Sub czy 4runner? Pomocy z decyzją...

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

akarso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sub czy 4runner? Pomocy z decyzją...

Post autor: akarso » pn gru 26, 2016 11:41 pm

Wybaczcie, ale nie wiem gdzie z tym pisać, tyle działów, a nie znalazłem "porady zakupowe ogólne", więc rzuciłem monetą czy toyota czy tutaj i padło na tutaj.

Szukam dużej terenówki - plan jest taki, żeby najpierw pozwiedzać bardziej cywilizowane rejony Europy, a potem się zapuścić w jakieś zadupia na wschodzie. Namiot na dach, prysznic, jakaś minimalna zabudowa - to będzie na początek. Szpeje do offroadu później, o ile w ogóle.

Chyba każdą dostępną opcję już rozważałem, długo miał być patrol, ale okazało się że nie jeździ (w sensie sensownych silników brak, a swap to koszta). LC 100 nie wykluczam, chociaż nie wiem czy benzyna czy diesel (lubię mocne samochody, no lubię, nic nie poradzę). Potem juz prawie na pewno opel monterey 3.5 V6, chociaż wygląd to ma :roll: . Nagle wtem: zupełnie nieoczekiwanie spodobał mi się suburban, bo jest ogromny, bardzo oryginalny w PL, a jak się ciut podniesie i wrzuci jakieś większe koła, to i wygląda jakoś. No i te 8 miejsc + bagażnik fajna sprawa jak zimą ze znajomymi na narty jeżdżę, wszyscy się spakujemy do jednego.

Ale jednym z takich samochodów do którego wracam jak pijany do płota jest też 4runner. Mniejszy, ale pełną gębą terenówka, no i ma w wersji V8 genialny silnik, z którego idzie fajne moce wydłubać, jakby co. Zakładam że się nie psuje i że jak mi gdzieś nawet padnie, to łatwo części i fachowca będzie znaleźć. Droższe od suba, bo suba chciałem z lat 96 - 99 (najbardziej mi wizualnie pasują).

Więc teraz wybór jest taki:

- kupić 4runnera i jeździć, umiarkowanie doposażyć w razie potrzeby. Zakładam że pakiet startowy nie wyniesie mnie jakoś drastycznie.
- kupić suburbana 5.7 vortec i drugie tyle włożyć w pakiet startowy, oszpejenie, może jakiś ostrzejszy wałek, wydech, dolot, strojenie (nie wiem czy ktoś w PL to ogarnia). Jakby jeszcze trochę kasy zostało, to na paliwo wydam spokojnie...

Do wydania mam jakieś 40 - 50k. Niby mogę więcej, ale to już się robi bardzo nierozsądne, zważywszy, że zaczynałem od 20k góra...

Priorytety - wygodne, ciche, na długie trasy, możliwie bezawaryjne, miejsca co najmniej tyle, żeby jedna osoba kimnęła w środku.
Ostatnio zmieniony wt gru 27, 2016 9:09 am przez akarso, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Sub czy 4runner? Pomocy z decyzją...

Post autor: Mroczny » wt gru 27, 2016 6:14 am

wszystko co rozważałeś jest dobre i wszystko się nadaje. I wszystko ma jakieś ograniczenia. Ale decyzji za Ciebie nie podejmiemy - kup co Ci się podoba bardziej. Jak szukasz rozsądku - to toyota.

akarso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: akarso » wt gru 27, 2016 9:09 am

Chyba muszę się karnąć jednym i drugim po prostu :)

Co do suba to mam obawy, że kupuję jakiś wynalazek co to więcej będzie stał w warsztacie niż jeździł, ale przecież ludzie w stanach na wyprawy tym się wybierają...

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt gru 27, 2016 9:23 am

4 runnera bardzo ciężko trafić, a pozycja z kółkiem dość specyficzna - i w 5 osób jest tak sobie

ogólnie dużo osób przesiada sie na land crusiery serii 120

totalnie dwa różne auta -
4runner - gibki zwinny i daje radę w terenie na trasie będzie normalnie
sub - duży klamot idealny w trasę raczej w teren nie za bardzo - jak na nasze warunki - za duży i za cięzki
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt gru 27, 2016 10:25 am

Fajnie :wink:
Na Otomoto są obecnie 4 ? suburbany i z 11 4runnerów.
Znalezienie czegoś w odpowiedniej kategorii wagowej ... cenowo/jakościowej znaczy trudne będzie.
Dokładam więc następną perełkę;
https://www.otomoto.pl/osobowe/toyota/f ... used%5D=on
***** USA

akarso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: akarso » wt gru 27, 2016 10:38 am

Sub się co jakiś czas trafia, ale raczej z kategorii "gruz w bagażniku". Ten z Japonii wygląda ok, o ile łatwo przywrócić zawieszenie do normalności. 4runner był fajny dwa dni temu, ale kasę będę miał w styczniu :|

FJ fajny, ale za mały, z rodziną chcę jeździć :)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt gru 27, 2016 11:53 am

jako użytkownik j9 od dość dawna - kup sobie j12 lub j10..
bardziej j10

i na benzynę

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt gru 27, 2016 7:42 pm

akarso pisze:Sub się co jakiś czas trafia, ale raczej z kategorii "gruz w bagażniku". Ten z Japonii wygląda ok, o ile łatwo przywrócić zawieszenie do normalności. 4runner był fajny dwa dni temu, ale kasę będę miał w styczniu :|

FJ fajny, ale za mały, z rodziną chcę jeździć :)
ten japoniec ma co najmniej 350 tysi na budziku a zawiasu tak łatwo nie przywrócisz do normalności
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

akarso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: akarso » wt gru 27, 2016 7:57 pm

klucz13 pisze: ten japoniec ma co najmniej 350 tysi na budziku a zawiasu tak łatwo nie przywrócisz do normalności
Dzięki za info. Pewnie nie bez powodu już któryś miesiąc na otomoto wisi...

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » pt sty 13, 2017 10:14 am

suburban+4runner= sequoia
Tytus

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”