Robimy spis blazerow w Polsce
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Robimy spis blazerow w Polsce
wlasnie przetestowalem napedy na 4Lo bo hi mi sie nie chcial zalaczyc. Nie dalo sie jechac z napedem na tylnia os wiec wlaczylem na 4. super sprawa
wczesniej tez nie mialem nigdy okazji wyprobowac

1995 S-10 4.3 4x4 Ext. Cab
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Może coś Ci się z podciśnieniami dzieje że 4Hi nie działa? jesteś pewny, że na 4LO miałeś też napęd na przód? Masz tam u siebie tzw G80 na tył? podobno świetna sprawa i nawet przy 2Hi ciężko już się zakopać a co dopiero jak się wrzuci coś więcej.
Chevrolet Blazer 1999 LT - 4,3 Automat - wersja europejska
tak mam g80, ale na oblodzonym sniegu i tak za duzo nie dawalo, tzn jechal ale dodanie gazu powodowalo zwiekszenie obrotow i tylko tancowal
Na pewno sie zalaczyl 4lo bo sprawdzalismy, czy przednimi zakrecil co nie bylo trudnoscia w takich warunkach a do tego mial inne obroty silnika. Nie wiem czemu 4hi nie zadzialal bo ostatnio udalo sie to wykonac. Juz poprzedni wlasciciel przerobil na reczne wykrecana linke zamiast podcisnien... Takze musze wcisnac guzik na desce i otworzyc maske i linke wykrecic ... slabe rozwiazanie dlatego chce to przywrocic do oryginalu w te wakacje jak tylko znajde sprawna gruszke z linka.

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Na alledrogo może uda się od któregoś ze sprzedawców coś wyrwać. Jedną gruszkę namierzyłem ale w komplecie z przednim mostem aka 400zł więc szału nie ma i kiedyś coś od tych gości brałem to nie chcą sprzedawać osobno więc raczej nic się nie wytarguje. Może być jeszcze Problem z silniczkiem przełączającym w reduktorze. Gdzieś na blazerforum widziałem opis błędów i gdzie szukać jak któraś z pozycji napędu nie chce działać... przy 4Hi na pewno musi się w reduktorze przełączyć a drugie to ta linka do przedniego mostu od podciśnienia (ale skoro przy 4Lo działało) to jednak patrzyłbym na coś przy reduktorze. Masz wersję na podciśnieniach czy całkiem elektroniczną? bo tam też jakieś dwa typy tego reduktora były.
ja zakladam,ze wlasnie przy reduktorze ten silniczek szwankuje niestety. Tez kiedys na to patrzylem ale juz nie pamietam.
Wiem,ze jak go kupielm to w ogole nie dzialalo, pozniej sie okazalo,ze wtyczka byla wypieta i po jej wlozeniu wlasnie to wszystko zaczelo dzialac. Teraz 4hi nie dziala wiec moze cos elektrycznie z ta wtyczka mimo wszystko. Zrobi sie cieplo i sucho to bedę gmerał
Wszystko mam na podcisnieniach wiec aby to ogarnac juz pokupowalem pare metrow przewodow silikonowych, do tego zaszalalem i wziałem niebieskie
zastanawiam sie czy nie kupic nowki na ebay i nie skorzystac z firm wysylkowych, poczekam 2 miesiace ale bedzie wszystko nowe w podobnej cenie.
Wiem,ze jak go kupielm to w ogole nie dzialalo, pozniej sie okazalo,ze wtyczka byla wypieta i po jej wlozeniu wlasnie to wszystko zaczelo dzialac. Teraz 4hi nie dziala wiec moze cos elektrycznie z ta wtyczka mimo wszystko. Zrobi sie cieplo i sucho to bedę gmerał

Wszystko mam na podcisnieniach wiec aby to ogarnac juz pokupowalem pare metrow przewodow silikonowych, do tego zaszalalem i wziałem niebieskie

zastanawiam sie czy nie kupic nowki na ebay i nie skorzystac z firm wysylkowych, poczekam 2 miesiace ale bedzie wszystko nowe w podobnej cenie.
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Ja na razie z ebaya tylko zamawiałem czujnik położenia neutralnego skrzyni bo mój był dłubany i nie działał właściwie a dodatkowo nie zapalał mi wstecznego światła więc na przeglądzie miałbym Problem. 2 miesiące szło bo jakąś chorą firmą wysyłkową ale jest nówka i ponad 200 taniej niż można było niby kupić to w PL. Przynajmniej wiem, że w środku nie ma praktycznie nic co mogłoby się popsuć (kilka blaszek które mogą zaśniedzieć i to wszystko). żadnej elektroniki na pocieszenie. Zmieniałem też reduktor bo w moim coś chrobotało... będzie ciepło i znajdę czas to sobie rozbiorę i zajrzę, ale w razie czego mam na części
...
Mała propozycja może lepiej otworzyć jakiś nowy temacik bo troszkę tu namącimy

Mała propozycja może lepiej otworzyć jakiś nowy temacik bo troszkę tu namącimy

w sumie racja, moderator moglby przekleic to do tematu "napedy - migajaca kontrolka" albo innego tyczacego sie reduktorow
no wlasnie, czasami sciagniecie samemu z us wychodzi taniej niz tutaj w polsce. Ja na przyklad w cenie jednego elektrozaworu z allegro sciagnalem dwa wliczajac w to jeszcze przesylke
ale trzeba poszukac, nie wszyscy chca wysylac
no wlasnie, czasami sciagniecie samemu z us wychodzi taniej niz tutaj w polsce. Ja na przyklad w cenie jednego elektrozaworu z allegro sciagnalem dwa wliczajac w to jeszcze przesylke

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Ja tam się troszkę naciąłem bo przesyłka z ebaya kosztowała prawie tyle co część... no ale dzięki temu nie ma żadnego problemu z przesyłką bo sprzedający wysyła paczuche na adres w US a tam to przepakowywują i ślą już do nas. jedyny minus to wyższa cena i czas, choć generalnie gdy pytałem o tą samą część w lokalnym sklepie z cześciami do aut USA to powiedzieli mi tylko, że takiej cześci nie mają i nie ściągają
więc oprócz eksploatacyjnych rzeczy nie mam co liczyć na lokalne sklepy.
Teraz czekam tylko na lepszą pogodę bo muszę podregulować cięgno od dźwigni biegów bo nie idzie wrzucić "1", prawdopodobnie muszę nieznacznie naciągnąć linkę. Inne pozycje wchodzą bez zarzutu, a jak dam na 1 to jakby nie dochodzi do końca i nie wrzuca...
Druga zabawa czeka mnie z klimatyzacją a konkretnie rozszczelnionym kompresorem klimy - i tu tylko celuje w nowy albo naprawę starego - używki na portalach mają takie ceny jak regeneracja używanego albo nawet tyle co dam za nowy z opcją poczekania aż przesyłka świat obleci.
Generalnie do tej pory największe problemy z blazerkiem miałem tylko i wyłącznie przez wilgoć która lubi się dostać do wtyczek i potem coś działa lub nie działa i nie wiadomo dlaczego...

Teraz czekam tylko na lepszą pogodę bo muszę podregulować cięgno od dźwigni biegów bo nie idzie wrzucić "1", prawdopodobnie muszę nieznacznie naciągnąć linkę. Inne pozycje wchodzą bez zarzutu, a jak dam na 1 to jakby nie dochodzi do końca i nie wrzuca...
Druga zabawa czeka mnie z klimatyzacją a konkretnie rozszczelnionym kompresorem klimy - i tu tylko celuje w nowy albo naprawę starego - używki na portalach mają takie ceny jak regeneracja używanego albo nawet tyle co dam za nowy z opcją poczekania aż przesyłka świat obleci.
Generalnie do tej pory największe problemy z blazerkiem miałem tylko i wyłącznie przez wilgoć która lubi się dostać do wtyczek i potem coś działa lub nie działa i nie wiadomo dlaczego...
mi najbardziej doskwiera automat, slizga sie na 2 i 3 wiec za bardzo nim nie jezdze aby nie dobic, jak juz to tylko w trase co wtedy na 4 jade caly czas a tam sie nie slizga juz. Chce sprobowac malymi krokami samemu to zrobic ale wydaje mi sie,ze trzeba by wyciagnac i rozebrac. I mam dylemat czy sciagnac full kita z ebaya za ok 150 $ i samemu walczyc czy dac komus i zaplacic 3500 pln
chyba dam komus bo nie mam narzedzi aby to wykonac a filmiki na youtube niekoniecznie moga wszystko pokazywac.
A Ty masz manuala,ze 1 nie wchodzi? w podpisie jest automat.
Z ta wilgocia to jak najbardziej prawda. Podejrzewam,ze to wlasnie mam z 4Hi teraz

A Ty masz manuala,ze 1 nie wchodzi? w podpisie jest automat.
Z ta wilgocia to jak najbardziej prawda. Podejrzewam,ze to wlasnie mam z 4Hi teraz
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Mam automat... Jak dam dźwignie zmiany biegow na "1" co powinno blokować 1 bieg to pozycja nie wchodzi... I chyba terkocze czyli jakby linka nie dociągnąłem do konca bo czasem wejdzie a cZasem po prostu dźwigni dalej nie moge posunąc do tylu. Jak dam na "2" to działa bez zarzutu... Pozostałe pozycje tez sa ok. Nie mam ciśnienia by to naprawić bo w sumie tylko przy zjazdach w terenie ta 1 sie przydaje a do podjazdów moze byc na zablokowanej 2. Z tego co patrzyłem to tylko cięgno trzeba podregulować i powinno byc ok. Na autko nie mam co narzekać
jeżdzę codziennie i sporo po mieście.
Co do naprawy skrzyni... Za 3500 chyba wolałbym sam zrobic, zwłaszcza mając inne auto i jakies miejsce i czas
choć z wygody dac do naprawy... Ewentualnie moze używana skrzynia? Z tego co czytałem to skrzynie uchodzą za dość udane i prawidłowo serwisowane sa praktycznie nie do zajechania w normalnej eksploatacji.
Mam ochotę zabrac blazera gdzies w teren ale poki co zbieram na oponki
bo na obecnych raczej bym nie zaszalał.

Co do naprawy skrzyni... Za 3500 chyba wolałbym sam zrobic, zwłaszcza mając inne auto i jakies miejsce i czas

Mam ochotę zabrac blazera gdzies w teren ale poki co zbieram na oponki

jak nie masz jedynki to moze to jest przyczyna
1. No 1st or 4th available; trans shifts 2nd to 3rd by itself in D or OD and locks the converter: ShiftA solenoid failed Or a wiring problem from PCM to trans or PCM. Needs diagnostic testing.
ja wlasnie wymienialem te elektrozawory, od razu oba A i B. prosta robota ale u mnie nie pomoglo. Chyba stare wyrzucilem wiec nie pomoge a byly na pewno dobre.
ja z uzywana mam problem bo to rok 95 wiec by musiala byc koniecznie z tego rocznika, nowsze sa juz inne te skrzynie.
najprawdopodobniej mam spalone sprzegla, wiec wszystko do wymiany w srodku
postawic na pacholki rozebrac i zamowic, poczekac 2 miesiace i probowac zalozyc a jak sie nie uda to juz tylko na zlom 
1. No 1st or 4th available; trans shifts 2nd to 3rd by itself in D or OD and locks the converter: ShiftA solenoid failed Or a wiring problem from PCM to trans or PCM. Needs diagnostic testing.
ja wlasnie wymienialem te elektrozawory, od razu oba A i B. prosta robota ale u mnie nie pomoglo. Chyba stare wyrzucilem wiec nie pomoge a byly na pewno dobre.
ja z uzywana mam problem bo to rok 95 wiec by musiala byc koniecznie z tego rocznika, nowsze sa juz inne te skrzynie.
najprawdopodobniej mam spalone sprzegla, wiec wszystko do wymiany w srodku

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
No u mnie na pewno nie chodzi o te elektrozawory a to z prostej przyczyny, że 1-ka w trybie D działa elegancko... tak samo nie ma problemu przy blokowaniu 3 i 2... jedynie jak chce się dać na pozycję 1(skrajna dolna) to dźwignia zmiany biegów czy jak to nazwać
po prostu nie daje się dociągnąć do samego końca albo raczej daje się dociągnąć do końca plastiku obudowy i na niej się blokuje... wygląda jakby po prostu brakowało mm czy dwóch do tyłu żeby dzwignia była w dobrej pozycji. I co ciekawe kontrolka pokazująca na którym jest się biegu także zatrzymuje się tak między 2 a 1... nie wiem na ile to oddaje rzeczywiste położenie ale jeśli dźwignia nie dochodzi do 1 tylko "prawie" to trzeba linkę poprawić aby pozycje były ok, i się zobaczy, ale to raczej to.
W tym co piszesz - uszkodzonym elektrozaworze skrzynia od razu na D przechodzi na wyższy bieg (2-3-OD) i nie startuje z 1-ki tak jakby jej w ogóle nie było.
Szukałem czy ktoś miał podobnie jak u mnie ale nic nie znalazłem... a wszystko wskazuje na tą nieszczęsną linkę - będzie ciepło to się sprawdzi, a że wymieniałem czujnik położenia neutralnego skrzyni (jak to się tam nazywa) to linkę trzeba było odpiąć i czort wie czy została założona jak była czy ktoś tam czegoś nie przekręcił bo musiałem oddać Auto do mechanika z racji pogody (zima była), ale teraz poczekam aż się ciepło zrobi i spróbuję to poprawić.
Co do twojej skrzyni... 95r to już 2 seria czy jeszcze 1? mogę się mylić ale skrzynia chyba się nie zmieniała, najlepiej byłoby zobaczyć jaki tam masz model i wtedy zobaczyć czy coś się znajdzie czy nie. Oglądałem filmy z napraw tych skrzyń i generalnie nie jest to aż tak tragicznie skomplikowane choć elementów jest dużo i zależy co padło bo jak te sprzęgiełka to wymiana w miarę prosta a jak już inne elementy typu zębatki to może być ciężej (nie wiem co konkretnie dają w tych zestawach do naprawy ale na pewno nie wszystko).

W tym co piszesz - uszkodzonym elektrozaworze skrzynia od razu na D przechodzi na wyższy bieg (2-3-OD) i nie startuje z 1-ki tak jakby jej w ogóle nie było.
Szukałem czy ktoś miał podobnie jak u mnie ale nic nie znalazłem... a wszystko wskazuje na tą nieszczęsną linkę - będzie ciepło to się sprawdzi, a że wymieniałem czujnik położenia neutralnego skrzyni (jak to się tam nazywa) to linkę trzeba było odpiąć i czort wie czy została założona jak była czy ktoś tam czegoś nie przekręcił bo musiałem oddać Auto do mechanika z racji pogody (zima była), ale teraz poczekam aż się ciepło zrobi i spróbuję to poprawić.
Co do twojej skrzyni... 95r to już 2 seria czy jeszcze 1? mogę się mylić ale skrzynia chyba się nie zmieniała, najlepiej byłoby zobaczyć jaki tam masz model i wtedy zobaczyć czy coś się znajdzie czy nie. Oglądałem filmy z napraw tych skrzyń i generalnie nie jest to aż tak tragicznie skomplikowane choć elementów jest dużo i zależy co padło bo jak te sprzęgiełka to wymiana w miarę prosta a jak już inne elementy typu zębatki to może być ciężej (nie wiem co konkretnie dają w tych zestawach do naprawy ale na pewno nie wszystko).
a to rzeczywiscie moze chodzic o same ciegno, czyli easy fix i po taniosci az zazdroszcze 
no ja mam raczej wersje 1 bo mam obudowe z bebnem w calosci ajko jeden odlew a wlasnie po roku 96 wprowadzili 3 czesciowa obudowe i nie da sie podmienic. Dokopalem sie do informacji,ze niestety w 95 roku byla jakas zmiana w stosunku do lat poprzednich i same zestawy naprawcze tez sie pojawiaja z info "95 only" wiec jest cos na rzeczy...
A to,ze nie wszystko w takich zestawach jest to prawda. Widzialem zestaw co kosztowal 900$ takze rzeczywiscie jak jest np zuzyty zestaw zebatek planetarnych to juz koszta idą

no ja mam raczej wersje 1 bo mam obudowe z bebnem w calosci ajko jeden odlew a wlasnie po roku 96 wprowadzili 3 czesciowa obudowe i nie da sie podmienic. Dokopalem sie do informacji,ze niestety w 95 roku byla jakas zmiana w stosunku do lat poprzednich i same zestawy naprawcze tez sie pojawiaja z info "95 only" wiec jest cos na rzeczy...
A to,ze nie wszystko w takich zestawach jest to prawda. Widzialem zestaw co kosztowal 900$ takze rzeczywiscie jak jest np zuzyty zestaw zebatek planetarnych to juz koszta idą
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Hej, ludzie, ale to jest temat, gdzie się chwalimy swoimi resorakami, a nie dyskutujemy o problemach!
Zapychacie tylko dział, załóżcie nowy temat!!
Zapychacie tylko dział, załóżcie nowy temat!!
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Napisałem do admina z prośba o przeniesienie do nowego tematu... poczekamy 

no wiemy wiemy, tez probowalem wywolac admina o przeniesienie watku gdzie indziej ale przynajmnije ten dzial zyje 

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Ciekaw jestem czy nie ma tutaj czasem osoby która po Jeleniej Górze jezdzi złotawy chevy Tahoe... Co prawda bardziej to jakis leasing bo tablice chyba na Warszawę. Ale autko bardzo podobne do blazera 2 generacji czyli pewnie podobny rocznikowo No ale jednak nieco wieksze 
Jest jeszcze czarny matowy pickup GMC...
I chevrolet astro van ale to chyba tylko na czesci bo stoi pod chmurka i nie jezdzi.

Jest jeszcze czarny matowy pickup GMC...
I chevrolet astro van ale to chyba tylko na czesci bo stoi pod chmurka i nie jezdzi.
w poznaniu to ja widzialem raz takiego samego pickupa jak ja mam ale w swietynym stanie i raz czarnego blazera na obornickiej. Malo tego sprzeta jezdzi jednak
sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
A nie ma tam u Ciebie możliwości upgrejdować skrzynie na nowszy model?
widzialem pare watkow na forum s10forum.com ,ze pojawialy sie pytania czy da sie zalozyc z nowszego modelu i zawsze byla odp ,ze nie da
Podejrzewam,ze wszystko da sie zrobic ale.... czy jest sens cos modyfikowac aby na silę spasowac.
Musze znalezc czas i wyciagnac valve body, sprawdzic we wlasnym zakresie czy tam wszystko gra organoleptycznie
jak nie uda sie to do warsztatu oddam
Podejrzewam,ze wszystko da sie zrobic ale.... czy jest sens cos modyfikowac aby na silę spasowac.
Musze znalezc czas i wyciagnac valve body, sprawdzic we wlasnym zakresie czy tam wszystko gra organoleptycznie

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
Pewnie znasz... a jak nie to tu sporo ciekawostek wygrzebałem, może dla Ciebie też będzie coś przydatnego:
http://blazerforum.com/forum/
Szkoda tylko, że z częściami do tych aut w europie to jest dość krucho a ściąganie nówek z USA przeważnie podwaje cene byle części.
http://blazerforum.com/forum/
Szkoda tylko, że z częściami do tych aut w europie to jest dość krucho a ściąganie nówek z USA przeważnie podwaje cene byle części.
w sumie z tymi czesciami nie powinno byc krucho bo przeciez robili blazery na europe. Ja swojego s10 tez mam europejskiego wiec na zachodzie cos tam powinno byc. ALe pewnie i tak wszyscy ciagna zza wody.
No mialem tam konto, teraz zalozylem watek o skrzyni i dostalem odpowiedz,ze tarcze spalone... sukinkot
szkoda, sam sie nie bede zabieral bo nie mam narzedzi aby to zrobic a specjalnie nie bede kupowal.
No mialem tam konto, teraz zalozylem watek o skrzyni i dostalem odpowiedz,ze tarcze spalone... sukinkot

sprzedam JGC SRT.
sprzedam JGC SRT.
No czyli tylko rebuilding skrzyni... a np z anglii nie dałoby się jakieś skrzyni ściągnąć? może byłoby taniej
Do poprzedniego mojego auta kupowałem całe Auto na części z uk... i wychodziło taniej niż szukać gdziekolwiek indziej.
Zestaw naprawczy jak najbardziej dałby pewnie radę ale też dobrze byłoby najpierw skrzynie rozebrać i dopiero zamawiać co potrzeba żeby potem nie było, że kupisz sprzęgiełka i okaże się, że jeszcze coś... najgorsze, że to jednak czasowo musi potrwać.

Zestaw naprawczy jak najbardziej dałby pewnie radę ale też dobrze byłoby najpierw skrzynie rozebrać i dopiero zamawiać co potrzeba żeby potem nie było, że kupisz sprzęgiełka i okaże się, że jeszcze coś... najgorsze, że to jednak czasowo musi potrwać.
-
- jestem tu nowy...
Witam.
Jestem świeżym właścicielem CHevy Blazer 4,3 1998 LS - Głogów dolnośląskie.
Pozdrawiam.
Jestem świeżym właścicielem CHevy Blazer 4,3 1998 LS - Głogów dolnośląskie.
Pozdrawiam.
Chevrolet Blazer 4.3 V6 1998r
A ja, niestety, muszę pożegnać się z moim kochanym resorowcem; Jak coś:
http://otomoto.pl/oferta/chevrolet-blaz ... H.html[url][/url]
(wiem, że narażam się adminowi, publikując tu ogłoszenie);
Mało tego, powiem, że trochę was zdradziłęm. Moim nowym wybrankiem jest Explorer. Ale od razu IV - przeskoczyłem cały etap III
Dla mnie liczy się dizajn, a Blazer, niestety, po 2004 stał się dziadoską, plastikową puszką... Chociaż i tak ma sporo zalet nad takim Explorerem, jeszcze się nie najeździłęm, a juz to wiem... Ech, co za sentyment.
http://otomoto.pl/oferta/chevrolet-blaz ... H.html[url][/url]
(wiem, że narażam się adminowi, publikując tu ogłoszenie);
Mało tego, powiem, że trochę was zdradziłęm. Moim nowym wybrankiem jest Explorer. Ale od razu IV - przeskoczyłem cały etap III

Dla mnie liczy się dizajn, a Blazer, niestety, po 2004 stał się dziadoską, plastikową puszką... Chociaż i tak ma sporo zalet nad takim Explorerem, jeszcze się nie najeździłęm, a juz to wiem... Ech, co za sentyment.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07