Tahoe - opony i DRL

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Tahoe - opony i DRL

Post autor: solto1 » śr mar 01, 2017 4:40 pm

Witam wszystkich.Od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Tahoe z 2004r.
Na początek dwie sprawy .
1 . Czas na wymianę opon . W tej chwili mam założone 265/70/16 (BFGoodrich AT KO) i przymierzam się do opon w rozmiarze 285/75/16- (33 cale).
Moje pytanie - czy ktoś z Was lub znajomych zakładał takie opony , chodzi mi oto czy się zmieszczą , nie będą przycierać ?
2 . Druga sprawa to światła do jazdy dziennej (DRL).
Chevy posiada w/w światła , lecz niestety nie działają. Z tego co udało mi się ustalić to:
- żarówki są ok
- przekaźnik ok
- bezpiecznik ok
- czujnik oświetlenia zew. ok
Z tego co wiem to za działanie DRL odpowiada moduł sterujący BCM. Z kodów wyposażenia ( T62. LIGHTING DAYTIME RUNNING---DELETE T62 ) wynika że są albo wyłączone albo usunięte . Znalazłem gdzieś na forach w USA , że ponoć idzie tą funkcję zaprogramować w BCM-e. Znalazłem na allegro taki sam moduł jak u mnie (taki sam numer)i zastanawiam się nad podmianą.
Sam nie wiem co robić.
Dodam że jak wyciągnąłem przekaźnik i zwarłem ze sobą dwa odpowiednie styki- na krótko (nie pamiętam numerów ) to światła zadziałały.
proszę o jakieś porady
Tahoe LT 5.3 2004

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Tahoe - opony i DRL

Post autor: klucz13 » śr mar 01, 2017 8:36 pm

nudy
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: solto1 » śr mar 01, 2017 10:23 pm

No fakt :oops:
Zdaję sobie sprawę że są to błahostki ale może ktoś ma doświadczenia w tym temacie
Tahoe LT 5.3 2004

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » śr mar 01, 2017 10:46 pm

Kluczu jesteś zwyczajnie niemiły :)21

@autor - tutaj raczej nikt nie lata takim wozem... Odnośnie opon - miałeś 31", chcesz szerokie 33". Może być ciężko przy mocnym skręcie, czy dobiciu. Ale jedynym sposobem jest chyba pożyczenie od kogoś takich kółek i organoleptyczne sprawdzenie...
Odnośnie lampek - ja bym podjechał do jakiegoś kumatego człowieka od amerykańców - zapnie sobie kompa i będzie wsio wiedział.
y60 autobus, czerwony.

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: solto1 » czw mar 02, 2017 7:57 am

:)16 niestety chyba nie mam w promieniu 50 kilometrów nikogo kto diagnostycznie ( oprócz silnika ) ogarnia temat.
A co do kół to właśnie szukam jakiejś starej opony w tym rozmiarze , założę na zapas i sobie sprawdzę . Na razie lipa. Objechałem trzech oponiarzy w okolicy i nawet na " złomie" nic takiego nie mają . Ale nie poddaje się i szukam dalej .
Tahoe LT 5.3 2004

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 02, 2017 10:07 pm

jechałem z wrocka do Poznania żeby przymierzyć a potem kupić opony bo we wrocku gumiarze to sami uje
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 02, 2017 10:10 pm

w suburbanie światła dzienne przełączało się z pozycji deski rozdzielczej więc a tahoe powinno być tak samo

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: solto1 » czw mar 02, 2017 11:06 pm

W kwestii opon znalazłem najpierw coś takiego https://youtu.be/ykIiJqYim9c :D
a później to https://youtu.be/UsIGRtKh8ec :)
i w końcu to https://youtu.be/9Rk8PoTG74I :(
1 i 2 film to bliźniacze modele , a 3 to chyba silverado
A co do świateł to próbowałem różnych kombinacji z przyciskiem oświetlenia wewnętrznego ( bo chyba o to chodzi ), i nic .
Ten manewr chyba dotyczy wersji bez funkcji auto w włączniku świateł, ale nie jestem na 100% pewien. A mógłbyś bardziej rozwinąć jak to jest
w suburbanie
Tahoe LT 5.3 2004

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw mar 02, 2017 11:37 pm

solto1 pisze:W kwestii opon znalazłem najpierw coś takiego https://youtu.be/ykIiJqYim9c :D
a później to https://youtu.be/UsIGRtKh8ec :)
i w końcu to https://youtu.be/9Rk8PoTG74I :(
1 i 2 film to bliźniacze modele , a 3 to chyba silverado
A co do świateł to próbowałem różnych kombinacji z przyciskiem oświetlenia wewnętrznego ( bo chyba o to chodzi ), i nic .
Ten manewr chyba dotyczy wersji bez funkcji auto w włączniku świateł, ale nie jestem na 100% pewien. A mógłbyś bardziej rozwinąć jak to jest
w suburbanie
dla tego jechałem do poznania :wink: miałem wersję Z71 więc mające wszystko i nawet więcej, ustawiałem wszystko raz po zakupie i więcej nie grzebałem a było to wszystko w instrukcji obsługi, wychodząc z założenia że głowa to nie śmietnik to ta wiedza była mi niepotrzebna

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt mar 03, 2017 10:23 am

We wcześniejszym Tahoe, DRL sterowane są prawie zupełnie mechanicznie. Sterowanie tego komputerem to już perwersja i spisek.
Ciekawostką jest to, że w trybie DRL światła zasilane są niższym napięciem - włączane są szeregowo dwie diody, które powodują spadek napięcia.
U mnie jedna dioda była spalona i to powodowało brak DRL.

Ale jeżeli w tych mydelniczkowatych Tahoe, DRL sterowne są przez komputer, to równie dobrze może dawać na żarówki sygnał PWM i wtedy sam to możesz pojechać co najwyżej do warsztatu co ogarnia takie wynalazki - powodzenia :)10
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: solto1 » pt mar 03, 2017 5:01 pm

W Tahoe 2000 do 2006 światła DRL zasilane są chyba normalnym napięciem ( raczej napewno) . Dzielą klosz razem ze światłami postojowymi, i są tam dwuwłókowe żarówki 7/27w - 7 postój i 27 DRL.
Tahoe LT 5.3 2004

solto1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: solto1 » sob mar 04, 2017 8:45 pm

Na 95 % jestem przekonany że światła nie działają ponieważ pierwszy właściciel prawdopodobnie zamówił auto z wyłączonymi światłami dziennymi, co chyba wynika z kodów wyposażenia które udało mi się zdobyć gdzieś w internecie za małą opłatą , bo po naklejce w schowku pozostał tylko klej :-? :-?
Chcąc je teraz uruchomić pozostają dwa wyjścia : albo znaleść kogoś kto takie rzeczy ogarnia komputerowo , albo wpiąć w układ jakiś uniwersalny moduł DRL i zsynchronizować go z automatycznym włączaniem się świateł .
Tahoe LT 5.3 2004

Awatar użytkownika
synthman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: synthman » pt kwie 07, 2017 8:59 am

Witam,
podlaczam sie pod watek bo mnie zainteresowal, chociaz mam Trailblazera z 2005 ,a nie Tahoe ale to taki mniejszy brat :) Rowniez mam DRL i rowniez nie dzialaja. Jesli cos bedziesz wiedzial, to napisz na forum. Dodatkowo denerwuje mnie czujnik zmierzchowy, wlaczajacy swiatla mijania. Ma strasznie spowolniona reakcje. W drodze do pracy mam tunel 1800m. i swiatla wlaczaja sie dopiero przy jego koncu, mimo, ze zaciemnienie jest od samego poczatku. Tak samo w garazu podziemnym, zapalaja sie z mocnym opoznieniem. Czy to jest kwestia ustawienia czasu w ECU ,czy wymiana czujnika ?

Pozdrawiam
Pawel
Traiblazer 4.2 LTZ 2005
Renault Master 2.3 2016
Renault Trafic 1.6 2018

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”