Zapalił mi się servis
Moderator: Marcin-Kraków
- anracz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zapalił mi się servis
Pojechałem do mechaniora, autko pod komputerek, czytamy co za licho się przypałętało i .... napisał, że ulatniają (wyciekają) się opary. Opary czego? benzyny, oleju? no i skąd? Bożesz Ty mój - co to jest? Z wrażenia nie zapisałem kodu błędu. Mechanior też jeździ typowym amerykanem, ale po jego minie widziałem, że spotkał się z takim komunikatem chyba po raz pierwszy. Działo się to w piątek raniutko - komunikat został wykasowany - do dzisiaj wieczorem nic się nie pojawiło. Przejechałem 250 km. Próbowałem coś znaleść w necie, ale niestety nic nie znalazłem. Czego ten komunikat może dotyczyć i jak naprawić ewentualną usterkę?
Kto pyta, nie błądzi! Więc po co pytać?
- piotr oskwarek
-
Mi zapalił sie servis po tym jak wyciąłem katalizator, który sie sypnął... SERVICE SOON czy SERVICE ENGINE SOON ... no coś w tym rodzaju. Ja mam w moim 1996 Blazerze dwie sondy, jedną przed a druga za katem. Po resetowaniu kompa "lampka" zapala sie po jakiś 10km i tak sie świeci czekając z nadzieją na nowy katalizator 

- anracz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- anracz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Z tego co wiem Service Engine... zapala się aby zakomunikować o błędzie, który dopiero trzeba odczytać na kompie. I tak tez zrobiłem. Układ wydechowy i katalizator są ok, więc raczej to nie ta przyczyna. Poza tym przejechałem 250 km i nic mi się nie zapaliło powtórnie. Mój mechanior stwierdził iż wystarczy źle dokręcony korek od wlewu paliwa, aby taki komunikat się wyświetlił, więc stwierdził, że będzie szukał przyczyny dopiero wtedy kiedy komunikat pojawi sie ponownie. Po czym odkręcił a nastepnie dokręcił korek i kazał spadać.Negra pisze:Mi zapalił sie servis po tym jak wyciąłem katalizator, który sie sypnął... SERVICE SOON czy SERVICE ENGINE SOON ... no coś w tym rodzaju. Ja mam w moim 1996 Blazerze dwie sondy, jedną przed a druga za katem. Po resetowaniu kompa "lampka" zapala sie po jakiś 10km i tak sie świeci czekając z nadzieją na nowy katalizator
Kto pyta, nie błądzi! Więc po co pytać?
mi sie wreszcie spalila zarowka od check engineNegra pisze:Mi zapalił sie servis po tym jak wyciąłem katalizator, który sie sypnął... SERVICE SOON czy SERVICE ENGINE SOON ... no coś w tym rodzaju. Ja mam w moim 1996 Blazerze dwie sondy, jedną przed a druga za katem. Po resetowaniu kompa "lampka" zapala sie po jakiś 10km i tak sie świeci czekając z nadzieją na nowy katalizator

chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18
-
Panowie, Czy wiecie jak na podstawie odczytów trzeciej sondy lambda przy katalizatorze uzyskać informacjie czy katalizator jest ok czy nie jest ?Negra pisze:Mi zapalił sie servis po tym jak wyciąłem katalizator, który sie sypnął... SERVICE SOON czy SERVICE ENGINE SOON ... no coś w tym rodzaju. Ja mam w moim 1996 Blazerze dwie sondy, jedną przed a druga za katem. Po resetowaniu kompa "lampka" zapala sie po jakiś 10km i tak sie świeci czekając z nadzieją na nowy katalizator
AB
Artur B