s!0 swiatla

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
xymenez

Re: s!0 swiatla

Post autor: xymenez » ndz wrz 04, 2011 9:34 pm

arg80 pisze:Powiem Tak.
Po pierwsze Xenony nie tylko w lampach soczewkowych się montuje - jak to kogoś interesuje W140 od MB.
Po drugie homologacja żarówki jest wystarczającym kryterium montażu - a przetwornica ma tu niewiele do rzeczy choć powinna mieć homologację.
(...)
Prawo i jego interpretację mamy jakie mamy i tu nic nie zmienimy.
Ale tak długo jak światło xsenonowe użyte w kloszu poprawia moje bezpieczeństwo nie zagrażając innym...
No, wreszcie ktoś coś rozsądnego pisze! Cieszę się. Cała prawda. Chwalić xenony! Świetny wynalazek;
Choć wynalazek światła łukowego ma już prawie 200 lat, to znaczny postęp w elektronice pozwolił na budowę małych przetwornic dopiero od lat '90 - i to logiczne, że wkrótce lampy łukowe i LED wyprą całokowicie żarówki żarowe (same zalety: nieporównywalna jasność, oszczędność, żywotność, niezawodność).

Ja mialem żarówki HB4 i takie też xenony zamontowałem, nic nie musiałem przerabiać. Na przeglądzie muszę pokazywać tylko homologację butli LPG. Bo tak, to chyba trzebaby pokazywać wszystkiego (szyb, opon, całej elektroniki, karoseri, hehehe...).

Jak słyszę o wkładaniu czegoś od malucha, to aż mną trzęsie...
:-]
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Błażej

Post autor: Błażej » ndz wrz 04, 2011 10:06 pm

Ja mialem żarówki HB4 i takie też xenony zamontowałem
Pokaż mi taki ORYGINALNY produkt a nie kit do konwersji świateł wyprodukowany w Chinach. Oryginalny - dopuszczony przez producenta i zatwierdzony do użytku. Np. oferowany przez sieć salonów danej marki.
Na przeglądzie muszę pokazywać tylko homologację butli LPG. Bo tak, to chyba trzebaby pokazywać wszystkiego (szyb, opon, całej elektroniki, karoseri, hehehe...)
Bo butla LPG wraz z instalacją są DODATKOWYM wyposażeniem auta, nie montowanym przez fabrykę. Auto nie wychodzi z fabryki wyposażone w tą instalację i bez niej jest też homologowane. Natomiast reszta wymienionych przez ciebie elementów, jak najbardziej w skład auta wchodzi.
Teraz nie wiem, czy zgrywasz takiego cwaniaka, czy faktycznie masz problem ze zrozumieniem prostych spraw...
Ale skoro już poprzednio pisałeś, że walczysz z systemem, to dalej baw się w Don Kichota...
Ostatnio zmieniony ndz wrz 04, 2011 10:19 pm przez Błażej, łącznie zmieniany 1 raz.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz wrz 04, 2011 10:14 pm

Błażej pisze: W Europie obowiązują ASYMETRYCZNE reflektory z HOMOLOGOWANYMI do nich źródłami światła. Nie inaczej. I tego należy się trzymać i przestrzegać. Jeśli światła nie spełniają swojej roli, to należy się w pierwszej kolejności zająć ich stanem (stan odbłyśników, a teraz także plastikowych kloszy, które mają tendencję do matowienia i rysowania się), stanem żarówek, które także z wiekiem zmieniają swoje właściwości (choćby przydymione, przypalone szkło) oraz poziomem zasilania bezpośrednio na żarówkach.
W starym maluchu, gdzie osobiście założyłem przekaźniki oraz przerobiłem wiązkę zasilania reflektorów na rzetelną, z pewnymi bezpiecznikami, światła na standardowych żarówkach świeciły tak, że niejeden porządny zachodni samochód mógł zazdrościć.
Primo cała europa dopuszcza światła symetryczne oprócz jednego posranego zaścianka jaki jest polska , istnieje jeszcze pojęcie " zgodne z " oprócz polski :wink:
duo grzebiąc w kaszlaku popełniłeś co najmniej wykroczenie i ile nie przestępstwo po zmieniłeś konstrukcję instalacji elektrycznej samochodu 1. Bez zezwolenia producenta 2.Bez zatwierdzonego projektu. 3 Bez odpowiednich uprawnień konstrukcyjnych i wykonawczych 4. Nie przestrzegałeś Polskiej Normy podczas montażu tej samowolki , co do zgodności zastosowanych materiałów z założeniami producenta ( homologacji wtedy nie było) , nie sprawdziłeś czy "twój sposób " przeróbki nie jest czyjąś własnością intelektualną itede, itepe i tesre
więc nie mondruj jak koń pod górę z ciężkim wozem
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz wrz 04, 2011 10:21 pm

Błażej pisze:Jeśli na fotce to twoje toczydło, to przymierz klosz z malucha. Nowe kupisz po niskie kilkadziesiąt złotych.
Zawsze możesz zajrzeć do klosza. Jeśli lustro jest tylko brudne, a nie zmatowiałe, to możesz je umyć. Gorąca woda, płyn do szyb, trochę potrząsania chlupania, potem suszenie i załatwione. Możesz też rozkleić klosz, a wtedy to zmywarka. Ale najpierw sprawdź ten z pf 126.
Do tego właściwe zasilanie. Zawsze polecam zrobić próbę. Potrzeba do niej tylko kawałka przewodu. Zapalasz światła,a potem przewodem łączysz zasilanie żarówki bezpośrednio z akumulatorem - robisz bypass. I jeśli zauważysz, ze żarówka zaświeciła jaśniej, to masz spadki w instalacji, które możesz zlikwidować montując przekaźniki.
PS. jakby co, to pisz, mam niedaleko, to mogę pomóc.
Aaaaa sprawdzileś swoje porady pod względem zgodności z homologacją producenta i czy dopuszcza lampy od kaszlaka :roll: namawiasz do zmian konstrukcyjnych instalacji elektrycznej mających istotny wpływ na bezpieczeństwo i bez odpowiednich uprawnień
co jest niezgodne z Polskim prawem
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn wrz 05, 2011 12:16 pm

Kluczu, skup się.
Tu się pisze o chińsko-buraczanych ksenonach w zwykłych lampach a nie o tym, że do pewnych aut nie ma asymetrycznych lamp. :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » pn wrz 05, 2011 7:16 pm

Klucz dobrze pisze! Błażej pregina ze swoimi uwagami i poradami tudziez agresją.

A ja xenony mam dobre - prosze czytać kilka postów wyżej. Są chińskie, bo innych nie ma :) Ale sprawują się wyśminicie, zaś klosze są w pięknym stanie, odcięcie idealne, spryskiwacz jest, regulacja kąta też, nikogo nie oślepiają, polecam! U mnie przeszły homologację :)
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 8:53 pm

Kostuch pisze:Kluczu, skup się.
1
Nie dy rydy jak to się czyta że straszysz prawem, jednocześnie podżegasz do jego łamania, to nawet wiejski głupek dostaje rozdwojenia jażni :wink: a tak bjdełej w temacie lampów to mnie to lata czy świczki posiadają jakąś posraną homologację czy nie, po prostu mają porządnie świecić i nie oślepiać AMEN . Jakbyś zainteresował się tematem bardziej profesjonalnie to poczytaj badania firmy HELLA i się okaże że podstawowym czynnikiem oślepiania jest złe ustawienie świateł i brud. Nawet nie duży brud na szkle tak rozczepia światło że sprawia wrażenie źle ustawionych świateł. Homologacja jest to tylko następny zakamuflowany rabunkowy podatek i nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem

Błażej

Post autor: Błażej » pn wrz 05, 2011 8:57 pm

xymenez - wróć się na poprzednią stronę i sprawdź, kto zaczął mieszać w argumentację stosunek do najbliższych! I się okaże, kto jest agresywny!
xymenez pisze:A ja xenony mam dobre - prosze czytać kilka postów wyżej. Są chińskie, bo innych nie ma :) Ale sprawują się wyśminicie, zaś klosze są w pięknym stanie, odcięcie idealne, spryskiwacz jest, regulacja kąta też, nikogo nie oślepiają, polecam! U mnie przeszły homologację
Pokaż mi papier homologacji tego zestawu. Ale nie zrobiony przez ciebie, tylko z właściwego Instytutu/Urzędu... Wtedy zamilknę. A tak, to możesz sobie przekonywać, że ty masz dobrze. Twoje słowo NIC nie znaczy w literze prawa. Jakie by ono nie było. Rozumiesz, czy dalej nie?

A dla twojej ciekawości, to poczytaj sobie o symbolu CE i co on oznacza. Oraz o symbolu CE, gdzie E jest równo "ucięte".
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 9:11 pm

Błażej pisze:
Pokaż mi papier homologacji tego zestawu. Ale nie zrobiony przez ciebie, tylko z właściwego Instytutu/Urzędu... .
To kto ma taki świstek wydać :wink: instytut , urząd , komitet ,komisja a może ktoś inny jeszcze ?? Pokaż mi na papierze że noje s-klasse ma zestaw homologowany albo swice LR-a wyprodukowane w chinach spełniają chunijne normy ale to musi być co najmniej ksero oryginału poświadczone notarialnie , anie gdzieś tam bleble ble w książce

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » pn wrz 05, 2011 9:20 pm

Brawo, klucz! W jedności siła!

:>
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 9:44 pm

xymenez pisze:Brawo, klucz! W jedności siła!

:>
Sprowadza się to do odrobiny rozsądku w tym pojebanym świecie , jak bym kupił zestaw HID co nie za bardzo pasi albo daje "złe światło" to zwrócił bym go sprzedawcy albo wywalił to do lamp pomocniczych i kupił inny. Z badań Helli wynika że część aut ma zjechany system samopoziomowania a przoduje łopel łomega a jakże z full homologacją, tylko kwit psu na budę się nawet nie nadaje a auto oślepia. Przykłady można mnożyć a jakieś tam super hiper gremia ni chusteczki nie cofną kwitu dużemu koncernowi jak było w przypadku LR-a choć syfy waliły po oczach ale z homologacją czyli na legalu

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn wrz 05, 2011 9:52 pm

klucz13 pisze:
1
Nie dy rydy jak to się czyta że straszysz prawem, jednocześnie podżegasz do jego łamania, to nawet wiejski głupek dostaje rozdwojenia jażni :wink:
Ale że co?
Uważasz że pociągnięta do świateł instalacja przez przekaźnik zamiast oszczędnościowych przegniłych fabrycznych drucików jest tym samym co wsadzone na dziko xenony?
To faktycznie trzeba być wiejskim głupkiem :)21
Posmyraj się z xymenezem albo przeczytaj dalszą część mojego podpisu :D

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 10:05 pm

Kostuch pisze:
klucz13 pisze:
1
Nie dy rydy jak to się czyta że straszysz prawem, jednocześnie podżegasz do jego łamania, to nawet wiejski głupek dostaje rozdwojenia jażni :wink:
Ale że co?
Uważasz że pociągnięta do świateł instalacja przez przekaźnik zamiast oszczędnościowych przegniłych fabrycznych drucików jest tym samym co wsadzone na dziko xenony?
To faktycznie trzeba być wiejskim głupkiem :)21
Posmyraj się z xymenezem albo przeczytaj dalszą część mojego podpisu :D
Koloniuniu zewrzyj półkule mózgowe bo korelacje zgubiłeś :wink: Według prawa on montuje gotowy zestaw dedykowany do samochodu , zaprojektowany i wykonany w tym celu , nie ingerując w jego konstrukcję ,a ty zmieniasz zatwierdzony i dopuszczony do ruchu pojazd w jego istotnej części i robisz to bez zezwolenia producenta czy projektanta, naruszając warunki dopuszczenia do ruchu.Tyle prawo i czy jest to logiczne czy nie , takie jest

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 10:12 pm

Kostuch pisze: Uważasz że pociągnięta do świateł instalacja przez przekaźnik zamiast oszczędnościowych przegniłych fabrycznych drucików
Aaaaa poczytaj warunki ubezpieczenia :wink: ani z AC, ani z OC nie zobaczysz grosza jeżeli to udowodnią

Błażej

Post autor: Błażej » pn wrz 05, 2011 10:14 pm

Kluczu! Producent auta, w fabryce zamontował oryginalne zestawy oświetleniowe, które wcześniej przeszły drogę dopuszczającą do użytku. To, że jak pisze Kostuch, zdarzają się buble, cóż... Życie. Ale auto jest dopuszczone do ruchu jako całość wraz z danymi elementami. Dlatego, jeśli masz w aucie oryginalnie montowane światła takie, czy takie, to są one dopuszczone. Są homologowane wraz z właściwym dla nich źródłem światła. Zmiana jego jest już zmianą warunków pracy.
Natomiast samowolne przerabianie i wymienianie sobie źródła światła, to czysta samowolka, niedopuszczona prawnie. Tyle.
A chińskie zestawy, gdzie jedyne oznaczenia posiada przetwornica i to często homologowana w Hong Kongu (śmieszna sprawa -jak Hong Kong należał do Korony Brytyjskiej, to wszystko, co tam dopuszczano, było uznawane w Wlk. Brytanii - ot taka furtka), a często oznaczona jedynie znakiem CE (co i tak oznacza "China Export" - proszę sobie poczytać), nie mają prawa być stosowane legalnie. Rozumiem, że każdy by chciał mieć lepsze światła, ale przepisy warunkujące ich budowę, działanie nie wzięły się znikąd. To nie widzimisię jakiegoś urzędasa, a lata doświadczeń i badań.

Właśnie dopisałeś post. To, że palnik ksenonowy jest wyposażony w cokół od klasycznej żarówki danego typu, nie oznacza, że jest do tego dopuszczony. Żaden inny niż D2S i D2R nie są homologowane. Wszystkie te xenony z cokołami serii H, to radosna twórczość.
xymenez pisze:Brawo, klucz! W jedności siła!
Brawo! Jak brakuje argumentów, to się za innymi będziesz chować...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn wrz 05, 2011 11:15 pm

Błażej pisze:Kluczu! Producent auta, w fabryce zamontował oryginalne zestawy oświetleniowe, które wcześniej przeszły drogę dopuszczającą do użytku. To, że jak pisze Kostuch, zdarzają się buble, cóż... Życie. Ale auto jest dopuszczone do ruchu jako całość wraz z danymi elementami. Dlatego, jeśli masz w aucie oryginalnie montowane światła takie, czy takie, to są one dopuszczone. Są homologowane wraz z właściwym dla nich źródłem światła. Zmiana jego jest już zmianą warunków pracy.
Natomiast samowolne przerabianie i wymienianie sobie źródła światła, to czysta samowolka, niedopuszczona prawnie. Tyle.
A chińskie zestawy, gdzie jedyne oznaczenia posiada przetwornica i to często homologowana w Hong Kongu (śmieszna sprawa -jak Hong Kong należał do Korony Brytyjskiej, to wszystko, co tam dopuszczano, było uznawane w Wlk. Brytanii - ot taka furtka), a często oznaczona jedynie znakiem CE (co i tak oznacza "China Export" - proszę sobie poczytać), nie mają prawa być stosowane legalnie. Rozumiem, że każdy by chciał mieć lepsze światła, ale przepisy warunkujące ich budowę, działanie nie wzięły się znikąd. To nie widzimisię jakiegoś urzędasa, a lata doświadczeń i badań.

Właśnie dopisałeś post. To, że palnik ksenonowy jest wyposażony w cokół od klasycznej żarówki danego typu, nie oznacza, że jest do tego dopuszczony. Żaden inny niż D2S i D2R nie są homologowane. Wszystkie te xenony z cokołami serii H, to radosna twórczość.

...
Jak się zdarzają buble to należy cofnąć homologację ale urokołchozowy koncern jest cacy i nie nada.Idąc tym rozumowaniem dalej to zmiana łożysk , pierścieni czy tłoków na inne też narusza warunki homologacji auta.Za chwilę zastosowanie klasycznej żarówki w domu też będzie przestępstwem i to może zagrożone nawet karą więzienia.Większość Hid-ów jest produkowana w chinach i to na tych samych liniach co te firmowe homologowane ,choć zdarza się też chłam .Zasłanianie się badaniami a nie decyzją biurw jest bez sęsu , znowu powołam się na Helle przeprowadzili serię badać całego rynku i wyniki były zaskakujące bo niektóre chinole były lepsze od fabrycznych , oczywiście nie podali które ale wyniki opublikowali.Jakimś dziwnym trafem usa nie ma z tym problemu i wszystko co jest tam w handlu spełnia ichniejsze normy

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt wrz 06, 2011 9:37 am

klucz13 pisze:
Kostuch pisze: Uważasz że pociągnięta do świateł instalacja przez przekaźnik zamiast oszczędnościowych przegniłych fabrycznych drucików
Aaaaa poczytaj warunki ubezpieczenia :wink: ani z AC, ani z OC nie zobaczysz grosza jeżeli to udowodnią
klucz13 pisze: Koloniuniu zewrzyj półkule mózgowe bo korelacje zgubiłeś :wink: Według prawa on montuje gotowy zestaw dedykowany do samochodu zaprojektowany i wykonany w tym celu , nie ingerując w jego konstrukcję...
Po ewentualnym dzwonie z "xenonowcem" niczego nie będę musiał udowadniać, ani tym bardziej zwierać półkul mózgowych lub pośladów. Najgorszy papuga z palcem w nosie postawi na tym, że xenonowiec oślepił i jego wina.
"Gotowy zestaw dedykowany do samochodu" - cudowne :)21 . Jak jakiś kolo napisał na allegro, że pasuje do blazera i promu kosmicznego, to znaczy że jest do nich dedykowany :)20
Jak sobie zrobię kawałek instalacji z przekaźnikiem i sprzedam sam sobie na allegro z opisem, że jest to "Gotowy zestaw dedykowany do samochodu zaprojektowany i wykonany w tym celu nie ingerujący w jego konstrukcję" to już jestem "według prawa" czy nie jestem? :)21

Błażej

Post autor: Błażej » wt wrz 06, 2011 10:15 am

Kluczu - wymiana łożysk, pierścieni, uszczelek na odpowiedniki o takich samych parametrach, nie jest zmianą konstrukcyjną, ani naruszeniem właściwości. Natomiast taką zmianą jest np zakładanie felg o parametrach innych niż dopuszcza producent. To samo, jak sobie zmieniasz rodzaj źródła światła na takie, które nie jest konstrukcyjnie przewidziane do danej obudowy. I znowu powtórzę - jedynymi legalnymi ksenonami są D2S i D2R, natomiast wszystkie z cokołami serii H, to "customowe" pomysły chińczyków.
I Kostuch ma rację - w przypadku kolizji taki "tuner" jest na straconej pozycji...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt wrz 06, 2011 10:35 pm

Błażej pisze: I Kostuch ma rację - w przypadku kolizji taki "tuner" jest na straconej pozycji...
No cóż jak już zastępujecie sądy powszechne ferując z góry wyroki to ja wiejski głupek wymiekam

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » pt wrz 23, 2011 8:29 am

rus_one pisze:Założyć przekaźniki plus ewentualnie wymienić lampy jak wypalone. Mi nawet maluch porządnie świecił swojego czasu :)21
A może halogenki dołóż i będzie git
Obrazek
Artur B

Awatar użytkownika
rus_one

Kontaktowanie:

Post autor: rus_one » pt wrz 23, 2011 12:58 pm

Lampy dalekosiężne są świetne, ale co z krótkimi?
miasto WOODSTOCKu

Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » pt wrz 23, 2011 1:32 pm

Przy tych akurat szału nie ma. Ale co zrobić
Artur B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”