No, wreszcie ktoś coś rozsądnego pisze! Cieszę się. Cała prawda. Chwalić xenony! Świetny wynalazek;arg80 pisze:Powiem Tak.
Po pierwsze Xenony nie tylko w lampach soczewkowych się montuje - jak to kogoś interesuje W140 od MB.
Po drugie homologacja żarówki jest wystarczającym kryterium montażu - a przetwornica ma tu niewiele do rzeczy choć powinna mieć homologację.
(...)
Prawo i jego interpretację mamy jakie mamy i tu nic nie zmienimy.
Ale tak długo jak światło xsenonowe użyte w kloszu poprawia moje bezpieczeństwo nie zagrażając innym...
Choć wynalazek światła łukowego ma już prawie 200 lat, to znaczny postęp w elektronice pozwolił na budowę małych przetwornic dopiero od lat '90 - i to logiczne, że wkrótce lampy łukowe i LED wyprą całokowicie żarówki żarowe (same zalety: nieporównywalna jasność, oszczędność, żywotność, niezawodność).
Ja mialem żarówki HB4 i takie też xenony zamontowałem, nic nie musiałem przerabiać. Na przeglądzie muszę pokazywać tylko homologację butli LPG. Bo tak, to chyba trzebaby pokazywać wszystkiego (szyb, opon, całej elektroniki, karoseri, hehehe...).
Jak słyszę o wkładaniu czegoś od malucha, to aż mną trzęsie...
:-]