynasz od 400, kończysz na 1200-1500.
Dla mnie było ważne aby pozbyć się ognisk korozji.

Aby to utrzymać starczy dwa razy w roku już bez zdejmowania pojechać papierem 1200 z jakimś siuwaksem do mycia felg. Dobry początek aby dać komuś do polerki, wtedy mniej brud łapie, tak mi mówiono, ale dla mnie to już przesada.

jezy888

Post autor: jezy888 » ndz mar 06, 2016 12:35 pm

ja troche inne mam te felgi bo tak wygladaja ale mnie czeka jeszcze scciagnie tego lakieru bo miescami odchodzi platami przez co mialem problem z utrzymaniem cisnienia w oponie. W koncu pojechalem do wulkanizatora i mi zebral w miescu styku opony i felgi ten lakier.
Zrobi sie cieplo to moze i wypolerue te felgi tez

a ten filmik w koncu dziala czy nie?
sprzedam JGC SRT.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz mar 06, 2016 12:51 pm

Filmik działa, ale czy wystaje poza obrys, to bym się spierał, no może 1 cm. Fajnie buczy, coś było z wydechem robione?

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » ndz mar 06, 2016 7:39 pm

Filmik działa :-) wyglada oki... Choć z tym odstawianiem w takim widoku ciezko stwierdzić. Widziałem na alle... Komplet takich felg chyba z oponami nawet.
Pomysł z silnikiem od pralki dość ciekawy :-) co do tych prążków to najwyraźniej felga w oryginalne była przetaczana na tokarce czy cos w tym stylu. Jakby nie było trzeba nieco czasu a z opona pewnie tez da rade porobic tylko trzeba wtedy ja dobrze okleić i zabezpieczyć.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » ndz mar 06, 2016 8:14 pm

Przy szlifowaniu opony były były zdjęte, wtedy jeszcze jeździłem na starych felgach, a poza tym z oponą byłaby zbyt duża masa obrotowa, i tak ciężka jest centrycznie zamocować, no i brudzi się wszystko dookoła.

jezy888

Post autor: jezy888 » wt mar 08, 2016 8:09 am

z wydechem nic nie robilem, i wyglada na serie.
Slyszalem,ze jeszcze papier daja na jakas wiertarke zamiast samym kolem krecic
sprzedam JGC SRT.

starywariat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: starywariat » wt mar 08, 2016 9:47 am

Zgadza się ale wiertarką ręcznie można dołki porobić i nierówności.
Mogę pożyczyć na jakieś 2-3 miesiące, silnik należy jedynie przymocować do szerokiej deski a ta do jakiegoś stołu, wysłać kurierem to nie problem, w końcu i tak nie używam, a jeżeli ktoś skorzystałby to czemu nie.

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » śr mar 09, 2016 7:34 am

Ja mam tarcze na wiertarkę zrobioną z prawie 1cm grubości filcu - używałem do polerki dekielków od innych aut... do tego jakaś taka zielona Pasta w sztyfcie jakby do polerki... generalnie dobrze byłoby przelecieć felge papierkiem ściernym a na koniec takim filcem... wychodzi lustro bez łaski, ale np zrobinie dekielków (ok 80mm średnicy) na sztukę schodziło mi ok 20min (aluminiowe - szlifowanie papierem i potem polerka).
Na jakieś wolne może się za to zabiorę, ale lista "pierdół" do poprawki się wydłuża a wolnego tyle jakoś nie widze :(

Tutaj dla przykładu efekty zabawy z Aluminium i polerowanie tego ustrojstwa (papier+filc)
http://924.pl/forum/viewthread.php?foru ... rowstart=0

McGyver

Kontaktowanie:

Post autor: McGyver » śr maja 18, 2016 5:32 am

Po kilku już 1000 przejechanych :) choć nie pamiętam teraz ile... stwierdzam co następuje :)
Zużycie paliwa wzrosło o ok 10% w porównaniu z tym co było na cywilnych bridgestonach... choć równie dobrze może wiązać się to z przekłamywaniem licznika (Profil 75 zamiast 70) niby 5% ale tak z 7km na 100 może być. Wcześniej na "znanej" trasie robiłem 12km... teraz pokazuje jakieś 11 :) Choć stare opony były prawie łyse a nowe... wiadomo mają dużo więcej :D
Choć wzrost zużycia może być też winą uruchomionej klimy, która wcześniej też była martwa.
Oponki dobrze sobie radzą na czarnym, a po drogach polnych też jest jak najbardziej oki... może trochę bardziej rzucają kamolami ale to raczej nic nowego.
Generalnie jest na plus :D może na urlop uda się gdzieś pośmigać po piachu czy coś to się jeszcze lepiej przetestuje nad morzem :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”